Lotus 2022 és un projecte adreçat als centres educatius que, en el marc de l'eix Batega de Manresa 2022, acosta infants i joves a l’experiència espiritual de Sant Ignasi, a través de l’autoconeixement i la millora de la gestió emocional i dels valors d’autoestima, respecte, solidaritat, pau i sostenibilitat, amb la finalitat és formar futurs ciutadans més conscients i més compromesos amb l'entorn i amb els altres.
A causa de la situació de confinament i de tancament dels centres educatius generada pel coronavirus COVID-19, Manresa 2022 ha volgut compartir una sèrie de vídeos que puguin acompanyar les famílies en l'adaptació a la situació de confinament i a la gestió de les dificultats que van sorgint, creant l'espai Lotus a casa, el qual dona continuïtat al treball generat a les aules amb els alumnes durant el curs escolar. També s'hi inclou material que es va crear per a les escoles participants, amb pràctiques formals que poden ajudar als pares i mares a aprofundir i interioritzar les pràctiques.
El Lotus a casa es pot realitzar ja a través del web de l'Ajuntament, en la secció de Manresa 2022 (https://www.manresa.cat/web/menu/10147-lotus-a-casa) o del web manresa2022.cat, on es trobaran vídeos pràctics sobre respiració, relaxació o regulació emocional per als més joves i, també, per als pares i mares. El material ha estat elaborat en col·laboració amb Aula Aura, entitat manresana que promou l’educacio emocional i en valors i la difusió d’eines de regulació i creixement personal.
La missió del Lotus 2022, que consta de les activitats Lotus Banc i Lotus Blau, és treballar amb els més joves per a potenciar l’autoobservació, l’autoconeixement, el coneixement mutu i la descoberta de l'entorn, així com ajudar-los a utilitzar la reflexió, l'autocontrol i la comprensió mútua com a eines de gestió emocional per a la resolució de conflictes i el benestar interior. Es caracteritza principalment i per ser una proposta laica, que enfoca l’espiritualitat des d’una vessant respectuosa i integradora, i per ser vivencial, ja que proporciona eines a través de pràctiques en relació a la consciència corporal, les tècniques de relaxació, d’atenció i concentració, el mindfulness, la gestió de conflictes amb comunicació no violenta, la neurociència o el ioga.
Aquest curs, el projecte Lotus 2022 ha fet un salt en continguts, tot proposant metodologies innovadores, i ha arribat a 2.454 alumnes i 226 mestres de Manresa, que pertanyen a 8 centres de primària i 2 de secundària. En total, hi han pres part 1.571 alumnes de primària dels centres Bases, Fedac, Flama, Espill, Muntanya del Drac, Pare Algué, Salle i Vedruna; i 883 alumnes de secundària de l’institut Lluís de Peguera i la Salle.
Les novetats de Lotus 2022 aplicades en el curs 2019-2020
1) Nous continguts i noves metodologies a la 3a fase, sobre comunicació i gestió de conflictes (gener a maig 2020)
Com a novetat, en els centres que hi participen per 3er any consecutiu, amb els alumnes que ja han participat dos anys en el projecte lotus, concretament en els cursos de 3er i 5è de primària dels centres Flama, Fedac i Salle i en el curs de 3er d’ESO a l’Institut Lluís de Peguera, es treballen continguts relacionats amb la comunicació i col.laboració; i gestió positiva dels conflictes (mòdul 6).
Aquests continguts es treballen a través de mètodes i eines innovadores, de learning-by-doing, creatives, empàtiques i de treball en equip. Es busca reforçar així el canvi de paradigma educatiu que reclama l’Agenda 2030 de Nacions Unides i contribuir a la transformació del sistema educatiu que proposa l’Escola Nova 21.
A través de dinàmiques de grup amb lego, a primària, i i amb marshmallow challenge (repte del núvol de sucre), adaptades al món educatiu i al projecte lotus, els alumnes treballen habilitats i competències personals i també el treball en equip i col.laboració entre ells i posen en pràctica aprenentatges fets en els mòduls anteriors, alhora que es preparen per a gestionar conflictes de forma positiva.
Els conflictes formen part de la vida. No els podem evitar però sí que podem aprendre a entendre’ls i trobar formes per gestionar-los. Els conflictes poden estar presents en els centres educatius en forma de manifestació violenta, per exemple amb l’assetjament, i estendre’s a l’exterior del centre o fins i tot al món virtual de les xarxes socials. La gestió positiva dels conflictes en parteix de l’evidència, de considerar-los com una oportunitat i de la possibilitat de gestionar-los.
És important conèixer i fomentar les relacions positives entre els membres del grup i prendre consciència que, si bé la convivència pot ser font de conflictes, és, alhora, la via per transformar-los.
Objectius
- Definir i analitzar conflictes
- Identificar conflictes de la vida quotidiana
- Identificar les respostes que es donen a conflictes de la vida quotidiana
- Definir i practicar l’escolta activa com una forma per acostar-se als problemes
- Prendre consciència de la importància del grup en la gestió d’un conflicte
Per a les escoles aquesta formació aporta un valor afegit molt important perquè ensenya els alumnes a gestionar les seves emocions i, en conseqüència, adquireixen habilitat a l’hora de reaccionar davant les situacions de conflicte que es troben en la seva vida quotidiana.
