L’actuació anirà a càrrec d’operaris del programa Treball als Barris que impulsa el Centre d’Iniciatives per l’Ocupació (CiO) de l’Ajuntament de Manresa. L’edifici del Coro Sant Josep fou construït entre 1845 i 1849, i al llarg de més d’un segle i mig d’història, ha esdevingut un referent de la vida cultural i associativa manresana.
Un dels edificis històrics de Manresa, el Coro de Sant Josep, renovarà l’aspecte de la seva façana abans de finalitzar l’any. Per mitjà d’un conveni entre l’Ajuntament i el Grup Sardanista Dintre el Bosc, entitat propietària de l’immoble, durant els mesos d’octubre, novembre i desembre una brigada de dotze operaris efectuarà treballs d’embelliment i pintura a la façana de l’edifici situat entre els carrers de Na Bastardes i Fontanet i la Baixada dels Jueus.
Els detalls del projecte han estat presentats avui “in situ” per la regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas; la regidora de Centre Històric, Claudina Relat; i la regidora de Cultura, Anna Crespo.
Cristina Cruz ha mostrat la satisfacció de presentar un altre obra que s’inclou dins el programa Treball als Barris, “en el qual participen persones que viuen al Centre Històric”. Per a la regidora “a més de millorar la formació i l’ocupabilitat d’aquestes persones, aquesta actuació contribueix a embellir i netejar la cara del nucli antic”.
Claudina Relat ha lloat una actuació “que suma molts ingredients i esforços tant per a la inserció laboral de persones com per fer possible la restauració de la façana de l’edifici sense perdre el seu valor històric”. La regidora de Centre Històric ha agraït el treball conjunt de les diferents regidories i de l’entitat del Grup Sardanista Dintre del Bosc i ha recordat que a dins de l’edifici “hi ha també elements patrimonials molt interessants”.
Anna Crespo ha destacat el valor i la rellevància històrica del Coro de Sant Josep al llarg de més d’un segle i mig i s’ha mostrat “contenta” perquè amb aquesta actuació “serà possible recuperar també sanefes i retolacions originals que, sens dubte, ajudaran a enriquir la vessant cultural d'aquesta intervenció”.
Un pressupost de 150.000 euros
Les tasques –que consistiran a repicar, arrebossar i pintar els dos trams de façana, i a retirar-ne els elements sortints- aniran a càrrec de personal contractat per l’Ajuntament, mitjançant el programa subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social, en el marc del programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris 2018.
A través de la contractació de deu peons, un oficial d’obra i un oficial de pintura, el lloguer d’una bastida i la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil, l’Ajuntament de Manresa –que també es fa càrrec de la direcció tècnica de l’obra- assumeix un cost total de 151.029 euros.
A aquest import, caldrà sumar-hi les tasques de restauració que es portaran a terme aprofitant la intervenció, les quals –amb un cost aproximat de 5.000 euros- consistiran a recuperar les dues sanefes i la retolació que formen part de la decoració original. Aquestes tasques –que seran finançades de manera conjunta per les regidories de Cultura i de Centre Històric- aniran a càrrec de la restauradora Bella Soler i permetran restituir una part de l’aspecte primigeni de l’edifici neoclàssic.
Al seu torn, d’acord amb el conveni, el Grup Sardanista Dintre el Bosc assumirà les despeses de material derivades de l’execució de l’obra, com l’arrebossat, la pintura i els accessoris.
La intervenció a la façana del Coro de Sant Josep és coordinada des del Centre d’Iniciatives per a l’Ocupació (CIO), de l’Ajuntament de Manresa, que gestiona diferents programes ocupacionals finançats per diverses Administracions. En el cas de la capital del Bages el programa Treball als Barris se circumscriu a la zona del Centre Històric i es gestiona a través del dispositiu DINAMO, destinat a promoure la recerca de feina per mitjà de mesures formatives i ocupacionals, amb l’objectiu de propiciar la reincorporació al mercat laboral de persones en situació d’atur. Per aquest motiu té com a principals destinataris demandants d’ocupació residents al Centre Històric de la ciutat.
Inclòs al Pla de Protecció del Patrimoni de Manresa, l’edifici del Coro Sant Josep fou construït entre 1845 i 1849. Al llarg de més d’un segle i mig d’història, ha esdevingut un referent de la vida cultural i associativa manresana: fou la seu de la Societat Coral Sant Josep –amb la seva emblemàtica sala de ball-, l’any 1957 va ser l’escenari de la primera innocentada i durant la dècada dels vuitanta va acollir el Grup de Teatre Setrill. Actualment l’immoble és la seu del Grup Sardanista Dintre el Bosc, que hi porta a terme les seves activitats habituals: assaigs, reunions, celebracions, etc. L’any 2017 l’entitat va presentar un projecte de millora de l’edifici que incloïa, entre altres intervencions, la rehabilitació de les façanes.