Sota el títol 'Game over. Incivisme fora de Joc!' es porten a terme sessions grupals en els centres Pius Font i Quer, La Salle, Lluís de Peguera, Cal Gravat i Lacetània adreçades als alumnes de 4t d’ESO, 1r de batxillerat o el 1r curs d’un cicle formatiu de grau mitjà (CFGM).
'Game over. Incivisme fora de Joc!' és un joc on els alumnes escenifiquen a diferents personatges durant una hora (veïns, forces de l’ordre, graffiteros, joves que estan de festa...) que interactuen entre ells per palesar comportaments incívics i, a la vegada, prendre consciència de les conductes adequades, especialment durant la Festa Major de Manresa.
La regidora de Joventut, Àuria Caus va assistir a la sessió celebrada el divendres a La Salle entre els alumnes de primer B i va poder constatar com els joves de 16 i 17 anys empatitzaven amb les persones víctimes de comportaments incívics, tot i que també reconeixien haver actuat de forma incorrecta alguna vegada.
Aquest dimecres, 22 d’octubre, tindrà lloc la propera sessió a l’institut Lluís de Peguera.
L’activitat es desenvolupa a cinc instituts de Manresa
Aquesta iniciativa, que forma part del Programa de Civisme de l’Ajuntament de Manresa i va començar el dia 1 d’aquest mes i acabarà el dia 18 de desembre, s’està portant a terme en els centres Pius Font i Quer, La Salle, Lluís de Peguera, Cal Gravat i Lacetània. L’activitat consta de diferents sessions adreçades als alumnes de de 4t d’ESO, 1r de batxillerat o el 1r curs d’un cicle formatiu de grau mitjà (CFGM).
Durant el joc els adolescents es posen en la pell de diferents protagonistes (el veí que no pot dormir pel soroll, el xicot que pinta parets sense permís, el jove que beu massa, etc.) i exposen els punts de vista dels diferents personatges. Després de la recreació els adolescents retornen a la seva pròpia personalitat i parlen en veu pròpia expressant la seva opinió sobre els problemes plantejats i proposen accions per resoldre’ls.
Mitjançant aquesta interacció es vol sensibilitzar els adolescents sobre les conseqüències d’accions incíviques i fomentar la idea de l’espai públic com a bé comú. La iniciativa vol implicar els joves i corresponsabilitzar-los en la consecució d’una ciutat cívica i respectuosa.
En total 28 sessions grupals organitzades als diferents centres educatius
Fins aquest moment ja s’han organitzat totes les accions previstes a La Salle (cinc sessions). Per la seva banda el Lluís de Peguera ha portat a terme dues sessions de les onze programades al llarg d’aquest mes, novembre i desembre.
L’institut Pius Font i Quer (quatre sessions), Cal Gravat (tres sessions) i Lacetània (cinc sessions) iniciaran les accions al novembre, i a excepció del Pius Font i Quer, que durà a terme les quatre sessions durant el mateix mes, Cal Gravat, Lacetània, i Lluís de Peguera allargaran l’activitat fins el mes de desembre.