El doctor, polític i agitador social manresà, va ser un pioner de la pediatria social i aquest any se celebra el centenari del seu naixement.
Manresa ha celebrat al Saló de Sessions un acte dedicat al pediatre manresà Simeó Selga. L’acte se suma a les celebracions que commemoren l'Any Dr. Simeó Selga i Ubach, distinció atorgada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) coincidint amb el centenari del seu naixement, el 1914, per ser “el pediatre de més prestigi del Bages, l’agitador cultural dedicat a expandir el sentiment patriòtic dels seus conciutadans, el conferenciant brillant i el polític preocupat per millorar la qualitat de vida dels manresans”.
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el president del COMB, Jaume Padrós, han presidit la sessió i hi han intervingut el doctor Lluís Guerrero, comissari de l’any Dr Simeó Selga i Ubach, i el doctor Ferran A. Moraga-Llop, president de la Societat Catalana de Pediatria.
“La figura de Simeó Selga reuneix un munt de valors que esdevenen un mirall per a cadascú de nosaltres. El seu compromís s’edificava sobre una passió autèntica, sincera, honesta dialogant, engrescadora, plena de seny, de saviesa i profundament democràtica, representant, per tot plegat, un ciutadà exemplar”. Així ha descrit l’alcalde de Manresa al dr Simeó Selga en un Saló de Sessions de l’Ajuntament ple de gom a gom. Junyent ha destacat, a més, el compromís de Manresa amb els metges de la ciutat, dedicant “onze carrers a professionals sanitaris com el doctor Oleguer Miró, a més de la nova plaça que dedicarà a Simeó Selga, i ha recordat que el 2003 Manresa li havia atorgat la Medalla de la Ciutat, “reconeixent els seus mèrits professionals i la seva decidida vocació de servei, dins del camp de la medicina i fora”.
Al seu torn, Guerrero ha glosat extensament la vida del metge, polític, poeta i ciutadà exemplar, referint des de les motivacions que en laseva infantesa el van dur a voler ser metge, -la mort de la seva mare i la gran mortalitat infantil que hi havia a l’època-, fins a la seva entrega en la vida social i cultural de la ciutat i del país. Ha detallat components de la vida que el van influir, com el franquisme o el fet d’haver coincidit amb la universitat republicana, “fet que li va marcar la seva ideologia catalanista i republicana”. Segons Guerrero, “Selga era del parer que cal donar a la col·lectivitat el que aquesta t’ha donat a través de la universitat”.
Moraga-Llop ha destacat el caràcter humanista del Dr. Selga en la professió, destacant la defensa i exercici de la “pediatria social”, que feia pedagogia i educava en la importància d’una bona alimentació com a element indispensable per a la salut infantil i en la necessitat de campanyes de vacunació, per exemple contra la verola. Va esdevenir -ha dit- “un vertader metge de capçalera per a les famílies manresanes, i per tant, un pioner de l’època”.
Padrós per la seva banda ha explicat perquè el Col·legi de Metges de Barcelona ha dedicat el 2014 a Simeó Selga: “És de referència rigorosa pel seu punt de generositat, professionalitat, la consecució dels ideals catalanistes, republicans i socials i l’actitud vital de compromís cívic, cultural, polític i professional”. I ha afegit que “en moments com aquests, que estem rebent atacs frontal contra la medicina i contra el país; el Dr. Selga no ho hagués permès”.
Per acabar, l'Orfeó Manresà i la Coral Eswèrtia del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, dues entitats en les que Simeó Selga havia estat implicat, han ofert un recital als assistents per cloure l’acte.
Deixant de banda el compromís amb la seva dedicació professional com a pediatra, el Dr Simeó Selga i Ubach ha estat partícep actiu de la vida social, cultural i política de manera voluntària, i destaca per la dedicació al servei de la ciutat i del país.
El doctor Simeó Selga i Ubach
Simeó Selga va néixer a Manresa el 1914. Va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona entre el 1931 i el 1936, any en que va començar a exercir a la reraguarda i al front d’Aragó. En acabar la Guerra Civil es va especialitzar com a Pediatra a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i va treballar a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa.
En paral·lel es dedica, també, a la medicina escolar i esportiva i fa de professor de l’Escola Torras i Bages i a l’Escola d’Ajudants Tècnics Sanitaris Farreras Valentí.
Va formar part del Gremi de Sant Lluc, de resistència cultural contra la Dictadura i és conegut per la seva activitat en associacions i entitats cíviques, socials i culturals.
Sent membre de la junta del Col·legi de Metges del Bages (1954 -1960) i de la Societat Catalana de Pediatria (1955-1964), va destacar coma pioner en la pediatria local i social i va acabar dirigint la unitat de Pediatria de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, des del 1943 fins el 1982. L’any 1992 va ser nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i el 94 a iniciativa seva, es va fundar a Manresa l’Arxiu Històric de les Ciències de la Salut “Simeó Selga i Ubach”.
El 2003, la Generalitat de Catalunya el va distingir amb la Creu de Sant Jordi.