Les coproduccions amb entitats i institucions, les propostes de joves emergents, la mirada des de la contemporaneïtat cap a l’arrel i el desenvolupament sostenible impregnen els projectes artístics seleccionats i les Jornades Professionals
Aquest matí s’ha fet la inauguració de la Fira al Palau Marc de Barcelona, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, i el director artístic de la Fira Mediterrània, Jordi Fosas.
Del 13 al 18 d’octubre tindrà lloc la 23a Fira Mediterrània de Manresa, en una edició marcada per l’excepcionalitat del moment, la Fira no vol renunciar a ser cita imprescindible com a mercat estratègic de l’arrel. Així, com ja va fer l’any passat, en el seu debut com a director artístic, Jordi Fosas proposa una programació articulada sota tres grans conceptes: mirades (d’artistes del món contemporani que incorporen la mirada a l’arrel entre els ingredients de les seves propostes), joves (amb artistes emergents que parteixen de l’arrel com a matèria prima) i present (enguany centrat en el territori i el desenvolupament sostenible).
Tot plegat, sense perdre de vista el treball de la Fira amb els 360 graus de l’arrel (partint del patrimoni i l’herència cultural, passant per la tasca de l’associacionisme que el connecta amb la societat, fins arribar al sector professional). La mirada a l’arrel impregna la programació artística, la professional i fins i tot el cartell gràfic de la 23a Fira.
El Palau Marc, seu del departament de Cultura de la Generalitat, ha acollit aquest matí la presentació de la 23a edició de la Fira, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, i el director artístic de la Fira Mediterrània, Jordi Fosas. També hi han estat presents la regidora de Cultura, Anna Crespo, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco.
En la seva intervenció, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha remarcat que la fira converteix Manresa en capital de la cultura popular i tradicional “al conjunt del país i més enllà”. L’alcalde s’ha felicitat que la fira pugui tirar endavant malgrat la situació de pandèmia que estem vivint. En aquest sentit, ha agraït a tot l’equip d’organització “haver reinventat i repensat la fira, haver innovat i incorporat de ple les noves tecnologies, cosa que ha significat un esforç extra”. L’alcalde ha assegurat que la Mediterrània demostra que, “més enllà de la capital i l’àrea metropolitana, aquest país té una constel·lació de ciutats mitjanes que enriquim i vertebrem també la cultura”. En aquest context, s’ha felicitat per l’aposta del govern català d’impulsar les fires i mercats culturals estratègics en ciutats com Vic, Tàrrega, Reus, Olot, Lleida, etc.
L’alcalde ha manifestat el suport absolut del consistori a la Fira: “La Mediterrània i Manresa ja són indissociables, som una sola cosa” i ha considerat molt positiva l’aposta de la direcció artística per, més enllà de fer de la fira un aparador i un mercat, convertir-la també cada cop més en “un laboratori de producció de noves propostes”. També ha esmentat l’encert de programar propostes de joves emergents al costat de a noms consolidats, i d’oferir espectacles “tradicionals, inspirats en l’arrel, però amb mirada contemporània, sovint transgressors”.
LES PROPOSTES ARTÍSTIQUES
Fira Mediterrània, amb el seu caràcter multidisciplinari, planteja cada any tres grans itineraris, un de música amb l’escena mediterrània de músiques del món i música folk; un d’arts escèniques d’artistes que creen a partir del patrimoni immaterial i de la cultura popular i tradicional; i un de cultura popular i associacionisme posant èmfasi en el seu maridatge amb el sector professional de les arts.
La 23a Fira Mediterrània acompanya 46 projectes artístics.
