Una cinquantena de persones van assistir a l’acte organitzat per l’Ajuntament de Manresa i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, en el marc del projecte Llar i Cures.
El documental narra la història de tres dones colombianes que es veuen abocades a emigrar i subsistir com a treballadores de la llar lluny de les seves famílies, mentre, a la seva terra, altres dones omplen el buit quotidià per sostenir-hi la vida. Aquestes són només tres de les desenes de milers de dones que posen cos a una ‘fuga de cures’ d’Amèrica Llatina a Europa i dels territoris rurals a les ciutats.
Així el documental mostra, tal i com analitza la investigadora colombiana Camila Esguerra, que “el suposat desenvolupament dels països del Nord global ha estat a costa de l’explotació de les seves dones i la sobreexplotació de les dones migrants”.
‘Cuidar entre terres’ es fixa en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del Sud global, la vigència de les relacions colonials. Una reflexió sobre el paper, tan imprescindible com invisibilitzat, de les cures en l’economia global.
Al finalitzar el documental, Anna Celma i Estel·la Marcos, dues de les autores del documental, van explicar l’experiència i van reflexionar conjuntament amb les persones assistents sobre la gran desigualtat que es dona en el sector del treball a la llar, i la responsabilitat que tenen els països europeus en aquests moviments.
L’acte està emmarcat en el projecte "Llar i cures, Feines dignes" de l’Ajuntament de Manresa, en el marc del programa de Projectes Innovadors i Experimentals del SOC.
Des d'aquest projecte s’ha estat implementant, durant tot l’any 2019, capacitacions per a les treballadores de la llar així com diferents accions de sensibilització i reflexió sobre la situació del sector.