L’Ajuntament de Manresa cedeix un solar de 5.200 m2 a l’AV Escodines que duplicarà l’espai actual per al projecte d’horts comunitaris

Amb l’ampliació, les Escodines comptarà amb 10.000 m2 de terreny que donen resposta a la llista d’espera de peticions per participar en un projecte d’èxit que contribueix  la cohesió i inclusió social i, alhora, fomenta la producció d’aliments de km0 a l’espai urbà.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha cedit un solar de 5.200 m2 de sòl municipal a l’Associació de Veïns i Veïnes de les Escodines per a donar continuïtat i potència al Programa de Desenvolupament Agroecològic Urbà: Horts  Urbans Ecològics Comunitaris del Pla de Desenvolupament Comunitari de les Escodines, iniciat l’any 2015 al costat de la Casa Flors Sirera per la Pau i la Solidaritat.

Aquest projecte és un exemple d’implicació ciutadana en la producció d’aliments de Km0 amb una doble vessant social i ecològica.  D’una banda, la seva gestió col·lectiva fomenta la cohesió i inclusió social consolidant valors com la solidaritat i la corresponsabilitat, i de l’altra, la utilització de tècniques de conreu ecològic permet sensibilitzar envers la qualitat dels aliments que mengem alhora que esdevé una eina últi per a millorar l’adaptació al canvi climàtic per la seva aportació a la biodiversitat de l’ecosistema urbà i el cicle de l’aigua.

L’ampliació de 5.200 m2 permetrà potènciar els empoderaments múltiples i dotar el barri d’un nou paissatge i respon a una llarga llista d’espera per entrar a participar del projecte.

Amb aquesta ampliació es duplica l’espai en ús i s’arriba a gairebé 1Ha de terrenys (10.000 m2) on desenvolupar activitat agroecològica a espai urbà, al cor de  Manresa, a les Escodines, al bell mig del barri. El Programa de Desenvolupament Agroecològic Urbà: Horts Urbans Ecològics Comunitaris es consolida com un marc possible d’espai-temps-tecnologia pel foment de la inclusió, la cohesió social i el paisatge urbà, teixint llaços interpersonals, de reconeixement i de respecte veïnal, convivència, confiança i intel·ligència col·lectiva. Amb l’aixada com a eina, com a excusa, interrelacionant diversitats, que als horts, esdevenen oportunitats i fortaleses.

Un programa amb una doble vessant: social i ecològica

El programa de treball té quatre objectius estratègics: Contribuir a l’enfortiment de valors com la convivència i la cohesió al barri; impulsar alternatives d’organització social i familiar; estimular el sentit de ciutadania amb inclusions; i consolidar valors com la solidaritat i la corresponsabilitat.

Així mateix treballarà quatre línies transversals: Agroecologia: des del tractament i cura de la terra, la llavor, dels cultius, la gestió, la planificació; Cura de l’aigua: aplicació de tècniques de reducció amb vegetal de necessitats de consum hídric dels cultius, disseny i desenvolupament dels sistemes de subministrament. acumulació d’aigua i rec; Gènere i diversitats: participació de transversalitat real de condicions diverses;  i Intergeneracionalitat: obert a qualsevol persona, entitat o col·lectiu, de qualsevol edat.

La finalitat del projecte és promoure la inclusivitat, aquesta s’assoleix afavorint la participació d’una àmplia diversitat d’actors amb diferents interessos, necessitats i motivacions a les que els horts poden contribuir a donar resposta des del cultivar i treballar la terra.

 

Un projecte que va néixer el 2015

 

El projecte a Manresa va nèixer l’any 2015. En aquest temps, amb un trosset de terra, s’ha assolit la participació de diverses entitats que treballen en l’atenció a diferents col·lectius de persones: diversitat funcional, salut mental, dones, joves; de l’escola Oms i de Prat-Fundació La Pedrera, apropant al conjunt de la comunitat educativa del centre a la terra, assolint  un espai de nous aprenentatges i coneixements múltiples i diversos que impacten sobre l’alumnat i  les seves famílies en beneficis tangibles i intangibles; i de ciutadans, ciutadanes, persones: persones solteres, llicenciades, obreres, aturades, refugiades, famílies monoparentals, joves, famílies convencionals, persones jubilades, grans, petites, diverses ...