Una transhumància artística obrirà i tancarà la Fira
Un dels projectes que engloba tots aquests elements és el del músic Arnau Obiols i el ballarí Magí Serra, dos artistes joves, un dels quals ha centrat des dels seus inicis el seu treball en el camp de l’arrel i l’altre que la treballa des de la mirada de la dansa contemporània. Acompanyats del creador audiovisual Pepe Camps, a Brots Transhumants, faran una transhumància artística per tal de viure i reflexionar com mirem l’entorn, la terra i el territori. El recorregut començarà el 13 d’octubre amb una conversa amb Martí Boada, Doctor en Ciències Ambientals per la UAB, i serà el tret de sortida de la Fira i ponència inaugural de les jornades professionals, i acabarà el dia 18 d’octubre, amb el resultat de l’experiència artística en format audiovisual, tancant la programació de la 23a edició.
Za! & La Transmegacobla inauguraran la Fira en viu
Una d’aquestes propostes de l’obrador de la Fira Mediterrània serà l’encarregada d’inaugurar la programació artística en viu de la Fira d’enguany, dijous 15 d’octubre a la Sala gran del Teatre Kursaal. Es tracta de Za! & La Transmegacobla, que, fruit d’un laboratori realitzat en el marc de la Fira fa dos anys, reunirà sobre l’escenari el grup de música experimental Za!, la MegaCobla, un quartet de vents de cobla tradicional, i al duet femení de trans-folk Tarta Relena, amb la coproducció de la pròpia Fira i l’Espai Marfà de Girona.
Treball en clau 360 – Coproduccions i col·laboracions a l’obrador de la Fira
Fira Mediterrània treballa el seu obrador en clau 360, sumant esforços, connectant i teixint complicitats amb els diferents sectors que conflueixen a la Fira, connectant els festivals d’arrel i els altres equipaments, festivals, fires i centres culturals del país. Enguany la Fira acompanya dotze produccions pròpies, coproduccions i col·laboracions.
A banda de l’espectacle inaugural de Za! i La TransMegaCobla, és el cas d’Acte de fe, en que Carlos Martorell, Marc Vilajuana i Adrià Grandia comparen la fe de la religió amb la fe que tenim avui en la tecnologia, acompanyats artísticament d’un ordinador que hi posarà intel·ligència artificial, i que compta amb la participació de la Fira, FiraTàrrega, l’Eufònic, el Kovent i el Convent d’Alcover. També amb FiraTàrrega podrem assistir a l’assaig obert del Kernel Dance Theatre, que amb Long, reflexionarà sobre la relació entre tradició i construcció de la identitat a partir de dos eixos conceptuals i de moviment, el Ball de bastons i el Drac.
A Vega, les veus de Paula Grande i Anna Ferrer repassen el repertori tradicional femení de terres gironines, i compten amb la participació de la Fira, el festival Càntut i l’Espai Marfà. Aina Alegre presenta un estudi de recerca sobre la ressonància corporal al ball de Pastorets de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, en coproducció amb Fira Mediterrània. Toni Jódar i Beatriu Daniel presentaran la darrera entrega de la trilogia de conferències ballades d’Explica Dansa, amb TRA TRA TRA. Tradició, conferència ballada via streaming, sobre la relació i la influència mútua entre la dansa contemporània i la dansa tradicional, i que està coproduïda per la Fira, el Mercat de les Flors i el festival Ésdansa de la Preses.
Al grup de les coproduccions i col·laboracions d’enguany també cal destacar la proposta de Factoria Mascaró i La Nova Euterpe, que s’han unit per treballar sobre els binomis indissociables que representen música i dansa; cos i veu, i so i moviment, i que sorgeix fruit de la col·laboració entre la Fira i el Festival Dansàneu. Fira i Dansàneu també col·laboren amb Tradere, de Laia Santanach, que després de guanyar el Premi Delfí Colomé de suport a la creació i producció de dansa tradicional amb Àer, continua investigant sobre la tradició des d’una òptica contemporània, i aquest 2020 en podrem veure un assaig obert.
