L’exposició mostra la situació del català en els diferents àmbits d'ús de la llengua a través d’imatges, gràfics, mapes i textos, i es podrà visitar fins el 31 d’octubre a la Plana de l’Om.
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, acompanyat del regidor de Cultura i president del Consell del Centre de Normalització Lingüística Montserrat, Joan Calmet, han assistit a l’acte d’inauguració de l’exposició “Català, llengua d’Europa”que ha tingut lloc a l’auditori de la Plana de l’Om de Manresa.
L’acte ha estat presentat per la directora del Centre de Normalització Lingüística Montserrat, Núria Brugaroles i per la coordinadora de dinamització del CNL, Delfina Corzan, que ha presentat els continguts de l’exposició i les activitats que es duran a terme per a escoles, instituts i altres grups de visitants. A l’acte hi havien d’assistir la periodista i comentarista Empar Moliner, que havia de pronucniar la conferència central de l’acte “Salvar Paraules?”, i la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, però per motius de transit no hi van poder ser.
En el torn de paraules, Joan Calmet va parlar de la tasca que duu a terme el CNL Montserrat per promoure i estendre el coneixement i l’ús del català, “el tret diferencial més important del nostre territori; som com som i fem el que fem perquè parlem català”. En aquest sentit ha destacat la feina feta pels CNL durant anys, ja que el “català no ho ha tingut fàcil. Ha estat una llengua menystinguda, anorreada, perseguida i prohibida i calia una entitat que la reforcés on les escoles i institucions no arriben” i va instar a “no defallir” en el context actual, “perquè tot depèn de nosaltres, la nostra actitud serà un cop més definitiva”.
Valentí Junyent ha felicitat els 25 anys d’aniversari del CNL i la feina feta al llarg d’aquests anys. Pel que fa a l’exposició, ha dit que malgrat que les dades que s’hi il·lustren conviden a l’optimisme no podem deixar de banda les dificultats que té la ostra llengua. “En comptes d’anar endavant, anem enrere: Més enllà de l’Ebre no tenen present la importància del català i hem de reivindicar un model d’immersió lingüística que fa 30 anys que funciona, que ha estat reconegut i premiat per diverses institucions internacionals, i que ara, ens volen prendre”.
Català, llengua d’Europa
L’exposició vol mostrar una visió del català com a llengua moderna, competitiva i oberta al món, en diàleg amb altres llengües. Presenta la situació de la llengua en set àmbits diferents: Europa, ensenyament, mitjans de comunicació, cultura, comerç i empresa, el món digital i l’esport.
S’organitza ara, aprofitant l’elevat nombre de visitants que rep Manresa durant la Fira Mediterrània i el festival literari Tocats de lletra que se celebren aquest mes, per donar visibilitat a la llegua catalana amb dades com les següent: el català és la novena llengua amb més parlants a Europa, per damunt de 16 llengües com el grec, el portuguès, el txec o el suec; amb 10 milions de parlants i 13 milions de persones que la saben; és la 8a llengua amb més penetració a Internet, s’ensenya a 165 universitats europees, 25 de les quals a Alemanya.
La mostra, organitzada a Manresa per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Centre de Normalització Lingüística Montserrat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, romandrà oberta al públic fins al 31 d’octubre i podrà visitar-se de dimarts a diumenge de 18 a 21 h a l’Espai de la Plana de l’Om.