Manresa presenta les creacions de teatre social del projecte MOU-Teatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social

Aquest projecte s’estrena aquest dissabte, 4 de maig a les 18 h. a la Sala Petita del Kursaal. El projecte és una iniciativa de les regidories de Cultura, Joventut, Inclusió i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, per tal de fer del teatre una eina que promogui la reflexió sobre la societat actual i un espai creatiu d’intercanvi entre diferents col·lectius.

imagen

La Sala Petita del Kursaal serà l’escenari escollit per l’estrena aquest dissabte, 4 de maig, a les 18 h, del projecte “MOU-Teatre”, que està impulsat i coordinat per quatre regidories de l’Ajuntament de Manresa: Joventut, Cohesió Social, Cooperació i Cultura, per aprofundir en diferents temàtiques amb un objectiu comú: treballar per afavorir la inclusió i la transformació social dels grups que hi participen.

Si bé durant els primers anys es van prioritzar activitats formatives i conèixer experiències d’altres municipis, al llarg d’aquest 2019 es presenten per primer cop creacions pròpies elaborades per grups de Manresa: Ampans, Mosaïc, Espai Jove i Institut Lluís de Peguera.  Després de l’estrena de dissabte, el projecte continuarà a la Sala Els cCarlins, el diumenge 12 de maig, a les 18.30 i a les 20.00 h,  amb la representació de l’obra  “The Li/ea/ving Project Manresa”.

Els detalls de l’estrena del projecte els han donat a conèixer aquest matí la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo; la regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, Mercè Rosich; la regidora d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària; i altres representats de les entitats i col·lectius  participants: Teti Canal (coordinadora), Joan Barbé i Dolors Garzón (Ampans), Mònica Martínez (IES Lluis de Peguera), Joan Carles Gimeno (Mosaic) i Josep Soler (Els Carlins).

Anna Crespo ha destacat el fet que  MOU-Teatre és un  “projecte transversal de regidories i entitats” per afavorir “la transformació i la inclusió social”. Mercè Rosich ha posat en valor el treball realitzat els darrers anys pel foment del teatre “com a espai de reflexió de diferents problemàtiques i desigualtats” i ha recordat especialment  la representació l’any passat de l’obra de teatre social “Casa”, que s’endinsava en les causes del refugi.  Àngels Santolària ha detallat l’acte de dissabte, que serà “una moguda important” amb la interpretació de 4 micropeces teatrals amb implicació de les entitats que “ens ajudarà a conscienciació,  la visibilització i la reflexió de conflictes socials”.

Teti Canal, com a coordinadora, ha explicat el procés seguit com a formadora d’educadors de teatre social i ha qualificat aquest treball “d’experiència riquíssima”. Per a Canal "és important venir a veure aquests treballs. Més enllà que a nivell teatral tinguin més o menys qualitat, cal veure com s'han esforçat per fer teatre grups que potser no sabien què era un escenari o la platea". Joan Barbé han subratllat el teatre “com a eina fantàstica d’aprenentatge i d’autoestima per a les persones amb discapacitat”. Dolors Garzón ha remarcat també el fet que els actors i actrius d’Ampans “no només actuen sinó que també han participat en el procés previ  de creació de la seva obra”.

Joan Carles Gimeno ha recordat el treball “molt consolidat” del grup de teatre Cúspicus (Mosaic), que mostra que els actors que formen part del grup fan un gran treball interpretatiu “excel·lent” que els fa créixer com a persones i contribueix a “millora la seva autoestima”. Al seu torn, Josep Soler ha explicat el treball que es desenvoluparà per l’obra The Li/ea/ ving project que girarà entorn a l’exili, l’èxode i la emigració i també reflexionarà sobre la situació de poble saharaui.  

Un projecte per afavorir la inclusió i la transformació social

 

El projecte té per objectiu utilitzar el teatre social per treballar diferents problemàtiques i desigualtats que afecten als col·lectius amb els quals s’ha dut a terme el procés i alhora treballar per afavorir la inclusió i la transformació social de tots ells.

 

Cada grup participant per poder participar en el projecte se’ls hi demanava una sèrie de compromisos: tenir un o més referents de cada grup a mode de director/a de la pròpia creació teatral, la participació d’aquests referents a dues matinals formatives sobre tècniques i dinàmiques teatrals a la Sala Petita del Kursaal, assistència a reunions de coordinació, dinamitzar assajos setmanals amb els propis grups, un mínim de participants per grup i, finalment participar a la mostra final de les pròpies creacions, el proper diumenge 4 de maig a la tarda.

 

Cada grup ha escollit la temàtica de l’esquetx i ha participat en el procés d’elaboració de la mateixa. Cal dir que la majoria de les persones que han participat en aquestes creacions, son la primera vegada que trepitgen un escenari, així com els educadors o conductors del grup, que s’han hagut de formar per tal de poder realitzar el guió, l’acompanyament del grup, etc...

Per tan, cal posar en valor el procés de creació d’aquests esquetxos on cada grup ha volgut mostrar alguna situació viscuda, algun tema que volen tractar, i que en moltes ocasions els afecta el dia dia de les seves vides.

 

Així les creacions que es presenten aquest dissabte al Kursaal són:

 

  • Socialités

Diferents situacions, sentiments i emocions sobre alguns dels conflictes personals i socials que neixen a partir de les interaccions humanes.

