La 23a edició del certamen medieval, que se celebra els dies 29 de febrer i 1 de març incorpora moltes novetats artístiques i reforça les activitats per al públic familiar. Un any més, els carrers del Centre Històric faran el ple amb 200 parades i altres atraccions.
La Fira de l’Aixada ja té a punt tots els detalls de cara a la celebració, els dies 29 de febrer i 1 de març, de la seva 23a edició. Durant dos dies, tot un campament medieval es desplegarà al Centre Històric de Manresa, en el marc de la Festa de la Llum, amb artesans, actors, actrius, funambulistes, joglars i músics, que ompliran els carrers i reviuran els oficis dels seus habitants vuit-cents anys enrere. Hi haurà un total de 200 parades.
Aquesta edició suposa la consolidació dels actes centrals que ja van créixer notablement fa dos anys, però amb la incorporació d’una gran quantitat de novetats artístiques i una àmplia selecció de demostracions d’oficis. El carrer del Balç continuarà sent un espai important de la Fira, amb la III Trobada de recreadors històrics, que en aquesta ocasió es donaran a conèixer els diversos grups socials que convivien a les ciutats medievals de Catalunya durant els segles XIII i XIV.
Tots els detalls de la PROGRAMACIÓ DE LA FIRA DE L'AIXADA 2020 han estat presentats avui per la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo; el representant de l’Associació Manresa de Festa; Joan Orriols; els membres de la Taula de Coordinació Artística de l'Aixada, Tàtels Pérez i Dani Ledesma; i la representant de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Francesca M. Lliteres. Han assistit també Iván Padilla i l’actriu Fina Sallés.
Aquesta nova edició de l’Aixada compta amb la important col·laboració de Caixa Bank i la Fundació Aigües de Manresa-Parc de la Sèquia. En representació de l’entitat bancària ha assistit a la roda de premsa el Director d’Institucions a la Catalunya Central, Antoni Noguera; i el vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, Josep Alabern.
Anna Crespo ha qualificat la Fira de l’Aixada “com un model provat i d’èxit, que fa capitalitat” i edició rere edició “hi presenta novetats sobre una base molt sòlida”. La regidora de Cultura i Festes ha afirmat que hi ha hagut una gran demanda per instal·lar parades però que “se’n mantindran les 200 en uns espais molt consolidats”.
Dani Ledesma i Tàtels Pérez han fet una repàs de totes les novetats artístiques que s’inclouen en aquesta edició, amb nous espectacles i nous actors i actrius que s’incorporen, i han avançat que ja es treballa de cara a l’any que ve per fer canvis de guió dels actes centrals. Al seu torn, Francesca M. Lliteres ha detallat les característiques de la III Trobada de Recreadors Històrics que tindrà lloc al carrer medieval del Balç i ha esmentat les propostes que ofereix Manresa Turisme aquest mes de febrer.
Joan Orriols ha mostrat la satisfacció de presentar la programació “d’una Fira que compleix 23 anys de permanència interrompuda, oferint als visitants una vessant turística, comercial i cultural que contribueix a la cohesió de barri de ciutat i que millora l’autoestima com a Centre Històric”. El representant de l’Associació Manresa de Festa ha afegit que en aquesta edició es consolida la Plaça Gispert com espai de fira i que, encara que no hi haurà activitats, també s’engalanarà la Baixada dels Drets. Finalment, Orriols ha subratllat el paper “fonamental i d’integració social” de les entitats de Manresa que fan possible la Fira.
Novetats artístiques d’aquesta edició
- Nous actors s’incorporen als actes centrals: Genina Llussà, serà la nova reina Maria de Navarra; Jordi Garriga interpretarà al Constructor de la Sèquia Ramon d’Iglesias i Fina Sallés, es posarà a la pell de la mare del nadó que perd la vida degut a la manca d’aigua. I per primera vegada a la fira, el Tinet es convertirà en Tineta i estarà interpretat per l’actriu manresana Anna Selga. Els Jueus de l’Aixada oferiran un ball jueu al rei Pere III.
- Es crea un nou grup a la Fira de l'Aixada, el Personal. Un col·lectiu de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages que representa els treballadors, els criats i els servents dels nobles. Es tracta d'un col·lectiu amb poc protagonisme fins ara que vol reivindicar que malgrat la duresa de la feina, són persones alegres, amb ganes de passar-ho bé i de viure. El seu primer espectacle duu el nom de "A la taverna",el lloc on es troben junts quan enllesteixen les seves feines i on es deixen portar pel ball, el beure i la companyia. L'espectacle combina teatre i dansa i es podrà veure a plaça Europa, plaça Major i Parc de la Seu durant el cap de setmana.
