L'Ajuntament presenta el nou sistema de telegestió del reg implantat a Manresa que permetrà estalviar més d'un 40% d'aigua

A banda d’avantatges mediambientals, l’optimització de recursos que implica la instal·lació d’aquesta nova eina suposarà un important estalvi econòmic per la ciutat.

imagen

El regidor delegat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta, ha presentat avui el nou sistema de telegestió del reg implantat a Manresa que permetrà un valuós estalvi d’aigua (més del 40%) destinada al reg d’espais verds. La contractació d’aquest sistema de gestió intel·ligent de l’aigua de reg s’ha fet a través de les empreses concessionàries de Parcs i Jardins de Manresa: PAU S.A.; Manresa Verd; UTE (Unió Temporal d’Empreses), Moix, Obres i Serveis  S.L. i el Grup Soler.

Les principals avantatges del sistema són mediambientals i d’optimització de recursos; que en conjunt, repercutiran en un estalvi econòmic important. L’estalvi s’aconsegueix  tant per la presència de sensors que aturen el reg en cas de pluja, com per la programació horària centralitzada, molt més àgil i ràpida, que evita que els tècnics de Parcs i Jardins s’hagin de desplaçar per a reprogramar els punts de reg.

A la presentació hi han assistit a més del regidor, el cap de l'àrea comercial empresa SAMCLA, Jordi Clos; el responsable de l'empresa PAU S.A. Josep Guasch; el gerent dela UTE ManresaVerd Sergi Pujol; l’ encarregat de les concessions de parcs i jardins Pep Torné; l’ encarregat de la brigada de manteniment de parcs i jardins. Josep Ma Muncunill; el cap de Secció de Manteniment i Barris Joan Damià Martínez; el responsable tècnica de la concessió de l’empresa PAU, Anna Vilarnau, i de la  UTE Manresa Verd, Eduard Melero.

La infraestructura que permet telgestionar el reg s’ha instal·lat a les zones de gespa, ja que és la vegetació que consumeixen més aigua, a tres sectors de la ciutat. Del sector 1 es telegestionarà la gespa dela Fontdels Capellans, Avinguda Francesc Macià i el Parc de Sant Ignasi, que representen12.010 m2del total de superfície de gespes del sector, el 64 %. Del sector 2, es telgestionaran les gespes de l’avinguda dels Dolors i el parc del carrer dels Cintaires (5.074 m2, un 48 % del total) ; i del sector 0, es farà amb les gespes de la rotonda de les places del Prat dela Riba, i dela Creu, i al carrer dela Creu Guixera, (aproximadament 6.000m2, que suposa un 15-20 % de les zones verdes del sector).

Jordi Serracanta ha explicat que la instal·lació del telereg en aquestes zones “és un primer pas respecte d’altres passos que s’han de fer en un futur proper, com són posar més sensors que aportin més informació i dades (de temperatura, d’humitat, d’estat del sòl) que repercutiran en l’estalvi d’aigua i els màxims resultats d’eficiència del reg; però que sense aquest primer pas no serien possibles”.

Amb nous sensor el reg s’adaptarà amb més rapidesa a la climatologia real i només s’utilitzarà l’aigua necessària per a la vegetació de cada zona, se’n minimitzarà el malbaratament i es detectaran més fàcilment les pèrdues o altres circumstàncies que puguin influir d’una manera ineficient en el consum d’aigua. Mesures com aquesta apropen Manresa al concepte de 'smart city', o ciutat intel·ligent. Es tracta de ciutats on el capital social i el capital mediambiental conflueixen en la consecució de l’optimització de recursos i d’un model de ciutat sostenible; bo i servint-se dels avenços tecnològics i de les TIC (Tecnologies de la informació i la comunicació).

La inversió en aquesta primera fase ha estat de 41.000€, “una inversió pública que tindrà un retorn ràpid en forma d’estalvi econòmic”· El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat també ha deixat clar que “cal seguir invertint per fer créixer el projecte, instal·lant el telereg en d’altres zones de la ciutat, i no només en gespes, sinó en les zones verdes en general”.

El cap de l'àrea comercial empresa SAMCLA ha explicat que els nous programadors, que l’empresa ha instal·lat a les gespes dels parcs i jardins de Manresa, es controlen mitjançant un sistema de comunicacions híbrid (GPRS i radiofreqüència), a través d'un programari de gestió de la xarxa de reg, accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet com ara un ordinador, un telèfon mòbil o una tauleta.  Jordi Clos, ha dit, que en d’altres ciutat que també han implantat el telereg, l’estalvi econòmic arriba fins al 50%.

El sistema de reg forma part del paquet d’actuacions que ha impulsat l’Ajuntament de Manresa per fomentar l’eficiència i l’estalvi energètic, la reducció de contaminació i la posada en marxa de mesures sostenible, des de diferents serveis municipals: des dels futurs vehicles híbrids del servei de transport urbà, els vehicles 100 % elèctrics del servei de neteja i de parcs i jardins, fins als canvis a l’enllumenat públic. Aquest sistema de telegestió l’ha posat en marxa l'empresa catalana SAMCLA, que ja exporta el sistema de rec intel·ligent a arreu d’Europa.

Documents relacionats

  • imagen