Començarà el proper 26 de maig i està dirigit tant a persones joves com adultes. El període d’inscripcions arrenca avui i finalitza el 25 de maig
Amb l’objectiu de vincular una temàtica transversal, poder-hi reflexionar i desenvolupar diverses pràctiques artístiques a través d’un petit procés creatiu, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa reprèn via on-line pels mesos de maig i juny una proposta de 3 sessions sobre il·lustració i dret al refugi.
L’any passat la vinculació entre un tema dur com el dret al refugi i pintura, prèvia al 20 de juny, Dia Internacional del Dret al Refugi, es va realitzar al llarg de quatre sessions al Casal de les Escodines i hi van participar 27 persones d’orígens diversos, que van poder plasmar les seves emocions damunt una tela de 60 x 60 cm. Els resultats es van poder veure en una acció plàstica a la plaça Sant Domènec.
Enguany i degut a la crisi de la Covid-19, es planteja en format on line/videoconferència pels dimarts 26 de maig, 2 i 9 de juny, de 17 a 18.15 h. Les obres de les persones participants es podran veure a posteriori al Facebook de la Regidoria de Cultura i de la Casa Flors Sirera @culturamanresa i @casaflors.sirera i als respectius Instagrams @culturamanresa i @florsirera.
ConjurART pel dret al refugi, d’històries reals a il·lustracions
L’Espai Creatiu “ConjurART pel dret al refugi, d’històries reals a il·lustracions” convida a les persones interessades a explorar la seva creativitat a través del caràcter social, inconscient i expressiu que aporta l'art. La dissenyadora gràfica i tallerista manresana, Sofia Gómez Barroso, conduirà aquest espai que té la voluntat d’arribar a un públic divers.
Aquest espai està pensat tant per a públic jove com a adult i fins i tot familiar pel fet que es treballarà des de casa. No requereix experiència prèvia, només ganes de conèixer tècniques i color i voler expressar opinions, emocions o reptes davant la temàtica plantejada.
Seran sessions pràctiques, amb algun moment per compartir les creacions fetes i s'introduiran referents artístics que des del món de la cultura i l’art reivindiquin drets humans, qüestions d’immigració i de privació de llibertats.
Per participar a les sessions cal disposar d’internet, ordinador, telèfon o tauleta tàctil amb connexió; i els dispositius es poden compartir entre petits grups. S’utilitzaran els materials que de manera habitual es tenen a casa: colors, retoladors, bolígrafs de colors, fulls de paper DINA 4, cartró reciclat, cola i tisores.
Les 12 places disponibles es cobriran per ordre d’inscripció. El 25 de maig al vespre s’enviarà un correu electrònic de confirmació de l’admissió a totes les persones interessades i la invitació al mitjà que s’utilitzarà per realitzar la videoconferència.
S’ha convidat a persones de la Fundació Apip-Acamp, Fundació Germà Tomàs Canet, vinculades al programa de protecció internacional a Manresa, i a membres de l’associació Integració i Concòrdia, de persones d’origen sirià a Manresa.
La proposta és gratuïta i per realitzar-la caldrà inscriure’s a cultura@ajmanresa.cat, del 14 al 25 de maig, facilitant les següents dades: nom i cognoms, DNI, data de naixement, adreça física, població i CP, telèfon mòbil i fix, i correu electrònic.
L’Espai Creatiu formarà part d’un cicle més ampli, coordinat pel Programa de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, en el qual entorn de la commemoració del Dia Internacional de les persones refugiades, el 20 de juny, també es preveu un diàleg/intercanvi vivencial i via -online entre persones que han viscut l refugi en primera persona i/o han treballat des del tercer sector i el món de les ONG’s pel dret al refugi.
Vincular una temàtica transversal al procés creatiu
Els Espais Creatius de la Regidoria de Cultura es realitzen un cop al més, indistintament al Casal de les Escodines o al Centre Cívic Selves i Carner, d’ençà al maig de 2019. Tenen una durada de 2, 3 o 4 sessions o de durada anual, com l’Espai Creatiu “El microrelat, un petit gran gènere”, que es va iniciar al novembre 2019 al Centre Cívic Selves i Carner i que també està tenint una continuïtat virtual des del confinament.
L’objectiu és que, cada mes, un grup reduït de participants d’unes 10-15 persones, pugui desenvolupar un petit projecte creatiu de diferents disciplines com el icroteatre/performance, la dansa, el clown, la il·lustració, el circ o la poesia i vincular-les a temàtiques com el gènere, els Drets Humans, el Dret al Refugi, el Dia de la Dona Treballadora, el Dia Mundial de la Poesia, entre altres.
En aquesta ocasió, la Regidoria de Cultura col·labora amb el Programa de Cooperació del mateix Ajuntament, promovent la sensibilització i el treball conjunt per fer de Manresa una ciutat compromesa amb el dret al refugi. L’acció compta amb el suport de la Diputació de Barcelona a través del Pla d’Educació per al Desenvolupament de Manresa.