- L'Associació per la dansa Estudi Folk estrena l'espectacle "Del joglar i les joglaresques", on es fusiona la dansa d'arrel tradicional i la poesia i on el tema central és l'enamorament del joglar per una bella dama. Aquest muntatge es podrà veure de matins al Parc de la Seu i a plaça Major. Per les tardes, l'entitat recupera un antic espectacle, "Joglaresques i la Dama d'Aragó", una aposta per la dansa amb influències de ballet clàssic, on la poesia i la popular poesia de la Dama d'Aragó juguen un paper fonamental, als escenaris esmentats i la plaça Europa.
- El col·lectiu de les Zíngares de l'Aixada, format per dansaires de l'Esbart Manresà, viu un relleu generacional enguany i, per això, estrenen espectacle anomenat "L'essència", on després del viatge dels darrers anys cap al cantó més obscur de les zíngares, viatgen cap a la part més lluminosa del personatge, el de l'encís, el del joc, el de l'alegria i el del ball, la qual cosa es plasmarà en el viatge de la Sança per despertar les seves companyes sobre la necessitat de retornar als orígens. Es tracta d'un espectacle de dansa amb important presència de teatre, a través del diàleg de quatre zíngares, que està programat a plaça Major i Parc de la Seu durant dissabte i diumenge.
- Els Moravians de l'Esbart Manresà també estrenen enguany espectacle i, coincidint amb les seves companyes, també fan un viatge als "Orígens" de la comunitat. En aquest cas, a través de la veu d'una àvia moraviana descobrirem el passat dels moravians com a poble, quins són els valors que s'han transmès de generació en generació, i el perquè del seu viatge pel continent. Es tracta d'un espectacle de dansa que combina moments més íntims amb esclats de festa, i dinàmiques de carrer amb balls d'escenari a plaça Major i Parc de la Seu.
- El Grup Picarol, Cascavell i Esclop de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages presenten: “Som Òrfes” Una colla de nens i nenes que viuen feliços a Manresa, veuran amenaçada la seva llar i la seva subsistència...Què passarà? Un espectacle de l’Anna Navarro per una nova història d’aquest grup que, puntualment cada tres anys renoven la seva proposta.
- Diablons i Tabalons de Xàldiga estrenen “L’aire de la mort”. “Som l’alè del diable. Som ambaixadors de l’aire de la mort. Que la pesta caigui sobre vosaltres i els vostres fills. La Pesta s’abat sobre Manresa i paralitza les obres de La Sèquia. Com ho faran els Manresans per mantenir l’esperança davant d’aquesta mortaldat?” Els Tabalons i Diablons de Xàldiga segur que en treuen l’entrellat! Nou espectacle ple de foc i de ritme.
- Farsants Universals d’arreu i d’enlloc en regalen enguany dues noves farses. “La sopa de pedres” Adaptació d’un conte de Xesco Boix. Un soldat famolenc cerca menjar per tot arreu. Demana i demana! I la gent se’l treu del damunt: ells també passen gana! Han passat una guerra i no tenen res!!! La gana desperta l’enginy del soldat que s’empesca la manera de fer sopa de... pedres! I de passada donarà una lliçó a la gent del poble... I “L’arbre generós”, la història d’un arbre i la seva relació amb un nen... que es va fent gran. Història molt tendra i dolça, però passada reinterpretada (o estripada i rebentada!) pel grup Farsants. És a dir, no se sap què passarà ni amb l’arbre ni amb el nen.
Els espais de la Fira
La filosofia de la Fira de l’Aixada és mantenir la dimensió actual ja que pel nombre de parades i espais dins de Muralles es considera la més adequada.
Tot i així s’han afegit alguns comerços locals a la Baixada dels Drets i s’està potenciant la Plaça Gispert amb la presència de les Aus rapinyaires. També s’ha afegit un grup de Softcombat a l’espai petit de la Plaça del Milcentenari.
La zona ocupada per la Fira són els carrers: Plaça Major, Sant Miquel, la Plana de l’Om, Vilanova (comerç local), Plaça Gispert, Muralla del Carme, Plaça Europa, Sobrerroca, baixada de la Seu i Parc de la Seu.
Les activitats infantils
La Fira de l’Aixada aposta pel públic familiar i té una amplia quantitat d’activitats per als més joves.
Al parc de la Seu tindran lloc les següents activitats:
- Tir amb arc: Al campament medieval podreu practicar el tir amb arc.
- Taller de molins de farina: la transformació del blat en farina. Durant el taller els nens veuran el procés d’elaboració de la farina partint d’una panotxa. La desgranaran i desprès la moldran.