Als terrenys treballats des del 2015 hi ha actualment 18 parcel·les que beneficien directament a un conjunt de 180 persones.

L’ampliació respon a una forta demanda. Entitats, persones individuals, famílies, altres centres educatius, universitats, i altres actors, cada vegada més, posen en valor el fet de poder treballar comunitàriament compartint coneixements i sabers, teixir comunitats obertes.

Amb el nou espai cedit, es passarà a disposar d’aproximadament 20-25 noves parcel·les que de nou, passaran a tenir un impacte directe sobre nous col·lectius, persones, entitats i famílies.

 

Primeres reunions per definir el disseny i repartiment de les parcel·les

 

El divendres dia 19 de juny, hi va haver una primera trobada amb representants d’aquestes noves unitats hortelanes que es comencen a configurar. Es va convidar l’escola Oms i de Prat i entitats i persones, col·lectius i veïnes i veïns que esperaven poder entrar: 15 persones per poder complir amb les mesures d’aquests temps tan canviants.

En aquesta primera trobada es va començar a parlar de com definir el disseny i repartiment de les parcel·les, es va començar a llaurar i es van apuntar noves articulacions de futurs possibles entre alguns actors participants. Es van visitar els “horts vells” i es va emplaçar a una segona trobada a 8 dies per tal de començar a formalitzar els acords d’ús i a cultivar.

Una primera decisió que es va plantejar i assumir va ser el dotar de més espai l’escola Oms i de Prat amb un parcel·la més de les que disposa  per a què els seus 110 alumnes i les seves famílies puguin gaudir de més espais per tractar d’adaptar-nos a aquests temps post-covid; deixar una parcel·la per anar preparant el terreny per a fer experiments, proves, assajos, una parcel·la laboratori, per a poder apropar la ciència a la comunitat en complicitat sinèrgica amb la universitat, ciència per tothom, en un futur ben proper; es va plantejar l’assignació de 15 parcel·les; plantejar el deixar espai per la producció d’adob verd  en base a cereal i lleguminoses–que a més d’alimentar la terra i ser bonic com a paissatge, atrau insectes beneficiosos, ocells, amfibis, i tota mena de fauna, aporta adob vegetal que millora la textura de la terra i l’ alimenta, i nitrogen i recupera i manté els sòls d’erosió del sol i de la pluja, i permet estalviar aigua, un element clau del programa sobre el que queda feina a fer, doncs la cura de l’aigua i l’agoecologia són fonaments bàsics pel desenvolupament del projecte.

Acompanyen el Programa de Desenvolupament Agroecològic Urbà de les Escodines l’associació l’Oliva de Treball per la Pau i els Drets Humans i la cooperativa de producció i autoconsum agroecològic La Datzira, oferint la inspiració en el model de projecte creative commons HortiCultura i acompanyament i assessorament agroecològic i formació, respectivament. I el model cerca i s’inspira en orientacions cap a nous models de salut, benestar i prescripció social rebudes des de l’Equip de Salut Comunitària del CAP Sagrada Família.

A Remi Rent S.L., empresa ubicada al barri i sòcia col·laboradora de l’Associació de Veïns i Veïnes des de fa molts anys, s’hi lloga maquinària quan és necessària.

Un model que es replica a d’altres municipis

El model d’horts de les Escodines és un model que es replica. A mitjans de juliol del 2019, es va posar en marxa el projecte d’Horts Comunitaris de la Culla al barri de la Balconada, inspirat en algunes mesures per l’experiència de les Escodines. I la font oberta d’inspiració, el projecte “HortiCultura. Agricultura Ecològica per la Cohesió Social (2011)” –creative commons- s’ha replicat també a municipis com Castellterçol (2011-actualment) o Artés (2015-2016).

Els horts de les Escodines i el seu programa marc de desenvolupament són processos oberts al barri i a la ciutat. S’hi han fet visites i passejades, i qualsevol persona o entitat està convidada a venir a visitar-los. Per a qualsevol informació, es pot enviar un correu electrònic a la següent adreça: placomunitari@escodines.org

 

Documents relacionats

  • imagen