A càrrec del Batxillerat Artístic IES Peguera. Participants: Jamila Barceló Guasch,  Queralt Dalmau Saladelafont,  Aaron Díaz Muñoz, Xènia Fernàndez Rodriguez, Biel Mora Canal,  Pamela Ranchal Leon. Coordinadora: Mònica Martínez Muñoz

  • La vuelta al pasado

Un noi i una noia del Marroc es coneixen ballant en un casament i decideixen marxar cap al nostre país. Aquest fragment narra l’experiència que viuen aquests dos joves : el viatge, l’arribada...

A càrrec dels Joves de l’Equip de Serveis Socials Espai Jove. Participants: Youssef Tahri, , Mehdi Lamouri, , Hayat Charki, , Lubna El Bouazzaouy, Brahim El Kan Foudi, Anas. Coordinadores: Amina Charkaoui i Neus Clemente

  • Si queremos, sí se puede...

 

Mímica, música i frases que obren una reflexió: com podria ser el món si tinguéssim una segona oportunitat? Obra original sobre temes socials actuals: l’explotació laboral i la guerra.

 

A càrrec del Grup de Teatre Cúspicus –  persones participants de  MOSAIC.

Participants: Jordi De Gregorio Iranzo, Lluisa Lapuyade Carrera, Flora Montero Angoso, Carmen Collazo Izquierdo, Pere Altimiras Arjalaguer, Pepi Almedina Bellido, Francesc Padró De la Fuente, Anna Carrera Martinez, Mercè Diaz Oredo.   Coordinador: Joan Carles Gimeno Surribas

 

  • Trenquem tòpics

Una parella amb discapacitat intel·lectual visita el pis tutelat on començaran la vida en comú, però els tòpics dels veïns sembla que no els ho posaran gaire fàcil.

A càrrec del Teatre Social d’Ampans. Participants:  Oriol Alabern, Silvia Sanchez, Axel Vall, Marta Padró, Pilar Sallés, Albert Altarriba, Pilar Calvo, Rosa Pampalona  i la col·laboració de Gemma Prat. Coordinadors: Joan Barbé i Dolors Garzón.

Procés coordinat per Teti Canal

 

Tot el procés ha estat coordinat i acompanyat per part d’una professional de les arts escèniques, Teti Canal, que ha donat suport en la creació de cada una de les obres, ha dinamitzat les formacions matinals conjuntes a la Sala Petita del Kursaal, ha facilitat recursos teatrals als assajos als dels diferents grups (2 hores mensuals per grup, ja sigui als espais propis d’assaig de cadascun d’ells o a la Sala Petita del Kursaal) i ha fet d’enllaç amb  les necessitats tècniques de cada grup i l’equip tècnic del Teatre Kursaal.

 

La mostra  teatral acabarà amb un petit col·loqui sobre els processos creatius dels diferents grups i el teatre social com a eina de transformació i inclusió social i amb un berenar per a tots els participants en el projecte.

 

Les entrades gratuïtes, s’han repartit entre els grups participants i les que es van posar a disposició del públic,  ja s’han exhaurit.

 

L’espectacle The Li/ea/ving project, el 12 de maig, a la Sala Els Carlins

 

El projecte Mou-teatre continuarà el 12 de maig amb  The Li/ea/ving project” Manresa, per iniciativa de la Sala Els Carlins i amb el treball conjunt amb la compantia Sargantana.

És un espectacle de creació col·lectiva a partir d’un guió previ que s’enriqueix amb les experiències dels protagonistes i el treball de tots els actors i actrius.  El projecte, combina treball de creació i presentació pública del muntatge.

Es tracta d’un procés viu, que girarà entorn l’exili, l’èxode l’emigració i la idea de marxar, permetent que la proposta respiri i avanci en cada presentació pública amb les aportacions de cada creador participant.

Es faran dues sessions, a les 18.30 i a les 20h a la Sala Els Carlins (C/ Sabateria, 3-5) i es realitzarà taquilla inversa per a projectes de suport a persones refugiades.

 

Suport de l’Ajuntament al teatre social

 

Des de l’Ajuntament de Manresa es valora la importància del teatre social com a eina de transformació social, i des de fa uns anys, diferents regidories i entitats sumen esforços per tal de poder oferir a la ciutat un espai per al teatre social. Concretament aquesta tasca es va iniciar el novembre de 2016 amb la presentació de l’obra de teatre MURS, al teatre Carlins, la qual va tenir molt bona acollida per diferents entitats de la ciutat, especialment les entitats de lleure.


Posteriorment, recollint les propostes de les persones que van participar de l’obra, es va programar el novembre de 2017 al Casal de les Escodines la primera jornada d’arts escèniques i inclusió social, amb la voluntat d’oferir un espai de debat i reflexió pels professionals que es dediquen al treball amb diferents col·lectius i entitats de joves, dones, persones amb capacitats diferents i de cultura de la pau. Aquest espai va servir també per conèixer experiències d’altres municipis, així com també fer una aproximació a les diferents tècniques i metodologies del teatre social. I va incloure l’espectacle de dansa teatre “Quebradas e imperfectes” de Colectivo el Brote, una aproximació dansada al món de la diversitat funcional.


Finalment, el mes d’octubre passat, es va programar de nou una obra de teatre. En aquest cas va ser “CASA”, una obra que s’endinsa en el tema refugiats i explora la problemàtica des de diferents perspectives. Hi van assistir representants de la xarxa d’entitats culturals, juvenils i de suport a les persones refugiades, entre d’altres, i va causar un gran impacte entre el públic.

 

Documents relacionats

  • imagen