Els Biblionius són casetes d’intercanvi gratuït de llibres. En total se n’instal·laran 13 a diferents punts de la ciutat.
En el marc de la diada de Sant Jordi, Manresa ha engegat el projecte “Biblionius”, una proposta de la Federació d’Associació de Veïns de Manresa i dels nens i nenes del Consell d’Infants, i que compta també amb el suport del programa Educació 360 de la Diputació de Barcelona.
Els Biblionius són casetes d’intercanvi gratuït de llibres que, amb el lema “Deixa un llibre i agafa’n un altre”, volen aconseguir el foment i el gaudi de la lectura. En aquestes casetes es podrà deixar un llibre i agafar-ne un altre que pugui interessar a pa persona usuària.
L’acte de presentació ha començat a 2/4 d'11 del matí amb l'actuació dels Pizzicants de l’escola Pare Algué i de les Big Band de l’escola Fedac Manresa i l'Institut Guillem Catà. L'acte ha estat conduit pel professor de l'institut Guillem Catà, Llorenç Planas i hi ha intervingut també la periodista i escriptora manresana Anna Vilajosana; el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, Antoni Erro; i la regidora d’Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich.
Mercè Rosich ha valorat de forma molt positiva aquesta iniciativa “de foment de la lectura, perquè els llibres ens enriqueixen i ens ajuden a continuar aprenent”. La regidora ha fet una crida al “civisme i al respecte d’aquests petits racons de lectura” i ha destacat també la participació de les escoles en l’acte d’estrena “que “compaginen la lectura i la música com alements d’aprenentatge”.
Anna Vilajosana ha donat la benvinguda a l’iniciativa que funciona a d’altres països del món assegurant que “els llibres no es gasten, prenen vida quan algú els llegeix”. L’escriptora manresana ha manifestat que “cada persona té el llibre de la seva vida, quan el trobeu serà fantàstic”.
Antoni Erro ha informat que la Federació d'Associacions de Veïns s’encarregaran de vetllar del bon funcionament d’aquestes casetes, que han estat construïdes per l'alumnat de Formació i Aprenentatge Professional de Fusteria de l'institut Guillem Catà i estaran repartides per diferents barris de la ciutat.
En total se n'instal·laran 13, que estaran ubicades a la plaça de Fius i Palà, plaça Catalunya, plaça Espanya, plaça Bonavista, parc de la Florinda, plaça de Joan Farrés (El Xup), parc de la Democràcia, parc del CAP Foneria, plaça de Sant Ignasi, carrer de Josep Arola, plaça de Cal Gravat, carrer de Sant Joan i parc de l'Agulla.
Els Biblionius estaran apadrinats per entitats i associacions de veïns d’aquests barris. També es comptarà amb l’apadrinament de les escoles i instituts propers als Biblionius.
En acabar l’acte de presentació avui, els alumnes de Fusteria de l’Institut Guillem Catà han estat els primers en omplir de llibres aquest primer Biblioniu de la ciutat. Finalment s’ha convidat als assistents a participar en un taller de confecció de punts de llibre.
Com funciona el Biblioniu?
Un Biblioniu és un punt d’intercanvi gratuït de llibres. El funcionament és molt senzill: Qualsevol persona podrà agafar un llibre i, si vol, endur-se’l a casa. Un cop llegit, pot tornar a deixar-lo al Biblioniu o portar-ne un de nou perquè una altra persona en pugui gaudir.
L’objectiu és facilitar que els llibres que ja hem llegit circulin i, d’aquesta manera, potenciar i fomentar tant la lectura com la cultura de l’intercanvi i reutilització d’objectes.
La gestió i manteniment d’aquest projecte anirà a càrrec de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa. Des de l’Ajuntament es demana el màxim respecte i civisme per tal de mantenir els Biblionius en les millors condicions i que el màxim nombre possible de persones en puguin fer ús.