La Fira també participa com a productora en la proposta de Marc Sempere-Moya, en la que col·labora L’Estruch de Sabadell, i que reflexionarà sobre el límit entre l’individu i el comú amb un ritual que comptarà amb la participació del transgressor cantant exflamenc El Niño de Elche i el baixista de Los Planetas i Lagartija Nick, Eric Jiménez. Amb el Festival de Llegendes de Catalunya la Fira ha col·laborat en la producció de la Companyia Pagans, Paraules que trenquen ossos, una original proposta que reflexiona sobre la vigència de la tradició oral i sobre com explicar històries en l’actual món tecnològic. I amb el festival Amb So de Cobla de Palamós, la Fira ha coproduït una proposta que barreja el circ amb el so de cobla i que compta amb la participació de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, el músic Pep Pasqual i de la mà de l’Ateneu Popular 9 Barris artistes de circ com Kerol, Amer i Àfrica, Daniball, Manel Roses i Kari Panska.
Les arts escèniques miren a l’arrel
A part de les coproduccions ja explicades, les arts escèniques de la 23a Fira miraran directament a l’arrel des d’un llenguatge contemporani amb propostes com A puerta cerrada, una trilogia de la companyia basca Kukai Dantza amb coproducció amb el Museo Universidad de Navarra, amb dues peces que es presenten en línia i estan inspirades en el confinament i en exposicions del museu, i Gauekoak, la tercera peça, que es presenta en viu, i que fa una mirada a tota una trajectòria fixada en la dansa d’arrel; LUAº, d’Ancorae, en que la jove Andrea Jiménez, Premi de dansa de l’Institut del Teatre 2019, replanteja les bases del flamenc; Y perdí mi centro, de LaboratoriA, un cant a la igualtat entre homes i dones en que les seves quatre components també experimenten amb el flamenc com a llenguatge comú; i Corpus, en que Xavier Bobés explora el moviment d’un objecte escultòric en relació al cos.
A nivell internacional, la programació d’arts escèniques de la Fira comptarà amb la proposta SunBengSitting, del performer, ballarí, músic i coreògraf austríac Simon Mayer, que des de la vessant experimental recorre al iòdel -modalitat de cant alpí-, a la dansa popular i a la dansa contemporània, fent un viatge al passat i una cerca lúdica i humorística de la identitat. I amb la instal·lació B, dels suïssos Trickster-p, centrada en el conte de la Blancaneus i segona part d’una trilogia dedicada als contes populars.
També en l’àmbit de les arts escèniques, en aquest cas adreçat al públic familiar, s’acostaran a la cultura tradicional des de la vessant de les faules i els contes populars la Companyia de Comediants La Baldufa, amb La faula de l’esquirol, una proposta que reflexiona sobre la diversitat i la convivència; i Campi qui pugui, que recupera a Pigs en format de carrer tres porquets que encara busquen casa i un llop envellit però molt entranyable. També en l’àmbit de les arts escèniques de carrer i el públic familiar podrem veure El meu amic Brutus, de La companyia del príncep Totilau, amb música, actors i titelles al servei d’un simpàtic os bru i uns pagesos de muntanya. També per als més menuts però amb els dos peus ficats en la música, Les Anxovetes s’estrenen amb una proposta familiar, Ondina, amb l’objectiu d’acostar el món de les havaneres a nous públics i Ambauka presenta en format showcase, De cap per avall, el seu tercer disc i nou concert familiar.
