La 1a Trobada d’Àligues de Catalunya, que se celebra demà, reunirà unes 30 Àguiles, que es quedaran al Museu de Reus fins el dia 31 d’octubre, en l’exposició “La senyora de la festa”.
L’Àliga de Manresa viatjarà demà, dissabte 27 de setembre, a Reus per a participar a la primera Trobada d’Àligues de Catalunya, amb una trentena de figures més, acompanyada del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet.
A les 12 del matí s’exposaran les àligues en públic i es rebran les colles i representants dels ajuntaments i institucions que hi participen i a la tarda es farà una cercavila pels carrers de Reus, acabant amb un ball de lluïment de cada una.
Aquesta peça de la imatgeria manresana estarà fora de la ciutat tot el mes, ja que el dimarts 30 de setembre s’inaugurarà al Museu de Reus l’exposició “La senyora de la festa” que es podrà veure fins el 31 d’octubre.
Les Àligues que participen a la trobada són les d’Agramunt, de Badalona, de Barcelona, de Berga, de La Bisbal de l’Empordà, L’Aligot de Bonastre, L’Àliga de Girona, d’Igualada, de Lleida de Manresa, de Mataró, de Montblanc, de Morella, Les Àligues d’Olot, L’Àliga de Tarragona, de Vic, de Vilafranca del Penedès, del Vendrell, de Reus, de Sant Joan de les Abadesses, de Tàrrega, de Torredembarra, de Tortosa, de Tremp, de Lavern i la de Terrassa.
L’Àliga
L’àliga és una de les figures del bestiari festiu català més antics i de més rang, i com a tal està regida per estrictes protocols d’actuació i té importants funcions i atribucions en la seqüència ritual de moltes celebracions municipals. Per exemple, és l'encarregada de saludar les autoritats o de solemnitzar, amb el seu ball, l'arribada dels convidats. També és l’única peça que pot ballar davant l’altar de l’església i disposa d'una ubicació preferent en les processons.
Com a símbol del poder municipal l’àliga duu sempre una corona al cap, i en algunes poblacions, un bastó de comandament sota l’ala i un ocell o ram de flors al bec. La de Manresa data de l’any 1593, i va néixer de l’encàrrec que els consellers de la ciutat van fer a l’escultor, Miquel Vilella.