El passat dimarts dia 7 de maig es van reunir a Manresa, al Centre Cultural, representants de diversos ajuntaments del Bages que col·laboren per tirar endavant el projecte “Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi”, convocats pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages i el Centre d’Estudis del Bages, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages.
El Bages ha estat una comarca notòriament vitícola i els seus municipis han estat relacionats amb la vinya al llarg de la seva història. Per tant, arreu trobem una gran quantitat d’elements materials relacionats amb el treball de la vinya i el vi: barraques, tines i parets de pedra seca, espais agraris i de transformació del raïm, eines, màquines, contenidors, etc... Així mateix, de generació en generació, el treball de la vinya i el vi també ha generat un ric patrimoni documental i immaterial, en la forma de coneixements del treball, costums i tradicions, toponímia, etc.
Tot aquest conjunt patrimonial conforma un dels principals trets d’identificació del Bages que cal preservar i que es pot perdre si no és recollit i sistematitzat. A través d’estudiosos locals, d'historiadors i institucions s'han anat fent accions de preservació del patrimoni i de la memòria popular de la vinya i el vi a cada municipi però de forma esparsa i descoordinada. Això fa que el coneixement i difusió d’aquest patrimoni sigui molt heterogeni i que es trobi en diferents fases d'actuació segons el lloc.
Amb el títol de “Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi”, el projecte que s’inicia té com a objectiu precisament la identificació d’aquest patrimoni i la recollida de testimonis en relació per tal de conèixer, preservar i difondre’l.
El projecte està impulsat pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages i el Centre d’Estudis del Bages, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages. L’estadi del projecte és molt inicial, però de moment ja s’hi han adherit 15 municipis bagencs que han iniciat les primeres gestions. A partir d’ara es vol donar a conèixer la proposta i sumar més participacions del Bages i del Moianès.
Primeres accions al 2019
A través del Catàleg de serveis 2019 de la Diputació de Barcelona, han sol·licitat l’ajut per al projecte de recuperació de memòria popular de la vinya i el vi a través de la Fitxa de “Projectes culturals mancomunats” les següents agrupacions de municipis:
- Avinyó, Artés i Navàs
- Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat i Castellgalí
- Callús, Cardona i Sant Joan de Vilatorrada
- Navarcles, Talamanca, Mura i Pont de Vilomara i Rocafort
Manresa no es va poder acollir a aquests ajuts però enguany hi participa amb finançament propi.
Les primeres accions previstes consisteixen en crear una xarxa d’interlocutors de cada municipi, voluntaris o representant d’entitats o de l’ajuntament, i amb les entitats impulsores i identificar aquelles persones grans que estiguin o hagin estat relacionades amb el treball de la vinya i el vi i puguin aportar un coneixement i un testimoni de qualitat.
Les entrevistes als testimonis proposats, la recerca i recollida d’informació i la generació de recursos i productes s’encarrega a l’Arada creativitat social, cooperativa experta en processos col·laboratius i participatius de recollida de testimonis de memòria en l’àmbit del treball al camp a la Catalunya Central.
Paral·lelament, el Centre d’Estudis del Bages farà un recull i inventari de tots els recursos patrimonials, culturals i de coneixement disponibles al Bages sobre el treball de la Vinya i el vi. Per desenvolupar aquest projecte el CEB ha demanat un ajut a l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). El Centre d’Estudis del Bages, que compta amb historiadors i antropòlegs entre els seus membres, també farà una tasca de suport i supervisió a la recerca.
En aquesta fase, també es preveu seguir explicant el projecte per a que altres municipis s’hi puguin afegir.
En les properes fases es desenvoluparan els mitjans per a que el coneixement adquirit pugui ser preservat com a patrimoni identitari compartit i utilitzat com a recurs cultural, pedagògic, turístic i de desenvolupament territorial.
Descripció del projecte i objectius principals
El projecte Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi contempla la recollida de testimonis que permetin recuperar, conservar i difondre el coneixement sobre els treballs tradicionals en la producció vitivinícola al Bages: feines i procediments, eines i instal·lacions, varietats de plantes, tradicions culturals lligades als treballs del camp, etc.
Aquest recull es farà a partir de:
- Recollida de testimonis orals a persones que encara hagin treballat la vinya i el vi segons les formes tradicionals.
- Recollida de documents fotogràfics i audiovisuals.
- Recerca documental i bibliogràfica.
- Identificació i documentació d’instal·lacions i estris utilitzats tradicionalment en la producció vitivinícola.
L’objectiu principal és conèixer com es feien tradicionalment aquests treballs abans de la modernització i industrialització de la producció que es generalitza al camp del Bages a partir de la segona meitat del segle XX.
A partir d’aquesta recerca, es podrà recopilar aquest coneixement per a conservar-lo i difondre’l:
- Com a patrimoni de la cultura popular i tradicional compartida pels pobles i les comunitats de la comarca del Bages.
- Com a coneixement de qualitat que serveixi de referència a la producció vitivinícola actual.
- Com a recurs pedagògic i cultural per educar la ciutadania en el coneixement d’un passat recent que ens identifica amb la comunitat present i que cal posar en valor.
- Com a recurs turístic que posicioni el territori del Bages i contribueixi al desenvolupament local.
- Fomentar la identitat i vinculació de les persones al territori (arrelament) a través de la seva història.
- Posar en valor el patrimoni cultural.
- Fomentar la promoció econòmica i el desenvolupament local a tots els municipis.
- Crear productes que fomentin i desestacionalitzin el turisme.
Es preveu que amb el projecte es puguin generar diferents productes de coneixement i informació, com ara un banc de dades de memòria oral i fons de documentació escrita, gràfica, audiovisual, etc. que quedin dipositats als arxius que correspongui. Alhora, es vol fer un inventari de recursos pedagògics, culturals i turístics relacionats amb la vinya i el vi als municipis del Bages i un inventari d’instal·lacions i estris utilitzats tradicionalment en la producció vitivinícola.
Amb la informació obtinguda es proposa crear diferents elements de comunicació i recursos amb vocació educativa i d’interès cultural i turístic : un web on es pugui concentrar tot el coneixement i informació generats en el marc del projecte, guies d’espais visitables i d’itineraris d’interès, una exposició itinerant, publicacions diverses, etc.