Es presenta la 36a edició d’una Transèquia en clau feminista i de sensibilització cap a la igualtat

Tindrà lloc el diumenge 8 de març, que enguany coincideix amb el Dia Internacional de la Dona, amb la voluntat de continuar sent la millor prova esportiva i participativa de la Catalunya Central

imagen

La Transèquia ja té gairebé a punt tots els preparatius per a la seva 36a edició. Aquest migdia a l’InfoSèquia del Parc de l’Agulla ha acollit l’acte de presentació de la prova que se celebrarà el diumenge 8 de març, amb l’objectiu de refermar-se un any més com un dels esdeveniments esportius, populars  i participatius més importants del calendari festiu que se celebren a la ciutat i que suposarà la cloenda dels actes de la Festa de la Llum 2020.

El llarg recorregut històric i la tradició en la que ja s’ha convertit aquesta festa esportiva, han fet de la Transèquia un punt de concentració d’amants de la natura, l’esport i l’oci a l’aire lliure que l’any passat va arribar a la impressionant xifra de 5.364 persones.

Aquesta serà la setena edició organitzada per la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia,  que va emprendre el projecte amb molta il·lusió i veient-lo com una oportunitat per crear xarxa dins el territori entre entitats, empreses i persones que hi viuen i hi treballen. 

Els detalls d’aquesta 36a edició han estat presentades en una roda de premsa que ha comptat amb la participació de la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, Josep Alabern; la regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz i Mas; la coordinadora de la Transèquia 2020, Laia Muns; el representant de 365 Manresa, Marc Ribas; i el representant de les Piscines Municipals de Manresa, Jordi Vidal.

Anna Crespo ha destacat que enguany la Transèquia, arriba amb tints feministes i d’igualtat. Ha agraït als patrocinadors i a les aliances, la seva col·laboració, i sobretot ha engrescat a la gent a venir a la Transèquia, destacada amb els valors de natura, cultura, respecte i familiars.

En Josep Alabern, vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, ha destacat que sempre es treballa amb l’objectiu de que sigui un referent d’esdeveniments d’aquest tipus. I també la importància de la Transèquia com a activitat d’unió dels municipis per on travessa la Sèquia, convertint-se en el canal del Bages.

La Transèquia compta amb BBVA  com a patrocinador principal per sisè any consecutiu, des de l'edició 2015. L'entitat financera dona suport a la iniciativa fent palesa la seva proximitat a la Catalunya Central, implicant-se no només com a entitat sinó també a través dels seus treballadors que la viuen activament com a voluntaris o com a participants. Per a BBVA, col·laborar amb la Transèquia és contribuir a potenciar i promocionar el territori, fent d’aquesta festa tot un exponent d’activitat esportiva, sostenible i solidària. El vessant de sostenibilitat i respecte al medi ambient, claus en la Transèquia, és compartit pel banc en línia amb el seu compromís per contribuir a la transició cap a una economia més sostenible.

Enguany, també s’hi afegeix el patrocini d’or de Maas. Grup Maas se centra en oferir la millor solució de mobilitat per als seus clients d’una forma integral, i amb tots els seus serveis associats. Al Bages, representen 4 marques referents del sector automobilístic, i participen amb Citroën Maas Exclusivas Pont, SEAT Ondinauto, SKODA Maas Pragauto i Maas DS Automobiles.

Un euro per al projecte “Caminant cap a la igualtat”

La regidora de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz Mas , ha intervingut per explicar que aquest any Transèquia serà solidaria amb el projecte “Caminant cap a la igualtat”. S’ha mostrat molt optimista per aconseguir l’euro solidari.  “Caminant cap a la Igualtat"  és un projecte impulsat i coordinat pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Manresa (SIAD).


Els diners recollits durant la Transèquia es destinaran al finançament d’un programa de tallers portat a terme des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Manresa, dirigit a homes i a joves d’entre 14 i 18 anys amb l’objectiu de prevenir la violència masclista.

Aquests tallers, serviran per aprendre a reconèixer i qüestionar actituds masclistes, per donar eines per investigar i explorar noves formes d’expressar la masculinitat i per reconstruir els rols i estereotips vinculats a l’home. Es programaran dos tipologies de tallers, per adults (4 tallers de 2 hores per a unes 15/20 persones), i els juvenils, que s’oferiran a espais d’educació no formal com esplais, caus, etc. per a joves d’entre 14 i 18 anys, i a espais d’educació formal com són els instituts de la ciutat.

