L’Ajuntament de Manresa i la Generalitat de Catalunya van reobrir la residència municipal —que havia tancat portes fa dos anys— com a mesura extraordinària i temporal a mitjan mes d’abril, per tal de poder acollir persones grans sanes (amb test Covid-19 negatiu) i treure pressió assistencial als seus centres d’origen, que tenien casos positius i dificultats de sectorització.
L’antiga residència Catalunya de Manresa ha completat el trasllat de les persones que hi han estat vivint durant la pandèmia de coronavirus cap als seus centres residencials d’origen, després que aquests s’hagin pogut adaptar a la nova normativa de sectorització d’espais i de reorganització de circuits, així com reduir la pressió assistencial que van tenir a causa de la Covid-19. La residència Catalunya, però, no tanca portes del tot, ja que quedarà equipada i preparada per atendre qualsevol possible futur rebrot. Té una capacitat de 23 persones.
Així ho han explicat aquest dilluns al migdia la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó, i la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, en una visita a les instal·lacions.
L’Ajuntament de Manresa i la Generalitat de Catalunya van reobrir la residència municipal —que havia tancat portes fa dos anys— com a mesura extraordinària i temporal a mitjan mes d’abril, per tal de poder acollir persones grans sanes (amb test Covid-19 negatiu) i treure pressió assistencial als seus centres d’origen, que tenien casos positius i dificultats de sectorització.
La residència està ubicada al Centre Cívic Selves i Carner i encara disposava de llits adaptats i de material d’atenció a la dependència, que s’ha pogut utilitzar com a recurs temporal i d’urgència per tal de convertir el centre en un hotel de salut. També s’ha comptat amb el suport de Metges Sense Fronteres —que va dissenyar circuits segurs al centre seguint els criteris Covid— i amb el de diverses empreses, associacions, entitats i particulars, que han realitzat aportacions de material divers.
Durant aquest temps, han viscut de manera temporal a la residència Catalunya un total de 13 persones, provinents de 4 centres diferents de Manresa i comarca, que han anat tornant a les seves residències d’origen a mesura que aquestes s’han pogut adaptar a la nova situació.
Professionals abocats al bon funcionament del centre
La residència ha comptat amb la coordinació de professionals de l’àrea de Ciutat Saludable i de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa i amb l’atenció directa de les treballadores familiars de Sant Andreu Salut, que també s’ha fet càrrec del càtering, la neteja i la bugaderia.
Pel que fa als recursos assistencials, l’atenció primària ha estat formada per professionals del CAP de la Sagrada Família i del CAP Bages, que a través dels seus equips de suport residencials han atès les necessitats sanitàries dels residents. També s’ha comptat amb un professional d'infermeria d'un Centre d'Atenció Primària del SAP Bages-Berguedà-Moianès (ICS).
Les derivacions a la residència Catalunya s’han fet seguint el protocol del Departament de Salut, que ha estat qui en última instància ha gestionat l’ingrés de cada resident.
A banda, el Departament de Farmàcia del CatSalut, en coordinació amb la Unitat de Farmàcia de la Gerència de la Catalunya Central i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha posat en marxa un circuit que ha permès vincular la farmàcia més propera a la residència, per tal que subministri la medicació crònica dels pacients ingressats a l'equipament.
Equips que sumen
La regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, ha subratllat que “el nivell de satisfacció tant de les persones residents com dels seus familiars ha estat alt, la qual cosa que denota el nivell de professionalitat del personal destinat al servei”. També ha valorat molt positivament el fet que la residència es va poder posar en marxa en un sol mes: “a vegades l’administració és lenta, però en aquest cas ens hem de felicitar”. I ha afegit: “Ha estat un autèntic treball en equip, amb uns treballadors municipals que han demostrat capacitat d’adaptació i de buscar solucions”.
En la mateixa línia, la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó, ha destacat la suma d’esforços de les administracions que hi han estat implicades (Ajuntament de Manresa, CatSalut, ICS i Sant Andreu Salut), “sense les quals no hagués estat possible la posada en marxa del centre i la seva gestió com a hotel de salut”. També ha fet èmfasi en el fet que s’ha materialitzat “en un temps rècord i en unes circumstàncies molt difícils, la qual cosa demostra la gran implicació que hi ha hagut”. En nom de l’Ajuntament de Manresa, Tarragó ha fet un agraïment a les empreses, associacions, entitats i particulars que han col·laborat en aquest projecte.