La música a la Mediterrània
Seguint ja en l’àmbit musical, es podrà veure i escoltar la proposta de l’asturià Rodrigo Cuevas i Raül Refree, que s’han unit en la producció del darrer treball de Cuevas, Manual de cortejo, i que coincidiran a Manresa per primer cop sobre els escenaris en l’estrena del seu darrer espectacle, Llabores. També podrem escoltar en directe l’acordionista Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, amb un nou disc sota el braç de “rúmbia” en estat pur, El ball i el plany; a Alba Carmona, que fa un homenatge als cants populars i la tradició oral a l’estrena de Canciones del folklore; a Los Hermanos Cubero, que presenten nou disc, Proyecto Toribio, després de guanyar el Premi MIN al millor àlbum de Músiques del Món amb l’anterior; al pianista Marco Mezquida, que estrena nou treball, Talismán, amb una forta empremta de la música tradicional de la Península Ibèrica, en companyia d’Aleix Tobias i Martín Meléndez, i a la mallorquina Maria del Mar Bonet, que estrenarà nou espectacle, Saba de Terrer. Homenatge al Pare Ginard, autor del Cançoner Popular de Mallorca. També de les Illes, la Fira comptarà amb Roada, que presenten nou disc amb temes tradicionals; amb la manacorina Joana Gomila, que presentarà el seu darrer treball, Paradís, després que amb Folk Souvenir, el seu treball de debut, sacsegés el món de la música tradicional; i amb les Marala, de les Illes i del País Valencià, un trio de veus femenines que presenten nou disc ple de repertori que beu del present i de cants ancestrals, en una proposta trencadora i lluminosa.
El jove duet Alexandrae, integrat per Marc Vilajuana i Elena Tarrats, oferiran un recital de cants arcaics portats al terreny contemporani a l’estrena del seu primer disc Gaudeamus omnes. La violinista Coloma Bertran presentarà el seu primer treball en solitari, Nocturns i diamants, molt ben acompanyada d’artistes com Carles Belda, Sanjosex, Ju, Guillem Soler, Dia Sañé, Arnau Tordera i Gemma Humet. La Cobla Catalana dels Sons Essencials i Andorra Lírica, amb la col·laboració de l’Orfeó Manresà, uniran esforços a Cançó d’amor i de guerra per oferir-nos una sarsuela de principis de segle XIX en clau de rumba i altres gèneres mediterranis. Els Elements, encapçalats per l’acordionista Guida Sellarès, interpretaran el seu original repertori de ball folk aplegat al seu nou treball Radical Lliure. El Quartet Brossa, a Folkestral, estrenaran i adaptaran a la manera folk i amb molt d’humor les melodies dels grans compositors. La COMPANYIA MINIMíssimA, guanyadora l’any passat del Concurs Sons de la Mediterrània, que presentarà nou disc. I Las Karamba, set dones de procedències diverses que reivindiquen el paper de la dona, desplegaran el seu repertori a ritme de son, txá-txá-txá, timba i rap, entre d’altres.
També formaran part de la programació musical de la propera edició de la Fira, en format de showcases per a professionals, el jove Roger Andorrà que portarà la gralla a tocar de l’electrònica amb la darrera proposta d’Electrogralla, Empelt, de la mà del productor musical Llibert Fortuny; Duot & Helena, trio format per Albert Cirera, Ramon Prats i Helena Casas que presentaran Mondongo en un exercici d’improvisació amb cinc cançons tradicionals que prèviament han passat per la picadora; Carles Marigó i Manú Sabaté, ens presenten la primera fase del seu projecte internacional Suona meets gralla; i Carola Ortiz ens descobreix el procés de creació del seu nou treball, Pecata Beata.
A nivell internacional, Manresa acollirà la jove cantant grega-sudanesa Marina Satti, que en companyia del grup polifònic Fonés, desplegarà els temes del seu espectacle Yalla, una crida a la llibertat marcada per sons grecs, balcànics, àrabs i del Pròxim Orient, amb una estètica trencadorament moderna i urbana. També podrem escoltar el darrer treball del grup de polifonia occitana i percussió Cocanha, produït per Raül Refree.
Pla d’impuls de la dansa d’arrel
Dins l’àmbit de la cultura popular i l’associacionisme, la Direcció General de Cultura popular i Associacionisme Cultural, amb la voluntat de continuar desplegant les competències de suport a l’associacionisme cultural, conjuntament amb la Fira Mediterrània i els agents articuladors de la dansa d’arrel del país, presentaran el Pla d’impuls a la dansa d’arrel.