2) Curs de CNV (Comunicació no violenta) per als mestres (novembre 2019)
Durant el mes d’octubre de 2019, des de M2022, conjuntament amb Solidaritat i Educació, es van oferir 2 tallers de 15 hores de CNV (comunicació no violenta) aplicada a la resolució de conflictes en l’àmbit educatiu. Una aproximació pràctica a la noviolència tant a la vida quotidiana com a les societats del sXXI. Un taller es va fer al Lluís de Peguera i l’altre, al centre Flors Sirera.
Foren uns Tallers vivencials que van aportar un espai de transformació per a promoure la prevenció de conflictes i la reconversió d’aquests en oportunitats per a crear un ambient educatiu positiu. En total hi van participar 60 mestres
Es va treballar des d’una metodologia participativa basada en l’enfoc socio-afectiu que va combina una aproximació teòrico-pràctica a les estratègies comunicatives i a les tècniques de mediació i resolució de conflictes.
El taller va treballar dues dimensions: una més personal que potencia l’autoconeixement i el reconeixement de les actituds que poden prevenir o resoldre una situació conflictiva i una dimensió més comunitària que reforça la importància de les tècniques de mediació en les relacions personals, el treball en equip o en el nostre posicionament davant crisis col·lectives.
La comunicació com a base de les relacions interpersonals esdevé un element primordial per facilitar tant un ambient adequat per a l’aprenentatge com per les interrelacions positives.
Objectius
- Reconèixer el rol personal en la resolució positiva d’un conflicte
- Conèixer les fases i evolució dels conflictes
- Aportar eines pràctiques per a la prevenció de conflictes i per a la mediació en situacions tant personals com professionals i comunitàries
- Difondre bones pràctiques basades en la noviolència tant a escala local com internacional
- Obrir un espai de reflexió entorn els elements que promouen la relació positiva, les diverses formes de comunicació i els efectes d’aquestes en l’esdevenir quotidià.
- Aportar recursos de comunicació que afavoreixin la relació positiva.
- Experimentar i investigar noves “formes de comunicació” i analitzar-ne els efectes.
- Compartir amb diferents agents de l’àmbit educatiu les condicions per millorar el clima d’educació integral
Continguts
• Els Conflictes com a oportunitats? (Gestació i evolució d’un conflicte, Fonaments sobre la transformació noviolenta de conflictes)
• Metodologia per a la resolució de conflictes (Mediació, estils de negociació, acords favorables, Resolució assertiva dels conflictes, Conducció de la mediació)
• Caixa d’eines (Tècniques de regulació personal per a crear un clima adequat per a la resolució de conflictes, Anàlisis dels estils de comportament)
• Bones pràctiques sobre resolució noviolenta de conflictes en clau local i internacional
• Elements bàsics que promouen la relació positiva: el vincle, la mirada i la comunicació positiva (La Mirada, El vincle, Elements claus en la comunicació interpersonal, El paradigma de la comunicació no violenta, La comunicació no violenta: un nou paradigma)
• Descripció dels components de la comunicació no violenta: observació, sentiments, necessitats i petició ( Apliquem L’observació, Els sentiments. Parlar des del JO, Les Necessitats. Aprofundir en mi i en l’altre, La petició. Posar claredat en la relació comunicativa)
• Aplicació pràctica en l’àmbit de l’aula (L’autoempatia, L’Escolta empàtica, L’expressió empàtica)
• Aplicació de la comunicació no violenta en la resolució de conflictes interpersonals. Dinàmiques i materials per a l’aula.
Formadors
Jordi Palou-Loverdos: Advocat especialista en mediació i resolució pacífica de conflictes i membre de diferents entitats socials. Ha estat pioner de la justícia universal i impulsor de diferents iniciatives per a facilitar el diàleg en conflictes nacionals i internacionals. És impulsor de les Audiències Memorials amb víctimes i familiars de perpetradors de violacions de drets humans durant la guerra civil i la dictadura franquista. És advocat acreditat del Tribunal Penal Internacional i va assumir la representació legal de les víctimes catalanes, espanyoles, ruandeses i congoleses del conflicte a l'Àfrica dels Grans Llacs, entre elles la infermera manresana Flors Sirera. Destaca els seu paper en l’acompanyament del diàleg intraurandès i en processos de reconciliació postconflicte. És autor de l'Informe "Violacions de drets civils i polítics a Catalunya 2017" i la seva denúncia davant l'ONU. Actualment és vicepresident de l’Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta i director de la Carta de la Pau dirigida a l’ONU.
Marta Ponce: Psicopedagoga i mediadora des de l’any 2004. Formada en constel·lacions sistèmiques i experta en comunicació està especialitzada en les intervencions en l’àmbit familiar i escolar; tant des de la vessant de gestió del conflicte com des de l’assessorament.
Pel seu recorregut professional intervé en l’àmbit de la docència i l’assessorament i/o acompanyament de grups humans ( pares i mares, educadors, mestres, equips professionals...)
3) Jocs Lotus a educació infantil
Una altra novetat d’aquest curs són els jocs Lotus a infantil. A petició dels centres, s’han introduït, als alumnes de P5, dinàmiques que comencen a introduir el llenguatge Lotus, en format molt dinàmic, on hi ha moviment, jocs, i narratives a través d'històries i contes, amb molt de suport amb material, que afavoreix que els infants estiguin molt involucrats i centrats en les sessions Lotus.
El projecte Lotus està subvencionat per l'Obra Social de La Caixa