Josep Maria Tomàs Cabot dóna el seu arxiu personal a l'Ajuntament de Manresa

El polifacètic escriptor manresà ha signat un contracte amb el consistori municipal, representat per l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, en el qual fa donació d’un recull de documents de gran valor històric i cultural consistents en testimoniatges sobre la família materna Verdaguer i sobre l'obra periodística i literària del mateix autor.

imagen

El doctor en Filosofia i Lletres, escriptor, metge i periodista, Josep Maria Tomàs Cabot, ha donat gratuïtament el seu fons documental personal a l’Ajuntament de Manresa. El contracte signat per l’autor i l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, aquest divendres, 7 de novembre, reconeix el gran valor històric i cultural de l’arxiu Cabot.

L’arxiu està format per documents manuscrits i impresos, llibres, revistes, fotografies i gravacions d’àudio i de vídeo sobre la família materna Verdaguer i, també, referències biogràfiques i de l'activitat professional de l'avi Andreu Cabot i el pare Àngel Tomàs, així com l'obra periodística, literària i de testimoniatge de la trajectòria personal i professional del mateix autor, Josep Mª Tomàs Cabot.

Així, la donació inclou la cessió gratuïta i en exclusiva dels drets d’explotació sobre el fons documental pel que fa a la seva reproducció, distribució, comunicació pública i transformació per a qualsevol país i en qualsevol modalitat inclosos els mitjans audiovisuals, informàtics, etc.

La documentació es traslladarà a l’Arxiu Comarcal del Bages on serà custodiada, conservada i es divulgarà amb finalitats culturals. Aquesta entitat també s’ocuparà de fixar els criteris de tractament arxivístic més adequats amb l’objectiu de garantir la millor gestió i preservació del material.

Josep Maria Tomàs i Cabot

Josep Maria Tomàs i Cabot, (Manresa, 27 d’agost de 1930), novel·lista, doctor en Filosofia i Lletres, llicenciat en Medicina, historiador i periodista, ha destacat pel seu vessant d'escriptor. Va ser guardonat amb el Premi Bages de Cultura de l'any 2006 instituït per la delegació del Bages d'Òmnium Cultural. També va ser finalista al Premi Ramon Llull els anys 1986 i 1994.

Director de la revista "Historia y vida" (1991-1997) i col·laborador habitual de La Vanguardia va rebre el premi Sésamo l’any1959 per la novel·la curta El piquete.

Fou membre de la junta dels Administradors de la Festes de la Llum, de la qual en va ser pregoner l'any 1990. Ha estat secretari dels Jocs Florals l'any 1960 i membre del jurat. També ho ha estat dels premis Oms i de Prat de Caixa Manresa.

Ha publicat nombroses novel·les (Adéu, Bakunin, 1998; Els miralls de Schubert, 2001; Weekend amb Robinson Crusoe, 2007; El capot del tsar, 2010; entre d’altres). També ha publicat llibres d’investigació i divulgació; (El llarg camí de la ciència, 2004; i El progrés tecnològic, 2006), una obra de teatre (La petita pàtria de cadascú, 2003) i un text biogràfic (La feina feta. Memòries professionals, 2010).

Cabot, és un membre actiu de la vida cultural de la capital del Bages i autor de diversos pròlegs. També ha intervingut en nombroses presentacions de llibres, pel·lícules i conferències.

Documents relacionats

  • imagen