En la jornada Inicial celebrada a l’EPSEM els alumnes seleccionats van presentar les seves idees provinents dels treballs de fi de grau o de fi de màster. La presentació es va fer davant alumnes, majoritàriament de la FUB que ara tenen l’opció de triar-ne algun per desenvolupar-lo i fer-ne un projecte empresarial viable.
La jornada Inicial de la 6a edició de la Universitat Emprèn celebrada ahir a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) va acollir la presentació de nou projectes realitzats per alumnes d’aquesta universitat que provenen de treballs de fi de grau o de màsters i que entren a formar part d’un banc de projectes.
L’audiència estava formada per uns 42 alumnes dels quals uns 32 eren de la Fundació Universitària del Bages (FUB) que tenen la opció d’escollir un d’aquests projectes per desenvolupar-lo i convertir-lo en un pla d’empresa viable, o si ho prefereixen, els estudiants també poden portar a terme una idea pròpia.
Aquesta nova edició amplia el termini de presentació fins el 31 de juliol 2015 per donar més temps als alumnes un cop hagin finalitzat els exàmens. Els projectes que tinguin més potencial de viabilitat per ser portats al mercat laboral seran reconeguts en la jornada final que se celebrarà a l’octubre 2015.
Els alumnes presenten idees en el camp de les ciències i la tècnica
Les idees que van presentar els seus propis creadors són: un sistema de Supervisió d’un procés industrial al palmell de la mà de l’estudiant Rafael Roca; Un de Control d’assistència de l’alumnat mitjançant NFC (Near field Comunication), de Pau Benet; El Disseny i fabricació d’una pròtesis de mà, de Tània Caselles; i un projecte de construcció d’una nau industrial desmuntable amb estructura metàl·lica lleugera, signat per Joan Pau Coll.
A continuació, Eleonora Obon va donar a conèixer la seva idea per l’Ús de nous líquids per a l’eliminació de bor en H2O’s provinents de dessalinitzadora; i Raquel Ibarz va exposar el projecte de Biomembranes per al tractament de contaminants gasosos.
Finalment, Anna Augè va explicar el seu procés per la Identificació i anàlisi dels diferents actius presents en la camamilla i la flor de neu; Anselm Bolea va exposar el seu projecte per fer un Procés de disseny, fabricació i posta en marxa d'una maquina de control visual; i Gemma Pons, per acabar, va introduir Un projecte d’implantació del sistema d'aprofitament de la calor geotèrmica
Els joves que han estat seleccionats reben un premi de 100 euros cadascú.
Fomentar la cultura emprenedora
El programa Universitat Emprèn, que impulsen conjuntament l’Ajuntament de Manresa (a través del Centre de Desenvolupament Empresarial, CEDEM) en col·laboració amb la Fundació Universitària del Bages (FUB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM), té com objectiu el foment de la cultura emprenedora entre els alumnes universitaris.
L’acte de presentació de la jornada inicial va començar a les 4 de la tarda amb els parlaments de benvinguda de la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós; i la directora de l’EPSEM, Rosa Argelaguet.
Seguidament, Ron-Hely, jove emprenedor manresà (gerent ASDT) va explicar la seva experiència, en el camp de la recerca i també com a empresari, en l’àmbit de la enginyeria aeroespacial. Les seves investigacions es centren en els nous sistemes de navegació amb drons i els sis temes combinats de propulsió.
Després es van presentar els treballs del banc de projectes, i finalment es va dur a terme un networking, en el qual els estudiants que van presentat els projectes van atendre i resoldre els dubtes de la resta d’alumnes assistents.
La jornada inicial de la Universitat Empren és el tret de sortida a partir del qual els alumnes interessats han de començar a desenvolupar els seu projectes a partir del es idees exposades o de pròpies, per tal que es puguin convertir en plans d’empresa viable.