En el documental han participat ciclistes i persones del món de l’esport de solvència contrastada com Núria Picas, Carme Tort i el tàndem format per Ignasi Àvila i Joan Font.
Tot i que l’edició oberta al públic de la Ignasiana BTT, aquest any no s’ha pogut celebrar, per causes sanitàries, des de Manresa 2022 s’ha impulsat la gravació d’un documental per poder acostar l’experiència en bicicleta al públic. Per a fer-ho, s’ha comptat amb la participació de ciclistes i persones del món de l’esport de solvència contrastada com són Núria Picas, Carme Tort i el tàndem format per Ignasi Àvila i Joan Font.
La Ignasiana BTT és una marxa ciclista en BTT, subvencionada per l’Obra Social La Caixa, pensada per descobrir el territori i gaudir del paisatge, alhora que es recorren els últims 3 trams del Camí Ignasià. Una vivència esportiva que portarà els ciclistes a conèixer en primera persona les comarques que travessa. El track ha estat especialment dissenyat per l’organització per a adequar el recorregut del Camí Ignasià per a BTT per a evitar trams de carretera o zones perilloses per als ciclistes. Un recorregut de 115 km que comença a Verdú, passant per Cervera, Igualada, Sant Pau de la Guàrdia, Marganell, la falda de Montserrat i acabar a les portes de la Cova de Manresa, on Ignasi fa gairebé 500 anys arribava després de deixar enrere el seu passat militar, caminant cap a una nova opció de vida.
Els 4 esportistes van ser escollits per la seva trajectòria i pertinença al territori, com la manresana Núria Picas, atleta i corredora de muntanya guanyadora de Skyrunner World Series en SkyUltra i també guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2019, Joan Font, ciclista i pilot del tàndem que formen amb el manresà Ignasi Àvila, tres vegades campions del món i medallistes en els Jocs Paralímpics de Rio 2016, que també han participat i completat recentment la Titan Desert, i Carme Tort, d’Artés i amb una trajectòria vinculada al Club Atlètic Manresa i als centres excursionistes de la comarca, aconseguint títols mundials per equips amb Catalunya i diversos títols individuals. Tots quatre van completar la ruta en menys de 12 h i en destacaven la bellesa dels paisatges que la formen.
Una ruta que es pot completar en un dia, si s’està avesat a anar amb bicicleta i fer llargs recorreguts, ja que acumula 2.158 m de desnivell pujant i 2.371 m baixant. Però que també es pot espaiar més en el temps i fer-la en dos dies, fent parada en una de les poblacions del Camí o fer-la en petit trams per a tots els públics, com van poder demostrar la Valentina i el Roc de l’Escola de Ciclisme de Manresa, que van acompanyar els ciclistes professionals des de l’Oller del Mas fins a Manresa.
Un track que millora el ja compartit per Manresa 2022 l’any passat, que estarà disponible pel públic a partir de mitjans d’octubre, complementat amb el documental que es podrà veure aquesta tardor.
Un dia de gravació pel territori ignasià
El dia començava a les 6 del matí sortint de Manresa cap a Verdú, on l’alcalde Josep Mas Carpi i la regidora d’Economia, Educació, Turisme, Benestar Social i Sanitat, Georgina Procter, rebien la comitiva que es preparava per començar la ruta. Allí, l’equip de gravació de Karkon Produccions començava a agafar les primeres imatges del patrimoni, com el Castell, l’església i el Santuari de Sant Pere Claver, on hi ha el refugi per a pelegrins del Camí Ignasià complementat amb l’explicació del personal de l’Oficina de Turisme de Verdú. Així, sortien en direcció Cervera, on el track no entra dins la ciutat, però si passa per la bonica església de Sant Pere Gros.
Cap al migdia arribaven a Igualada on els va rebre el regidor de Dinamització Econòmica, Comerç, Turisme i Mercat, Jordi Marcè, amb personal del seu equip per explicar l’etapa completada i el patrimoni de la ciutat. I havent dinat cap a Manresa, passant per la falda de Montserrat i l’Oller del Mas entre vinyes fins a la Torre Santa Caterina, el Pont Vell i la Cova de Sant Ignasi on el regidor de Turisme i Projecció de la Ciutat de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, i personal de Turisme de Manresa els esperaven per donar-los l’enhorabona i explicar la importància del Camí que va portar Ignasi a la ciutat i, també, els 11 mesos transformadors que va viure el pelegrí de Loiola a Manresa.