Els dos projectes contribueixen a la difusió de la història de la ciutat.
La Festa Major de Manresa també es viu enguany on-line amb la difusió de dos projectes audiovisuals vinculats a la festa manresana que reforcen el programa d’aquest 2020, que s’ha vist reduït a causa de la pandèmia de la Covid-19.
Per una banda, s’ha realitzat un conjunt de vídeos que, sota el títol ‘Sabies que...’, expliquen curiositats de la Festa Major de Manresa. Es poden veure al canal específic de You Tube de la Festa Major de Manresa que s’acaba de posar en marxa. A través d’aquests audiovisuals, es podrà saber la història de la tronada manresana, un dels elements més característics de la festa a Manresa; perquè la Festa Major se celebra a finals d’agost; curiositats sobre l’elecció de la Pubilla i l’Hereu; les figures del Picapoll i la Tremenda; la sortida i tornada de l'Ofici de la Festa Major de Manresa, un dels moments més protocol·laris de la ciutat; i la història dels gegants de Manresa i la dels Cossos Sants. Aquests vídeos tenen el suport de BBVA.
D’altra banda, es divulgaran vídeos de la ‘Manresa Desconeguda’. Enguany, a causa de la Covid-19, s’han hagut de reduir a una sola visita —a la Fàbrica Pirelli— que s’ha duplicat en dues sessions —ahir i avui— per poder donar cabuda a tothom, però en grups molt més reduïts que els que es feien habitualment. En total, hi hauran pogut participar 200 persones.
Per compensar una mica aquesta reducció, s’han posat a disposició de la ciutadania els audiovisuals que es van projectar en anys anteriors com a introducció a algunes de les visites.
En concret es tracta dels audiovisuals sobre els Cossos Sants (2012), el Carrilet (2012), la farinera la Florinda (2013), l’Anònima (2015) i l'Institut Lluís de Peguera (2016). Els documents inclouen informació relativa a l’element que es visitava i al context històric i social del seu moment.
Els vídeos han estat promoguts per l’Ajuntament de Manresa. El contingut i els textos són obra de l’historiador Francesc Comas Closas i la producció és de Marta Salmerón Llopart. La major part d’imatges antigues que incorporen provenen dels fons de l’Arxiu Comarcal del Bages, però també d’altres procedències.
Més enllà de complementar les Visites a la Manresa Desconeguda, els audiovisuals s’han creat també per difondre la història i el patrimoni de la ciutat. Ara es posen a l’abast de tothom a través de la web de l’Ajuntament de Manresa, on dins l’apartat ‘Història i Patrimoni’ es poden veure els vídeos i, també, recuperar tota la documentació que han generat les visites a la ‘Manresa Desconeguda’ al llarg dels anys.