La regidora també ha destacat que el mateix dia de la Transèquia, passaran moltes coses a l’Agulla. Per un costat hi haurà un photocall, i activitats per infants a la miniTransèquia. També hi haurà dues funcions d’una obra de teatre, titulada "Tres bodes i un princep blau", a les 12 h i a les 13 h, les hores on es preveu que hi hagi més afluència. I també hi haurà la possibilitat de fer unes dinàmiques de família, per veure com repartim les tasques domèstiques a casa i com ens hi relacionem.


Totes les inscripcions inclouen 1 € solidari i voluntari que anirà integralment al projecte. Per donar visibilitat a aquesta aportació les persones participants rebran una polsera exclusiva de la col·laboració.


Seguint la línia dels darrers anys, i per fer més visible aquesta #solidaritat, l’identificatiu seran xapes, amb el símbol de la dona de fons. Aquestes xapes caldrà portar-les el dia de la Transèquia, i són les que permetran accedir als autobusos i als punts d’avituallament. Segons la modalitat i el punt de sortida cada xapa té un color que permet identificar la ruta escollida: groc pels corredors, vermell per qui la faci des de Balsareny, blau des de Sallent i verd des de Santpedor.


Des de l’organització de la Transèquia i gràcies a la col·laboració del SIAD, aquest any incorporarem algunes accions per garantir la igualtat de gènere d’ara en endavant. Com a esdeveniment ens comprometem a incorporar la visió de gènere d’una manera transversal, a tots els àmbits de la Transèquia.

 

Sostenibilitat

La organització de la  Transèquia continua apostant per la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i l’entorn, sent conscients  que aquest esdeveniment genera una tona de residus. Gràcies atothom, ’any passat vàrem es va reciclar el 100%. La sostenibilitat és un dels valors del projecte i la voluntat és seguir treballant en aquesta línia. També cal remarcar la idea  que l’obsequi que és un got reutilitzable, s’ha de recollir a l’inici de la Transèquia i portar a tots els avituallaments.

 

El Consorci del Bages per a la gestió de residus col·labora activament per sisè any consecutiu a la Transèquia, instal·lant i gestionant àrees de recollida de deixalles al llarg del recorregut per facilitar la separació dels diferents residus que es generen en els punts d'avituallament.

 

Una de les accions més destacades que ja fa dos anys que es porten a terme, i que és molt efectiva per millorar la recollida és la substitució dels plats, gots i coberteria d’un sol ús que s’utilitza, per vaixella d’un sol ús, però compostable. Enguany s’han redissenyat alguns punts d’avituallament tenint en compte els productes que s’hi oferiran i com es reciclen. Es compta amb la col·laboració de Proquibsa que aporta tot el material compostable.

En tots aquells avituallaments on ens és possible oferir aigua de la xarxa, ho farem, gràcies a la col·laboració d’Aigües de Manresa. D’aquesta manera es fomenta el consum de l’aigua de l’aixeta que compleix tots els controls sanitaris i de qualitat i no genera residus.

A més, com cada any, el menjar i begudes que han sobrat, que s’intenta que sigui el mínim, es donen al Banc d'Aliments i a Càrites dels diferents pobles.

Modalitats


Degut al bon funcionament de les diverses modalitats, per aquesta edició s’ha decidit mantenir les quatre modalitats de caminants, en bicicleta, corrent i en handbike.

És la modalitat més popular i familiar, ja des dels inicis de la Transèquia. Es mantenen els tres punts de sortida des de Balsareny (amb un recorregut de 24 km), des de Sallent (de 18 km) i des de Santpedor (de 10 km). Des de la pàgina web de la Transèquia podreu veure els recorreguts, així com els diferents punts d’avituallament que es trobaran durant el camí.

Les rutes són molt ben acollides ja que tant ciclistes com caminants poden gaudir de la Transèquia al seu ritme. Des de la pàgina web de la Transèquia podreu veure els recorreguts, així com els diferents punts d’avituallament que es trobaran durant el camí. Les rutes en bicicleta compten amb la col·laboració del club esportiu 365, i amb el patrocini de Domini Ambiental, Instal·lacions Matamala i Sphere-Pro.

En Marc Ribas, de som 365, ha explicat que aquest any es manté el mateix format que l’any passat: format circular, i sortides per nivells. Aquest any es posarà molt més èmfasi en que l’ús del casc és obligatori. També ha explicat que degut a la tempesta Glòria, hi ha alguna variació en la ruta llarga.

Aquesta modalitat s’ha anat consolidant any rere any. El recorregut serà de 25 km. Es mantindrà el primer autobús reservat a les persones que la facin corrent i la seva hora de sortida des de Balsareny, a les 7.30h. Des de la pàgina web de la Transèquia podreu veure els recorreguts, així com els diferents punts d’avituallament que es trobaran durant el camí. La ruta corrent compta amb la col·laboració de les Piscines Municipals de Manresa i amb el patrocini de Bages Turisme i Geoparc.

