La iniciativa ha estat organitzada per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de la FUB-UManresa i de la Fundació Mémora. Ha comptat amb la participació de persones expertes en l’àmbit de la salut i de les cures pal·liatives.
La primera jornada ‘Manresa, cuidem i ens cuidem’ —celebrada aquest dimarts en format on-line— va tenir un molt bon seguiment, amb la participació de prop de 100 persones i de veus expertes en l’àmbit de la salut i de les cures pal·liatives, que van reflexionar al voltant del model de cuidar que es vol per a la ciutat de Manresa. La iniciativa va ser organitzada per l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de la FUB-Umanresa, a través de la seva facultat de Ciències, i de la Fundació Mémora.
Després de la benvinguda que va oferir la Dra. Carlota Riera Claret, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa (UVic-UCC), el Dr. Xavier Gómez-Batiste, director de l’Observatori Qualy i de la càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, va presentar les línies bàsiques de la jornada i els objectius que persegueixen les comunitats cuidadores. Va destacar que “cal canviar les actituds culturals envers el final de la vida perquè deixi de ser un tabú i ho percebem com un procés natural: viure el procés de morir d’una manera pacífica i acceptada”. També va apostar per “garantir l’atenció de molta qualitat a les persones que estan en estat de malaltia avançada i que tenen necessitats específiques. El repte no pot ser només institucional i sanitari, és també un compromís social i comunitari”.
Tot seguit, es va iniciar la conferència ‘L’art de cuidar’, a càrrec de Josep París Giménez, infermer i Director de Desenvolupament Corporatiu de Mémora, que va valorar positivament el fet de poder trobar espais com el que va proporcionar la jornada sobre la Manresa Cuidadora, que permeten “una reflexió important sobre la fragilitat i la mort”. La següent conferència va estar relacionada amb la manera sobre com es pot articular una xarxa cuidadora a la ciutat i va anar a càrrec de Sílvia Librada Flores, directora de programes a la New Health Foundation, que va subratllar que “és el final de la vida el que ens ensenya com hem de viure; cal un canvi de visió: una visió integrada per aconseguir un adequat ecosistema de cures”.
Encara abans del torn de preguntes, Lourdes Bermejo Garcia, Doctora en Ciències de l’Educació i Vicepresidenta de Gerontologia de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, va realitzar una reflexió al voltant del què necessitem per envellir a casa i de les receptes per aconseguir “una societat solidària que dona suport i cuida”. En el transcurs de la seva ponència, es va poder veure un vídeo en el qual una persona explicava la manera com va afrontar la notícia del diagnòstic de la malaltia de l’Alezheimer. Tot seguit, les persones que van seguir la jornada van poder realitzar preguntes i compartir reflexions amb les persones ponents.
Va tancar la matinal la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina, que va assegurar el compromís de l’Ajuntament per “encarrilar l’energia que té la ciutat per teixir una xarxa d’ajuda mútua”. En la seva intervenció, Homs va exposar reptes clau: “visibilitzar les persones cuidadores, dignificar la tasca de cures, donar valor als professionals que contribueixen a fer de la comunitat un lloc millor on viure i impulsar els lideratges horitzontals i compartits”. En aquest sentit, tant la regidora com totes les persones participants es van comprometre a continuar treballant de manera conjunta per avançar en la concreció de la Manresa Cuidadora.