Manresa presenta demà el nou projecte Horts Comunitaris de la Culla

L’acte tindrà lloc a les 7 de la tarda a la Sala Bonsai de la Balconada. Horts Comunitaris de la Culla és una iniciativa que té l’objectiu de donar continuïtat a la funció social dels horts de la Culla, obrint-los com a espai de trobada i treball comunitari per al barri de la Balconada i transformant-los en horts ecològics.

imagen

Manresa presentarà demà dijous, 18 de juliol, el nou projecte d’Horts Comunitaris de la Culla, una iniciativa que té l’objectiu de donar continuïtat a la funció social dels horts de la Culla, obrint-los com a espai de trobada i treball comunitari per al barri de la Balconada i transformant-los en horts ecològics. L’acte de presentació se celebrarà a la Sala Bonsai de la Balconada (plaça Oleguer Miró, 34), a les 7 de la tarda.

 

El projecte sorgeix d’una necessitat triple. Per una banda, la voluntat d’obrir la cogestió dels terrenys destinats als horts de la Culla; per una altra, de la necessitat d’espais de cohesió social i comunitària a la Balconada, i finalment, de la voluntat de millorar els horts i transformar-los en horts ecològics.

 

El projecte s’està gestant des de la tardor de 2018 entre el Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada de l'Ajuntament de Manresa, del Punt Omnia de la Balconada de la Generalitat de Catalunya  i  la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia.

 

Els Horts Comunitaris de la Culla

 

El projecte manté la funció d’horts urbans d’ús familiar a la població propera a la Culla i els dona noves funcions. D’una banda estaran enfocats a la diversitat de perfils del barri, amb una clara intenció d'inclusió i cohesió social. I per l'altra, s’obriran espais de formació i d'activitats al voltant de l'horticultura al conjunt de la població del barri, més enllà de que tinguin un hort a la Culla. A més, el projecte vol mantenir una dinàmica de suport mutu a través d'assemblees i espais de decisió i resolució de conflictes conjunta.

 

Els principals objectius del nou projecte d’horts comunitaris de la Culla són:

 

  • Mantenir l’ús agrícola dels terrenys de la Culla, des del foment de pràctiques vinculades a l’agroecologia.
  • Fomentar models d’organització col·lectiva a través del treball en equip, la resolució de conflictes i la facilitació de grups.
  • Crear espais d’aprenentatge, intercanvi i integració social, que estimulin la ciutadania i els valors de respecte, cooperació, solidaritat, compromís, suport mutu, i emprenedoria.
  • Generar una dinàmica de promoció de l’horticultura ecològica més enllà de la Culla, incorporant en les activitats i formacions als horticultors de terrenys al barri de la Balconada.

 

Les inscripcions es podran fer al Punt Òmnia o al Pla Comunitari de la Balconada entre el 18 de juliol i el 15 de setembre, excepte durant el mes d’agost. Les persones interessades poden trucar al 93 106 11 33. A l’octubre es faran les primeres formacions i treballs comunitaris per poder entrar als horts al novembre.

 

El Horts de la Culla un projecte que és una suma d’aliances

 

Avui, teixir aliances per aconseguir els objectiu és una de les claus de l’èxit dels projectes, tal com es reconeix en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. Per això és molt important que el projecte teixeixi xarxa al barri i estigui gestionat per 3 institucions diferents:

 

Per una banda, la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, que gestiona des de fa 3 anys la Casa de la Culla i poc a poc vol anar millorant i revitalitzant diferents espais de la masia. A la Culla ja fa gairebé 15 anys que hi ha el Projecte de l’Hort de l’avi, però s’ha vist la necessitat de repensar-lo i donar-li una funció més social.

 

D’altra banda, el Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada és un servei que desplega la regidoria de Barris i Acció Comunitària de l'Ajuntament de Manresa, i impulsa projectes des de i pel veïnat, en treball en xarxa amb les entitats , serveis, administracions i agents socials del territori on es desplega.

 

El Punt Ômnia de la Balconada és un servei públic que deriva del projecte Xarxa Òmnia de la Generalitat. Enguany és el 20è aniversari. Aquest servei té 3 línies d'actuació que són l'alfabetització digital, el foment de l'ocupabilitat i l'acció comunitària. Juntament amb el PDC del barri treballen en xarxa per dinamitzar espais de participació i convivència veïnal.

 

Cal destacar la col·laboració del PDC del barri de Les Escodines, on actualment s’està desenvolupant una experiència comunitària similar a la que es vol dur a terme als horts de la Culla, el projecte Horticultura Urbana Ecològica per la cohesió social del barri de les  Escodines i que ha servit com a model inspirador.

 

Finalment, també es buscarà vincular-se amb entitats i agents de l’entorn, com el Camp d’Aprenentatge, l’Associació de Veïns i Veïnes de la Balconada, el Centre Obert la Xalesta, la Residència d’Ampans, i altres serveis i entitats que  vulguin col·laborar, com l’Escola Serra i Hunter, el Casal de la Gent Gran, l’AVV de Cal Gravat i l’AVV de Les Escodines. A nivell més extern, consultiu, o de col·laboració, també participen del projecte els Horts de Càritas, l’Escola Agrària de Manresa, i l’ERA (Espai de Recursos Agroecològics).

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen