L’Ajuntament de Manresa programa activitats formatives dins el projecte “Llar i cures, feines dignes”

A través del Centre d’Iniciatives per l’Ocupació (CIO), en aquest moment està en marxa un curs de capacitació en reparació bàsiques de la llar, i les properes setmanes se celebraran diversos tallers formatius adreçats a millorar el reconeixement social i la formació de les persones que treballen en feines de la llar i cures.

imagen

L’Ajuntament de Manresa, a través del Centre d’Iniciatives per l’Ocupació (CIO), amb una subvenció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha programat diverses iniciatives incloses en el projecte “Llar i cures, feines dignes”, adreçat a millorar el reconeixement social i la formació de les persones que treballen en feines de la llar i cures.

 

Aquest mes de setembre un grup de 12 persones ja s’està duent a terme un Curs de capacitació en Reparacions bàsiques de la llar, amb l’objectiu  d’adquirir els coneixements i les habilitats per dur a terme les reparacions bàsiques de la llar de forma segura.

 

Durant el curs, que s’allargarà fins a finals de novembre, s’expliquen  les eines i els materials bàsics per realitzar les reparacions de la llar més habituals i bàsiques. Es tracten reparacions de fusteria, paleteria, electricitat i aigua. Les classes estaran composades per una part teòrica i una de pràctica que es durà a terme a l’interior de la fàbrica de l’Anònima.

 

Nous tallers i activitats previstos dins el projecte

D’ara fins a finals d’any, s’han previst hi ha previst  tot un seguit de noves actuacions:

  • Mòdul de coneixements laborals per a treballadores de la llar i de cures (15 hores)

En aquest mòdul es donen a conèixer les particularitats de la normativa laboral del mercat de treball, drets i deures vinculats a aquesta normativa, fent una especial incidència en les del sistema especial de la llar ( salari, vacances, permisos, prevenció de riscos laborals, contractes,…).També es tractaran aspectes de la LLei d’estrangeria  vinculats al món del treball.

Aquest curs es realitza amb la col·laboració del Centre d’Informació de Treballadors Estrangers de CCOO (CITE).

Del 27 de setembre al 25 d’octubre (ambdós  inclosos), els divendres de 10 a 13h.

 

  • Jornada per celebrar el dia  pel Treball decent i la presentació de Guies del treball a  la llar

Dia 8 d’octubre a la sala de reunions del Casino a les 19h

Una jornada reivindicativa per denunciar una vegada més els desequilibris creixents entre les rendes del capital i les rendes del treball. Totes les dades apunten que el sistema capitalista actual provoca cada vegada desigualtats més injustes, afectant sobretot a aquelles persones que fan les feines més senzilles i menys qualificades. En el marc de la jornada  organitzada conjuntament amb Càritas, es presentarà  la Guia de contractació justa en el treball a la llar, elaborada per l’Ajuntament de Manresa en el marc del projecte Llar i cures.

  • Taller per superar la discriminació laboral en la recerca de feina

L’objectiu del taller és aplicar tècniques per rebatre, sortejar i afrontar els estereotips, els prejudicis i la discriminació en el procés de cerca de feina.

El 21 al 24 d’octubre de 10 a 13’30h, al CIO

  • Projecció del documental “Cuidar entre terres, qui sosté la vida quan les dones migren?

La investigadora colombiana Camila Esguerra, explica que “el suposat desenvolupament dels països del nord global ha estat a costa de l’explotació de les seves dones i la sobreexplotació de les dones migrants”.

El documental posa el focus d’atenció en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del sud global, la vigència de les relacions colonials.

Es realitzarà un debat posterior amb les directores del documental.

Aquest acte està organitzat conjuntament amb l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

El dia 5 de novembre  Auditori de la Plana de l’Om a les 19h.

 

  • Jornada d’experiències d’organització i cooperativisme en el treball de la llar

Presentació de diferents experiències referents en l’àmbit, per poder veure els avantatges de l’organització en aquests camp.

Hi participaran persones de Sindillar, CuidemLluçanès i Mujeres Pa’lante, per explicar la seva experiència.

Aquesta es realitzarà el dimarts 12 de novembre, de 11 a 13h, al CIO.

Aquest acte està organitzat conjuntament amb l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

 

  • Curs de prevenció i detecció d’abusos

Amb aquest curs es pretenen treballar els riscos laborals associats a les feines de cura de persones i de neteja de les llars, veient quins son i buscant com protegir-se’n.

La segona part del curs estarà dedicada a la detecció i protocols d’actuació en casos d’abusos.

El curs es realitzarà els dies 3 i 4 de desembre, de 10 a 13:30h, a l’hospital Sant Andreu.

Les persones interessades en aquests cursos o volen més informació, podeu adreçar-vos al CIO o escriure al correu llaricures@ajmanresa.cat

 

Documents relacionats

  • imagen