Es tracta d’una iniciativa pionera a la ciutat. Les agents es van incorporar a l’Ajuntament el setembre i fins ara han rebut formació de la mà d’agents de la Policia Local.
L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui quatre noves agents cíviques i de seguretat viària que col·laboraran amb la Policia Local en tasques de foment de la seguretat viària i promoció del civisme. Les agents es van incorporar a l’Ajuntament el mes passat, i fins ara s’han estat formant amb agents de la Policia Local de les unitats de Districtes i Seguretat viària, a la vegada que han iniciat les tasques en el camp del civisme, a tall d'observadores i de detecció d'incidències. Al llarg de la propera setmana iniciaran les tasques de foment de la seguretat viària.
Tal com ha explicat la Regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sànchez, a la roda de premsa d’aquest matí, les agents portaran a terme l’activitat pedagògica, tant en el camp del civisme com de la mobilitat, als accessos d’escoles i en diversos espais públics.
La iniciativa respon a la demanda que hi ha des de fa temps per part de les escoles de reforçar la seguretat en els accessos i passos de vianants a les hores d’entrada i sortida. “Com que els horaris de les escoles coincideixen, era difícil cobrir-les totes amb els agents de la Policia Local”, ha explicat Olga Sànchez, i ha afegit que “la solució va venir dels plans d’ocupació oferts per la Diputació de Barcelona, ja que permetia d’una banda oferir contractes de 9 mesos, que és el que dura el curs escolar, i a al vegada, contractar les persones amb el perfil adequat, en aquest cas, persones provinents de l’àmbit educatiu i de dinamització social”.
En aquest sentit, el Sergent responsable de les àrees de trànsit i mobilitat de la Policia Local, Carles Muñoz, ha dit que gràcies a aquest perfil professional de les agents, “la formació inicial ha estat més ràpida i de seguida van poder començar amb les tasques de civisme”. Pel que fa a l’àmbit de la mobilitat, els agents de la Policia Local han format les noves agents de suport viari en aspectes com aturar vehicles, el temps de reacció dels conductors o les conductes habituals dels vianants a les sortides dels centres educatius.
Muñoz també s’ha referit a l’avantatge que suposa que les agents no duguin uniforme, ja que “tenen menys carrega professional, aporten una mirada més fresca i ja està tenint molt bona resposta per part dels ciutadans”.
Les agents, seguint un calendari programat de presència a les escoles, ajudaran els alumnes a travessar el carrer d’una forma segura, i interactuaran amb l’alumnat i els seus acompanyants (pares, mares, avis, àvies...) a qui facilitaran material divulgatiu i consells per a una vialitat segura, amb la voluntat de crear consciència ciutadana i disminuir l’accidentalitat.
Les agents, Maria Teresa Llumà, la Marta Sellarés, Alexandra Gómez i Anna Maria Gómez, han explicat a la roda de premsa que la seva tasca als accessos dels centres educatius de primària és més de suport que de control, i cerca una acció pedagògica que posi en evidència quines conductes s’han d’evitar i quins bons hàbits cal que incorporin els vianants. “De moment és sobretot feina informativa, dins de campanyes com la de ‘No et saltis el pas’, impulsada per la Policia Local, o les ordenances de civisme de l’Ajuntament”. Les dades i informació obtinguda es recullen a l’observatori del civisme.
Fora dels horaris escolars, a més a més, les agents cíviques duran a terme tasques d’observació, informació, sensibilització i promoció d’actituds cíviques per tal de fomentar accions de bona convivència i respecte entre la ciutadania, així com el bon ús dels béns públics i privats de la ciutat. Es fa en diversos àmbits: espais de la via pública de gran afluència on la tasca divulgativa por arribar a més població (fires, mercats, etc..) i espais públics d’esbarjo, com ara parcs i jardins. En aquest sentit, aborden els problemes més recurrents: propietaris d’animals que no recullen les deposicions, deslluïment de mobiliari urbà o brossa i residus a la via pública.