El documental, dirigit per Berta Oliveres Peig, dóna a conèixer l’experiència maníaca del trastorn bipolar en primera persona a través de 10 protagonistes amb la voluntat de trencar tabús i acabar amb l’estigmatització.
L’auditori de la Plana de l’Om de Manresa va acollir ahir, 30 de setembre, l’estrena del documental “Amunt”, un audiovisual que mostra l’experiència en primera persona de la fase maníaca del trastorn bipolar, a partir del testimoni real de 10 persones. Tots 10 donen la cara al documental per estendre el coneixement sobre el trastorn entre la població, afronten temes tabús i prejudicis envers la salut mental i exposen, sense complexes, les seves experiències maníaques.
La director del documental i activista d’Obertament, Berta Oliveres Peig, va explicar abans de la projecció, que la peça audiovisual “és un trajecte cap amunt —d’aquí el títol—, que se centra, per tant en la fase eufòrica i deixa de banda la fase depressiva”. El documental és fruit d’un projecte nascut fa 6 anys, quan Oliveres va tenir la primera pujada, del que va dir “l’experiència va ser tan forta, que vaig decidir que havia d’e donar-ho a conèixer. Aleshores estudiava Comunicació Audiovisual i vaig veure que tenia l’eina fantàstica per fer-ho”. L’objectiu, en paraules de al directora de sant fruitós de Bages, és “normalitzar la situació, som persones normals, no hi ha cap motiu per discriminar persones que han patit un trastorn”.
A l’acte i hi van assistir Mercè Rosich, regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació, Josep Franch, activista d'Obertament, Pere Bonet, director de Salut Mental de la Fundació Althaia i Miquel Juncosa, director d'Obertament.
Rosich, va explicar que l’Ajuntament de Manresa i Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental, van firmar un conveni de col·laboració al setembre, “per tal d’implementar activitats adreçades a millorar les actituds i comportaments respecte les persones amb problemes de salut mental a la comarca del Bages, per lluitar contra la incomprensió i el desconeixement de la malaltia”. A banda, va explicar que des de l’ajuntament també hi ha en marxa des de fa quatre anys el projecte Mosaic, que acompanya i dona eines a les persones amb problemes de salut mental per buscar feina i inserir-se en el mercat laboral.
La presentació del documental és la primera activitat organitzada per l’equip d’activistes de Manresa, que han estat formant-se en els darrers mesos i que ja han participat en diverses accions a nivell nacional. Segons Bonet, “és el primer cop que entitats, organitzacions, familiars i activistes es posen d’acord per lluitar contra l’estigma, no contra un trastorn o una malaltia”.
Amb l’acte, i amb el documental, es vol arribar a més persones que vulguin sumar-se a posar en marxa accions de conscienciació social per la salut mental.
La última intervenció abans de l’estrena va anar a càrrec de Josep Franch, activista d’Obertament que va parlar del seu cas: “Parlo del silenci, com a refugi, perquè em protegeix i com a condemna, perquè em fa mal. És un silenci imposat perquè no sé com explicar què em passa, perquè no sé si ho entendran i perquè penso que em tractaran d’una manera diferent”. A més, va afegir, que “al silenci cal sumar-hi l’estigma i la difamació, encara hi ha moltes mentides i prejudicis contra les persones que hem patit el trastorn”.
Obertament és l’aliança catalana de lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental, impulsada per entitats de persones amb problemes de salut mental, de familiars, així com per prestadors de serveis de salut mental: Associació Pro-Salut Mental Catalunya ADEMM, Federació Salut Mental Catalunya, Fòrum Salut Mental Catalunya, El Consorci de Salut i Social de Catalunya i la Unió Catalana d’Hospitals; i que compta amb el suport dels Departaments de Salut, Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, i d’administracions locals.
Les actuacions d’Obertament inclouen campanyes de comunicació, accions de participació social, sensibilització de col·lectius concrets i la resposta directa a missatges discriminatoris que es detecten als mitjans de comunicació. Totes aquestes actuacions estan liderades per persones amb un diagnòstic de salut mental que lluiten pels seus propis drets, i exerceixen com a portaveus, com a formadors de sensibilització i com a detectors de notícies estigmatitzants.
El documental es pot veure a partir d’avui través d’aquest web: http://bertaopeig.cat/amunt.html
Més informació a www.obertament.org i la pàgina concreta de l’esdeveniment: http://obertament.org/amuntmanresa.