Cicle off: 8è Hummus Mediterrani, XIII Concurs Sons i Xarxa Alcover
A banda de la programació oficial, en el marc de la Fira Mediterrània s’inclouen 14 propostes dels cicles off, format pels projectes Concurs Sons, Hummus Mediterrani, Xarxa Alcover i Estepa Mediterrània.
La 8a edició de l’Humus Mediterrani, la secció off de Fira que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional, tindrà dos concerts en viu a càrrec dels bagencs Aixopluc, que hi actuaran com a guanyadors del premi Robert Pellicer de ball folk, i el duet femení Caamaño&Ameixeiras. La Taverna de la Fira, ubicada al pati del Casino, acollirà el diumenge 18 d’octubre els dos concerts. Al mateix temps, l’Humus ha seleccionat quatre de les propostes presentades a la seva convocatòria que formaran part de tota l’activitat professional de la Fira i estaran presents a les eines de promoció i informació adreçada a públic i professionals com la resta d’artistes de la Fira.
La Xarxa Alcover de Teatres també participa a la Fira Mediterrània, enguany amb la companyia Caterva Teatre, que oferirà L’home bo, divendres 16 d’octubre a la Sala els Carlins.
Un clàssic de la Fira també és la final del Concurs Sons, que enguany celebrarà la XIII edició el dissabte 10 d’octubre al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, a Barcelona. Hi actuaran els grups Cat Klezmer Trio, Laura Esparza i Carlos Esteban i Tecum Terra. Clara Fiol, que també s’havia classificat per a la final, ha renunciat a participar-hi per motius interns del grup.
I l’Estepa Mediterrània celebrarà l’escenari de Cases de la Música en streaming amb concerts enregistrats dels grups Bluebell Duet, Momi Maiga, Itzipa i Drop Collective
Un complet programa d’activitats professionals amb la sostenibilitat cultural com a debat central
Enguany, bona part de les activitats i els contactes entre professionals es podran seguir de forma pràctica i eficaç des de la renovada Llotja Virtual, que ha actualitzat, readaptat i ampliat les seves funcionalitats especialment per a l’ocasió i que la Fira posarà a disposició dels acreditats durant els propers dies. Serà des de la Llotja Virtual, a l’apartat de la “Fira en directe”, que es podran seguir en línia les activitats professionals programades des del 13 fins al 15 d’octubre.
Les Jornades Professionals de la Fira Mediterrània, proposta ja consolidada al calendari dels professionals, tindran lloc els matins de 10:30 h a 12 h des de dimarts 13 a dijous 15 d’octubre i enguany posaran el focus en la sostenibilitat cultural. L’objectiu de les jornades serà apropar models d’implementació d’estratègies de cultura sostenible en les dimensions social, econòmica i ambiental, liderats per equipaments, festivals i artistes i convidar a la reflexió constructiva per a un desenvolupament cultural sostenible.
L’eix artístic de Fira Mediterrània és la mirada a l’arrel que fan els artistes. En total, coneixarem una vintena de projectes que formen part de la programació oficial d’aquesta 23ª edició a través de converses breus entre artistes i periodistes. Els professionals acreditats descobriran com els artistes treballen amb l’arrel i la cultura popular per plantejar propostes que ens interpel·len avui i ens parlen en present.
Completen les activitats professionals en línia les reunions ràpides i les presentacions de projectes.
Per als dies 16 i 17 d’octubre s’han programat uns itineraris en viu de projectes escènics i musicals, que inclouen diverses presentacions i showcases, i que esdevindran la primera trobada presencial per a molts professionals del sector des que es va iniciar la crisi sanitària.
La 23a edició en xifres
Programació oficial:
Propostes artístiques: 46
Estrenes: 34
Estrenes absolutes: 23
Estrenes a Catalunya: 3
Estrenes a la resta de l’Estat: 4
En procés de creació: 4
Companyies: 56
Companyies de Catalunya: 41
Companyies de la resta de l’Estat: 10
Companyies internacionals: 5
Espais d’actuació: 13
Funcions artístiques: 60