Es presenta Suport pagès, el nou servei d’acompanyament integral de la pagesia local

La iniciativa es posa en marxa a Manresa, Navàs i Artés aquest 2019, i es preveu que s’ampliï a altres municipis del Bages i la Catalunya Central durant el 2020, gràcies a la col·laboració  del Consell Comarcal del Bages, la Diputació de Barcelona i els municipis implicats.

imagen

Coincidint amb la jornada inaugural de la Festa del Tomàquet, aquest dilluns 22 de juliol s’ha presentat Suport pagès, el nou servei local d’acompanyament a la pagesia cap a la transició agroecològica, una iniciativa de la Xarxa per a la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central que respon a dos grans objectius com són el de contribuir a millorar la viabilitat econòmica, ecològica i social de les iniciatives locals de producció agropecuària professional; i la promoció  del relleu generacional i la instal·lació en el sector primari de noves iniciatives de producció agropecuària.

Suport pagès és un servei concebut amb vocació de servei públic, de manera que cadascun del serveis locals oferirà fins a 10 hores anuals d’acompanyament gratuït a les persones que hi estiguin interessades.

Els detalls d’aquest nou servei han estat presentats aquest migdia, a la Fundació Alícia de Sant Benet de Bages, pel regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet; el regidor de Promoció Econòmica de Navàs, Uriel Montesinos; i el regidor de Medi Ambient d’Artés, Pere Bitriu.

Pol Huguet ha valorat de forma molt positiva aquest nou servei que neix amb l’objectiu “d’atendre i fer un acompanyament el més personalitzat i proper possible a la pagesia local”. El servei consistirà “en la concertació d’una entrevista i l’establiment d’un pla de treball amb un tècnic municipal i, si cal, amb la derivació d’un persona experta en d'altres àmbits”.  Per al regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, el servei s’adreça “tant per a noves persones que es volen afegir al món agrari com persones que volen millorar o ampliar els seus negocis i projectes”. Huguet ha exsplicat que el projecte arrenca amb els municipis de Manresa, Navàs i Artés, els quals “treballarem en xarxa” perquè aquest acompanyament sigui el més útil i efectiu possible entre els serveis locals.

Per la seva part, tant Uriel Montesinos com Pere Bitriu han subratllat que aquest acompanyament a la pagesia reforçarà la comercialització, el marxandatge o els temes de finançament o fiscalitat, aspectes on els pagesos no estan tan avesats” . Per als regidors de Navàs i Artés, Supot pagès és un servei "per promoure la consolidació dels projectes orientant-los cap a les propostes d’Agroecologia i l’Economia Social i Solidària”.

  

Donar resposta als reptes que afronta la pagesia

L’acompanyament es planteja en quatre grans àmbits temàtics, per poder donar una resposta el més integral possible als reptes que afronta la pagesia: la creació i consolidació de projecte; pla d’empresa, pla de millora, pla de finançament, comercialització, màrqueting; la producció i planificació; organització de la producció, implantació de millores, diversificació, gestió integral de les finques; la fiscalitat i tramitació administrativa; inscripcions, permisos, llicències, règims fiscals, segells de qualitat, certificat de producció agrària ecològica; i els ajuts públics; subvencions per mesures agro-ambientals, primera instal·lació de joves, foment de la producció agrària ecològica, cooperació, circuits curts de comercialització....

La vocació dels serveis locals d’acompanyament és atendre totes les demandes de la pagesia, independentment del model de producció que desenvolupi, però tendirà a promoure la consolidació dels projectes orientant-los cap a les propostes de l’Agroecologia i l’Economia Social i Solidària. D’aquesta manera es pretén donar suport a la pagesia local que ens proveeix d’aliments de proximitat; promoure una agricultura i una alimentació més sana, justa i sostenible; fomentar l’ocupació, l’Economia Social i Solidària i l’Ecofeminisme en l’àmbit agroalimentari; promoure la defensa del territori i la conservació del paisatge, el medi ambient i el patrimoni agroalimentari; i treballar pel bé comú i el benestar de la ciutadania.

Es preveu que Suport pagès estigui en funcionament en cada un dels Ajuntaments adherits a la iniciativa a partir del setembre de 2019. Per sol·licitar l’acompanyament, cal contactar amb el servei municipal del municipi corresponent i concretar una reunió amb el tècnic/a de referència. En el marc d’aquesta primera reunió, es realitzarà una entrevista per conèixer les especificitats del projecte que sol·licita l’acompanyament, i s’elaborarà un pla de treball per mirar de donar resposta a les demandes que es realitzin i mirar de superar els reptes que s’identifiquin.  En cas que sigui necessari, es faran derivacions a persones expertes.

Les persones interessades podeu posar-vos en contacte amb els serveis locals en funcionament a través d’aquests contactes:

 

-          Servei d’acompanyament de la pagesia de Navàs

Jordi Almiñana Domènech, tècnic de Sobirania Alimentària i Energètica de l’Ajuntament de Navàs. sobiranies@navas.cat . 93 839 00 22

 

-          Servei d’acompanyament de la pagesia d’Artés

Sebastià Prat Guilanyà, tècnic de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Artés. Promoeco.artes@artes.cat. 93 830 50 01

 

-          Servei d’acompanyament de la pagesia de Manresa

Alba Alsina Serra, tècnica de l’Anella Verda de Manresa. anellaverda@anellaverdamanresa.cat.  93 878 24 79

 

 

Documents relacionats

  • imagen