L'Ajuntament impulsa una auditoria de neteja de l'espai urbà amb el suport de ciutadans voluntaris

Durant un any i amb l’assessorament dels serveis tècnics municipals, un grup de ciutadans faran un registre de les diferents incidències detectades a la via pública. L’objectiu és reforçar la corresponsabilitat dels ciutadans i ajudar a prendre decisions per millorar el servei de neteja.

imagen

L’Ajuntament de Manresa posa en marxa les “Auditories de neteja de l’espai urbà”, un projecte innovador impulsat per la Regidoria de Medi Ambient que consisteix en la participació d’un grup de ciutadans voluntaris que valoraran la percepció de neteja i de l’estat de la via pública en general. Aquests ciutadans voluntaris rebran formació i tindran el suport d’un coordinador i dels serveis tècnics municipals.

Els detalls del projecte han estat presentats avui pel regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; el qual ha destacat que “és una iniciativa que té l’objectiu principal de buscar la corresponsabilitat dels ciutadans per millorar el servei de neteja que ofereix la ciutat”. El regidor ha volgut deixar molt clar “que en cap cas, els ciutadans han de fiscalitzar la qualitat del servei sinó d’ajudar amb la seva percepció a prendre decisions i adaptar la programació de la neteja a les necessitats reals del servei”.

Serracanta ha explicat que les persones voluntàries hauran d’omplir un formulari on es podran valorar i registrar una trentena d’incidències catalogades per categories, com per exemple: deixalles puntuals a la vorera; excrements, vòmits, vidres, pol·len, taques de fruïts, regalims a les papereres, excés de fulles, herbes als escocells, males olors... El compromís de treball de les persones voluntàries serà d’un any i hauran de fer el seguiment d’un mateix itinerari predefinit. La seva dedicació serà de dues hores, un dia cada mes.

Aquesta iniciativa innovadora s’emmarca dins les accions el programa de govern “Millora de l’Espai Urbà” que entre les principals actuacions contempla la Manresa Ciutat Neta, un programa que té per objectiu millorar la qualitat i estat de neteja de la ciutat; aconseguir la corresponsabilitat dels ciutadans en el sentit de fer la neteja és cosa de tots –de l’administració i dels ciutadans- i, finalment, ajudar a prendre decisions i optimitzar els recursos de la concessió de neteja viària i adaptar-los a les necessitats reals.

22 itineraris i 25 persones voluntàries

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat que, en principi, s’establiran 22 circuits diferents que agafaran el conjunt de la ciutat i que necessitaran uns 25 voluntaris. “En tot cas, si hi ha més voluntaris, caldrà adaptar-se per encabir a tots els ciutadans que vulguin col·laborar en aquest programa”. Serracanta ha explicat que els voluntaris faran els itineraris a peu i es mirarà que siguin persones variades, que puguin tenir percepcions diferents i que tinguin els iti neraris propers als seus domicilis.

El regidor ha manifestat que l’Ajuntament ja ha donat a conèixer aquest programa a les Associacions de Veïns i Consells de Districte “els quals el van rebre de forma positiva, i ja hi ha ciutadans disposat a participar-hi”. Serracanta ha dit que la voluntat de l’Ajuntament és iniciar el programa dins un mes i que totes les persones que vulguin participar ho poden comunicar a través del correu electrònic mediambient@ajmanresa.cat.

Aquesta iniciativa innovadora s’emmarca dins les accions el programa de govern “Millora de l’Espai Urbà” que entre les principals actuacions contempla la Manresa Ciutat Neta, un programa que té per objectiu millorar la qualitat i estat de neteja de la ciutat; aconseguir la corresponsabilitat dels ciutadans en el sentit de fer la neteja &eacu te;s cosa de tots –de l’administració i dels ciutadans- i, finalment, ajudar a prendre decisions i optimitzar els recursos de la concessió de neteja viària i adaptar-los a les necessitats reals.

Els temes de neteja, els més demandats pels ciutadans

De l’anàlisi de les queixes i suggeriments que arriben a l’Ajuntament es detecta que la neteja és el principal tema d’interès per a la ciutadania amb un 26,1% de les peticions registrades -una de cada quatre-, seguit del manteniment de la via pública amb el 22,5%.

Des de l’ajuntament es dedica un gran esforç per millorar el servei, perquè sigui més eficient, per utilitzar tecnologies més modernes i més sostenibles. Amb aquest objectiu s’emmarquen també altres iniciatives de sensibilització que busquen la col·laboració i la complicitat de tots els ciutadans i ciutadanes per reduir la brutícia al carrer i, per tant, la despesa dedicada a la neteja.

En aquests moments el cost de la neteja viària a la ciutat de Manresa té un cost de 3.247.211 euros, el que suposa un cost de 0,1168 euros per habitant i dia.


Documents relacionats

  • imagen