El consistori i el centre tecnològic han abordat la situació empresarial i econòmica causada per la Covid-19 i el valor de la tecnologia en la reactivació. També s’ha signat un acord per instal·lar punts públics de càrrega semi-ràpida a l’aparcament del Parc Tecnològic, entre l’Edifici Impuls i la seu del centre tecnològic a Manresa.
L'Ajuntament de Manresa i el centre tecnològic Eurecat han mantingut aquest dimecres una reunió de treball per abordar estratègicament la situació empresarial i econòmica actual causada per la Covid-19 i com la tecnologia pot ajudar les empreses del territori a ser més competitives en la reactivació.
Han participat a la reunió l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; el president d’Eurecat, Xavier Torra; el director general Corporatiu i d’Operacions d'Eurecat, Xavier López; el vicepresident de la Comissió Territorial CTM-Catalunya Central d’Eurecat Manresa, Francesc Santasusana, i el gerent Territorial d’Eurecat Manresa, Juanjo Martín.
L’Ajuntament de Manresa i Eurecat col·laboren en activitats de promoció econòmica i impuls de la tecnologia al territori juntament amb altres entitats de la comarca, amb projectes com el Pla Industrial del Bages i l’estratègia Indústria 4.0, el Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, i la definició de l’Agenda Manresa 2030 en base als Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per les Nacions Unides.
En aquesta línia, el centre tecnològic Eurecat dona suport també al teixit empresarial amb la transferència d’innovació tecnològica de forma transversal als diversos sectors econòmics. Concretament, Manresa és la seu de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, que ha esdevingut el seu quart pilar tecnològic, juntament amb les àrees Industrial, Digital i Biotecnològica.
D’acord amb el president d’Eurecat, Xavier Torra, el centre tecnològic “té una llarga trajectòria en l’àmbit mediambiental, centrada en projectes de recerca industrials i aplicada i d’activitats d’innovació amb empreses i institucions”. L’Àrea de Sostenibilitat “treballa per donar respostes als reptes de les empreses en un context marcat per l’emergència climàtica i l’oportunitat de reduir l’impacte mediambiental dels seus processos i productes”.
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha assegurat que “els projectes que Eurecat està desenvolupant i que com a Ajuntament de Manresa compartim són ara més importants que mai per sobreposar-nos a la crisi econòmica que estem patint”. En aquest sentit, ha valorat molt positivament que “tot el potencial que té Eurecat” es pugui posar “al servei de les empreses de la ciutat i del nostre territori, perquè es puguin modernitzar, digitalitzar i fer la transformació cap a la indústria 4.0”. També “en l’àrea de la sostenibilitat, que és l’específica d’Eurecat Manresa”.
Nous punts públics de recàrrega de vehicles elèctrics
Per avançar en l’àmbit de la sostenibilitat, l’Ajuntament de Manresa i Eurecat han signat aquest dimecres un acord de col·laboració per a la instal·lació de dos punts públics de recàrrega de vehicles elèctrics, que se situaran a l’aparcament del Parc Tecnològic, entre l’Edifici Impuls i la seu del centre tecnològic a Manresa.
El conveni ha estat subscrit per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el president d’Eurecat, Xavier Torra, i s’inscriu en el Pla Municipal de Mobilitat i en el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), aprovat pel consistori, per tal de superar els objectius de la Unió Europea de cara a l’any 2030 pel que fa a la reducció d’un 40 per cent dels gasos d’efecte hivernacle.
Segons el conveni signat, l’Ajuntament de Manresa hi destinarà 6.500 euros i es farà càrrec del manteniment, mentre que Eurecat col·laborarà en la instal·lació amb una aportació econòmica de 2.500 euros. Amb aquests dos nous punts al Parc Tecnològic, seran ja tres les zones de Manresa que compten amb punts públics de càrrega per a vehicles elèctrics. El 2015 se’n va instal·lar un al carrer Bertrand de Castellbell, proper a l’avinguda de les Bases de Manresa, al costat de la Universitat Politècnica de Catalunya, i l’any passat se’n van estrenar dos al polígon dels Trullols, al carrer de Joan Fuster. Els del Parc Tecnològic i el de les Bases són punts de recàrrega semi-ràpida, mentre que els dos punts dels Trullols són de recàrrega ràpida.
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha explicat que l’acord “segueix la línia d’anar adaptant la ciutat per tal d’incentivar el canvi de model de vehicle, i donar resposta a aquells ciutadans que ja han fet el canvi”. En aquest cas concret, ha afegit, “donarà servei principalment als treballadors i treballadores d’Eurecat i de l’Edifici Impuls, que en total sumen més de 200 persones”.
Projectes amb impacte en el territori
Eurecat Manresa lidera les principals competències i l’expertesa en els àmbits de sostenibilitat, de materials metàl·lics i ceràmics i modelització i simulació de processos dins del centre tecnològic i treballa per transferir altes capacitats tecnològiques d’Eurecat com la transformació digital o la robòtica a les empreses i institucions del territori.
La seu del centre tecnològic a Manresa ha estat també rellevant en la lluita contra la Covid-19 amb casos d’èxit al territori com el desenvolupament i validació de tecnologies de desinfecció, la producció de mascaretes mitjançant impressió 3D, i respiradors, amb empreses de la comarca i en coordinació amb altres agents públics i privats del territori.
Sobre Eurecat Manresa
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org