Els grups municipals de CiU, PSC, ERC, PxC i CUP aproven en un Ple un extraordinari, al que no han assistit els regidors del PP, un dictamen en defensa de l’autonomia local i contra la LRSAL.
L’Ajuntament de Manresa ha aprovat avui per unanimitat en un Ple municipal extraordinari el dictamen per poder formalitzar un recurs davant del Tribunal Constitucional en defensa de l’autonomia local i en contra de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalitzación i Sostenibilidad de l’Administració Local (LRSAL). Els grups municipals de CiU, PSC, ERC, PxC i CUP han votat a favor davant l'absència dels regidors del PP.
La convocatòria d'aquest Ple extraordinari ha arribat després que el Consell de Governs Locals de Catalunya i les associacions municipalistes hagin instat els municipis a què aprovin la proposta esmentada el més aviat possible, preferentment dins del mes de febrer i, com a data límit, el 10 de març. I el caràcter extraordinari ve donat pel fer que el proper Ple ordinari no ha de tenir lloc fins el dia 20 de març, i quedaria fora del termini legalment establert.
Durant el Ple, els representants dels diversos grups municipals presents han coincidit en censurar els efectes de la LRSAL sobre l'autonomia municipal i els Ajuntaments durant les seves respectives intervencions.
El dictamen aprovat, que està sent votat a la majoria d'ajuntaments catalans i de l'Estat, pretén posar de manifest com els ajuntaments democràtics, que estan a punt de complir els 35 anys de la seva constitució, “han estat capaços d’afrontar els grans reptes i els canvis culturals de finals del S.XX i en aquesta primera dècada del S.XXI, des de l’autonomia local, i s’han convertit en el principal dic de contenció contra la crisi, i el principal espai de resistència, de dignitat, de defensa dels drets de la ciutadania i de generació d’alternatives socials i econòmiques per pal·liar els efectes de la crisi”.
El text també critica que “en l’actual context de crisi, quan és més necessari que mai tenir una administració més propera, i tenir més recursos per fer front a aquesta realitat social, el govern de l’estat espanyol ha aprovat una Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) que suposa, de facto, una retallada competencial sense precedents que suposarà un important retrocés, atès que afectarà de ple als serveis que donen els ajuntaments en matèria social”.
Segons el dictamen, amb la LRSAL, el municipalisme torna “a un model de fa quaranta anys enrere amb un marc competencial raquític, i que allunya la capacitat de decisió sobre les polítiques de proximitat, i també allunya les decisions i el control de la ciutadania acabant amb el valor de proximitat que permet la prevenció, la detecció i l’actuació per garantir uns mínims de cohesió i convivència en el conjunt de pobles i ciutats de Catalunya”.
També rebutja el fet que “aquesta Llei aprofita la situació de crisi econòmica per modificar l’estructura de l’estat espanyol i recentralitzar amb l’excusa de la sostenibilitat econòmico-financera. Una llei que vol privatitzar els serveis, principalment dels tres grans serveis públics locals que encara es demostren econòmicament rendibles: l’abastament d’aigües, el tractament de residus i l’enllumenat públic.”
La LRSAL, segons s’apunta al text del dictamen, “vulnera l’Estatut de Catalunya en matèria d’organització territorial i de règim local, i converteix als ajuntaments en un apèndix de l’estat, i en una instància merament administrativa i sota control en el seu funcionament, vulnerant així l’actual marc basat en el principi d’autonomia local i principi de subsidiarietat, reconegut a la Carta Europea d’Autonomia Local com a criteri de proximitat en l’atribució de competències i d’eficàcia en la redistribució”.
Els ajuntaments volen seguir reivindicant el seu paper per "seguir tenint el protagonisme en la defensa, garantia i l'enfortiment dels drets socials i la millora del benestar de la ciutadania. En canvi aquesta llei afecta a la quotidianitat i a les necessitats bàsiques de la gent, i redueix la capacitat de resposta dels governs locals”.
Per això, el dictamen proposa en els acords que s’iniciï la tramitació per a la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra els articles primer i segon i altres disposicions afectades de la Llei 27/2013, de 27 de desembre de 2013, de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.
A més a més, sol·licita un dictamen del Consell d’Estat i preveu facultar i encomanar a l’alcalde la realització de tots els tràmits necessaris per portar a terme els acords primer i segon, i expressament per a l’atorgament d’escriptura de poder tan ampli i suficient com en dret es requereixi a favor de la Procuradora que interposarà el conflicte en defensa de l’autonomia local al Tribunal Constitucional en representació de tots els ajuntaments que aprovin aquesta moció.