La 16 edició del CLAM, que entregarà els premis diumenge en la gala de cloenda, amb la presència de Mercè Sampietro, es reserva alguns dels seus plats forts per a aquests últims dies
El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya CLAM encara té moltes propostes per oferir a tot tipus de públic fins diumenge, dia en què es clourà el certamen i s’entregaran els premis a millor curtmetratge i millor llargmetratge dels que han anat a concurs. Durant la recta final del Festival, en l’apartat cinematogràfic, es reserven, entre d’altres, films destacats com:
- Down n’hi do. La càmera ballarina. La càmera s’apropa a la realitat d’un grup de persones especials. El projecte neix d’un taller amb nois amb síndrome de Down i discapacitat intel·lectual. Documental fresc, espontani i ple d’humor. / Dijous, 9 de maig, a les 8 del vespre a l’Espai La Plana de l’Om, Manresa.
- Placer Femenino. Un interessant treball que dóna veu a cinc dones valentes que en diferents contextos repressius, tan polítics com religiosos o socials, i arriscant-se a difamacions, amenaces i processaments, han alçat la seva veu per denunciar una situació d’explotació i d’abús de la dona i reivindicar l’alliberament sexual i el poder de decisió sobre el seu propi cos. / Divendres, 10 de maig, a les 8 del vespre, Espai La Plana de l’Om, Manresa / Dissabte 11 de maig, a 2/4 de 8, a La Creueta de Navarcles.
- Zie mig Doen (Mireu-me). Impressionant documental rodat en blanc i negre en un centre de discapacitats mentals que segueix al llarg d’un any la vida se sis interns. / Divendres 10 de maig, a les 8, a La Creueta, Navarcles.
- Cuernavaca. En morir la seva mare en un accident, l’Andy, un nen d’onze anys, ha d’anar a viure a la ciutat de Cuernavaca a casa de la seva freda i desconeguda àvia. L’opera prima del mexicà Alejandro Andrade és una història de sentiments sobre el procés de maduració emocional d’un nen enfrontat al rebuig i l’aïllament. / Divendres 10 de maig, a les 10 del vespre, a La Fàbrica Vella de Sallent. / Dissabte 11 de maig, a les 10 del vespre, a La Creueta de Navarcles.
- Hotel Explotación: las Kellys. Documental sobre les cambreres que netegen habitacions d’hotel. Les Kellys són un col·lectiu invisible i desprotegit que ha començat a organitzar-se per lluitar contra l’explotació de què són objecte. / Dissabte 11 de maig, a 2/4 de 9 del vespre, a l’Espai La Plana de l’Om, Manresa.
- Sense sostre. La presentació en exclusiva del tràiler de les millors escenes de “Sense Sostre”, en total 15 minuts de metratge inèdit del llargmetratge de ficció, participat per TV3, s’ha reubicat al dissabte 11 de maig a 2/4 de 10 del vespre, després de la projecció del documental, Hotel Explotación: las Kellys. L’argument gira sobre un sensesostre que malviu als carrers de Barcelona en companyia del seu gos Tuc. Per a la filmació s’ha comptat amb la participació de persones que viuen o han viscut al carrer. Assistiran a la presentació els dos directors, Xesc Cabot i Pep Garrido, i l’actor protagonista, Enric Molina./ Dissabte 11 de maig, després de la projecció de “Hotel Explotación: Las Kellys”, a l’Espai La Plana de l’Om, Manresa.
- Der Trafikant / El vendedor de tabaco. L’ascens del nazisme a la Viena de 1937 és el rerefons polític d’aquesta curiosa i emotiva història d’amistat entre un jove nouvingut a la ciutat i el vell professor Sigmund Freud. / Dissabte 11 de maig, a 2/4 d’11 de la nit, a l’Espai La Plana de l’Om, Manresa.
El CLAM, per la igualtat de gènere
El Festival d’enguany ofereix diverses activitats centrades en la igualtat de gènere. Destaca, per exemple, la xerrada-col·loqui “Dones excepcionals: trencant estereotips de gènere”, que es farà el divendres, 10 de maig, a les 7 de la tarda a l’Espai La Plana de l’Om de Manresa, amb entrada lliure.
Hi participaran Maria-Àngels Roque, directora del Departament de Cultures Mediterrànies de l’Institut Europeu de la Mediterrània, i Susana Cereijo, tècnica del Programa d’Igualtat de Gènere Euromediterrani de la mateixa entitat. Durant l’acte, parlaran sobre el projecte que va donar peu a l’exposició “Dones Trencant Barreres-Transformant les Ciutats Mediterrànies” (que es pot veure a l’Espai la Plana de l’Om durant el Festival) i sobre la situació de les dones i dels moviments feministes al sud de la Mediterrània, a més de recalcar la important connexió entre art i feminisme.
Premi INSERT, per posar en valor la creació audiovisual de persones amb discapacitat
AMPANS, en col·laboració i en el marc del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (CLAM), convoca un premi per donar suport al talent, la creativitat i l’expressió artística en format audiovisual, de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament.
Les arts audiovisuals s’han convertit en una eina important de motivació i aprenentatge per a la inclusió activa de les persones amb discapacitat intel·lectual. Per donar impuls a aquesta realitat i fomentar la transmissió de valors i drets mitjançant el cinema, AMPANS ha fet la convocatòria d’aquest premi dotat amb 500€ i estaueta.
La sonoritat del cinema, vista per dones
Una altra de les activitats destacades d’aquests darrers dies és “Diàlegs sonors”, un debat i reflexió al voltant del món sonor en la realització d’una pel·lícula, que tindrà lloc tindrà lloc el dissabte 11 de maig, a les 5 de la tarda, a l’Espai Plana de l’Om de Manresa. Els efectes, la música, el silenci formen part de la construcció del relat, en són protagonistes. De la mà de Verònica Font, tècnica i dissenyadora de so, i de Laura Casaponsa, compositora musical, coneixerem com es crea l’univers sonor d’un film. Modera Yolanda Olmos, directora de Dones Visuals, entitat organitzadora de l’activitat.
Cloenda i premis amb Mercè Sampietro
La cloenda del Festival, que es va inaugurar el passat 3 de maig, serà el proper diumenge, 12 de maig, a les 6 de la tarda, a La Creueta de Navarcles. L’acte comptarà enguany amb la presència de la reconeguda actriu Mercè Sampietro, que tornarà al Festival per entregar els premis durant l’acte final, després d’haver-hi participat en la primera edició, ara fa 16 anys.
El film de clausura serà La dernière folie de Claire Darling/La última locura de Claire Darling, una tragicomèdia francesa, que narra la història de Claire, una dona que, convençuda que ha arribat el seu últim dia de vida, decideix desfer-se de tot el que té. Una història sobre la vellesa, i les relacions entre una mare i la seva filla protagonitzada per dues actrius magnífiques que són mare i filla a la realitat: Catherine Deneuve i Chiara Mastroianni.