- Taller de fusta. Els nens participants elaboraran una peça realitzada amb fusta, flors seques i minerals.
- Taller de creació d’un mòbil decoratiu. Els nens participants elaboraran el seu propi mòbil decoratiu amb un treball totalment artesanal
- Els nens participants elaboraran una figura de sabó.
- Diverteix-te jugant amb els Jocs gegants de fusta.
- Creació d’una una silueta de fusta
- També podran visitar la Granja a la Plana de l’Om amb més de 75 animals de diferents races i especies per visitar en una completa granja mòbil.
- Passejar en els Ponis que trobaran també a La Plana de l’Om i no perdre’s l’exposició i exhibició d’aus rapinyaires de la Plaça Gispert. Davant la Torre Sobrerroca podran crear un instrument musicals amb canya.
A l’espai petit de la Plaça del Milcentenari (zona església del Carme ) hi haurà un taller de Softcombat per a totes les edats
Les parades
La Fira de l’Aixada es caracteritza per la fidelitat dels artesans que hi assisteixen alguns d’elles des de la primera edició. En total hi participaran 200 parades. Del total de 321 sol·licituds 121 han estat denegades en moltes ocasions per la manca d’espai per encabir més parades.
Endinsa’t a la societat medieval, una societat diversa i apassionant!
Un any més durant la celebració de la Fira, el carrer del Balç acollirà l’activitat “CIVITAS. III Trobada de recreadors històrics al carrer del Balç”, que en aquesta ocasió s’aproparà a la societat medieval. El fil conductor de l’esdeveniment aportarà una nova mirada vers el coneixement de diversos grups socials que convivien a les ciutats medievals de Catalunya durant el segles del segle XIII i segle XIV.
El carrer del Balç de Manresa acompanyarà els visitants a un viatge en el temps on es reviuran la vida i costums de l’Edat Mitjana amb la voluntat d’esdevenir un autèntic llibre d’història on es podrà passejar i conèixer la diversitat social i cultural de les ciutats del nostre territori: cristians, jueus i andalusins conviuran dins un espai.
Els grups que hi participaran són:
- Gesta Regnorum amb membres de Múrcia, Catalunya, València i Astúries, on la majoria de membres son historiadors i artesans professionals. Vinculats amb la societat nacional d’estudis medievals.
- Aur-Art amb membres de la zona de Castelló i sud de Catalunya. Un grup que porta anys dedicant-se a investigació unint la didàctica amb la recreació històrica.
- Compagnia di Santo Giuda amb membres de diversos punts del territori català i amb seccions dedicades a l’estudi d’armament militar de diverses èpoques.
- Héroes legendarios, amb membres de Saragossa i un dels grups lligat a l’Associació nacional de recreació d’equitació històrica, com també lligat al laboratori de desenvolupament de la universitat de Saragossa i al grup de recerca ARGOS.
- Hospitalers de Santa Maria de Sales amb membres de Catalunya.
- I la col·laboració d’alguns representants d’Aliger Ferrum amb membres de València.
L’entrada és gratuïta és podrà seguir dissabte i diumenge d’11 a 14h i de 16 a 20h.
Píndoles històriques
Una segona acció lligada a la Fira de l’Aixada, des de Fundació Turisme i Fires de Manresa, conjuntament amb el Centre d’estudis del Bages i la Seu de Manresa, seran unes petites píndoles històriques que ens acostaran a l’època medieval. Sota el títol “Burgesos, menestrals, pagesos i marginals: La Manresa del segle XIV”.
Aquesta activitat relacionada amb la Fira de l’Aixada, es portarà a terme el dia 27 de febrer a les 19 h a la Sala Gòtica de la Seu. Consta de 3 breus xerrades històriques que pretenen acostar-nos d’una manera amena a la complexitat de la Manresa medieval i conèixer com s’estructurava la societat, el poder i les diferents cultures a la nostra ciutat.
- Primera píndola històrica a càrrec de: Marc Torras què parlarà del poder local.
- La segona píndola històrica: Raquel Valdenebro serà l’encarregada d’explicar la diversitat de grups socials.
- I la tercera píndola històrica de Josep Alert s’aproparà a un dels importants grups socials que vivien a la nostra ciutat: els jueus manresans.
Està previst un sorteig des de l’instagram de Manresa Turisme i que tots els que s’acostin a la Fira de l’Aixada podran trobar diversos punts d’informació, a la Pl. Europa, a la Plaça Major, a la mateixa oficina de turisme i també a l’entrada del Centre d’Interpretació del carrer del Balç.