En Jordi Vidal, del Complex Esportiu de les Piscines Municipals de Manresa, ha remarcat que és una de les curses més petites, però molt agraïda. També ha fet notar que la Transèquia enguany és un cap de setmana abans de la marató de Barcelona, i ha convidat a les persones participants ha fer amb la Transèquia, l’últim entrenament.

La modalitat handbike es va crear en l’edició del 2015 convertint-se en el primer esdeveniment de Catalunya en incorporar una ruta de handbike no urbana. Una ruta pensada i dissenyada per a la gent amb mobilitat reduïda que els permetrà participar de manera activa en l’esdeveniment, demostrant la potencialitat i els bons accessos al voltant de la Sèquia. Alhora també, vetllant perquè cada vegada més la Transèquia sigui un esdeveniment de caràcter inclusiu. Aquesta ruta compta amb el patrocini de Sphere-Pro.

Inscripcions més barates si es fan de forma anticipada

Aquest any els preus tenen tres trams segons quan es comprin les inscripcions. Aquest canvi es porta a terme per incentivar les inscripcions més anticipades.

Totes les inscripcions inclouen 1 € solidari que anirà integralment al projecte del SIAD.

Les inscripcions es poden fer des del dia 10 de febrer fins a l’1 de març al mateix preu anticipat que l’any anterior: inici a Balsareny o que hi arriba (llarga BTT): 11€; inici a Sallent o que hi arriba (mitja BTT): 8€; inici a Santpedor o que hi arriba (curta BTT i Handbike): 6€.

La setmana de l’2 al 6 de març, els preus s’incrementen 2€, per tant: 13€/10€/8€.

I el mateix dia, 2€ més, per tant: 15€/12€/10€

Com fer-les? Es poden fer tant online des de la pàgina web de Transèquia, com presencialment a: l’Ajuntament de Balsareny, el de Sallent, el de Santpedor, al punt Nexe de Sant Fruitós de Bages, a l’Oficina de Turisme de Manresa, a The Cyclery 365, 365 Manresa i a les Piscines Municipals de Manresa.

Enguany volem destacar que el control de la xapa, l’element identificatiu, serà més rigorós. La xapa no només indica la inscripció si no també garanteix l’accés als avituallaments, i a una pòlissa d’assegurança.



Mallots exclusius de la Transèquia



Aquest any es podran adquirir també Mallots exclusius de la Transèquia, patrocinats per Assegurances Pujol i a un preu de 15€. I Samarretes a 10€, patrocinades pel Parc de la Sèquia.

Aquests dos articles només es podran adquirir online. Més informació a la pàgina web.



Minitransèquia

La MINITRANSÈQUIA celebra aquest any la seva cinquena edició. Després de l’èxit de de les edicions passades, la Minitransèquia es reafirma amb un maremàgnum d’activitats pels infants. Estarà situada al Parc de l’Agulla, a la zona de jocs infantils, part alta del parc i seguirà sent un espai creat per als infants de 3 a 12 anys.

Funcionarà de les 11h a les 14h, com l’any passat, aquesta edició també serà gratuïta. Aquell qui ho vulgui, podrà participar d’un sorteig de productes dels col·laboradors en l’activitat.

Aquest any volem tornar a agrair el patrocini d’ICL que fa possible poder seguir realitzant aquest esdeveniment complementari a la Transèquia. 

La Minitransèquia disposa del seu site propi: www.minitransequia.cat

Voluntaris per a la organització

Com cada any, la Transèquia necessita entre 350 i 400 voluntaris per poder portar-se a terme. És un nombre elevat i per això fem extensiva la demanda de col·laboració a les entitats i organitzacions de les poblacions per on passa la Sèquia. Any rere any anem sumant nous col·lectius voluntaris, però també molts individuals que tenen ganes de gaudir-la des de dins.

Ser voluntari de la Transèquia és realitzar un treball en equip, crear lligams en el territori que envolta la Sèquia. Com que som conscients de la seva importància, també se’ls tindrà molt en compte i se’ls cuidarà. Qui es vulgui inscriure com a voluntari ho pot fer des de la pàgina web de Transèquia: http://parcdelasequia.cat/transequia/voluntaris/

 

Més informació a

www.transequia.cat

Twitter: @parcdelasequia

Facebook: @parcdelasequia

Instagram: @parcdelasequia

 

Documents relacionats

  • imagen