L’Anella Verda de Manresa guanya un novè itinerari i edita un nou plànol amb una major vocació turística

El desplegable recull totes les rutes senderistes i els seus punts d’interès, així com un apartat de gastronomia, oleoturisme i enoturisme, i tot un seguit de propostes d’activitats que es troben integrades en els recorreguts de l’Anella Verda. En total, se n’han editat 10.000 exemplars, que es poden recollir de manera gratuïta a l’Oficina de Turisme i en altres equipaments turístics. El novè recorregut posa de relleu el patrimoni natural i de pedra seca de la zona dels Comtals i la Serra de Montlleó i incorpora una petita ruta circular que ha condicionat l’empresa Condals Group.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat aquest divendres un nou plànol desplegable dels itineraris que conformen l’Anella Verda de la ciutat. La presentació s’ha dut a terme a la zona dels Comtals, per on transcorre part del nou itinerari que s’ha guanyat, i ha comptat amb les intervencions del regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, de membres de la Comissió d’Itineraris de l’Anella Verda i de representants de Condals Group. També hi han assistit representants de l’Associació de Veïns dels Comtals. 

 

El plànol —que és el resultat d’una  feina d’anys encapçalada per la Comissió d’Itineraris de l’Anella Verda— s’ha reformulat amb un caire més turístic, amb l’objectiu d’arribar a més públics i reforçar l’atractivitat de la ciutat per als seus visitants. La principal novetat és la integració d’un novè itinerari (Els Comtals i la Serra de Montlleó – M9), un recorregut que se centra en el conjunt de parets de pedra seca al solell dels Comtals. També és destacable la incorporació de diverses variants de les rutes ja existents, amb l’objectiu de donar a conèixer corriols que són d’un gran interès, però que poden ser poc coneguts per la ciutadania. A banda, s’afegeix a l’itinerari del Collbaix una tornada diferent, oferint un nou recorregut allunyat del trànsit per connectar aquest turó i la ciutat, passant pel barri de Sol i Aire.

 

Altres novetats que presenta el fulletó són un nou apartat de gastronomia, oleoturisme i enoturisme, i una selecció de punts d’interès de l’Anella Verda agrupats per temàtiques. En aquest sentit, els usuaris poden trobar propostes de pedra seca, miradors o construccions del patrimoni medieval de la ciutat, entre altres. El nou plànol també inclou un apartat titulat “Les 10 activitats que no et pots perdre”, on apareixen una desena de propostes integrades en els recorreguts de l’Anella Verda. Les activitats estan pensades perquè visitants de fora la ciutat en coneguin les experiències i els espais més significatius. Recórrer la Sèquia de Manresa, travessar el pont Foradat de les Arnaules, resseguir “el Grand Canyon” del Llobregat o contemplar les vistes des de la torre de Santa Caterina en són alguns exemples. 

 

Cadascun dels itineraris ve acompanyat d’un codi QR, que dóna accés a un PDF amb un mapa de detall, i una descripció de la ruta. Així mateix, els usuaris es poden descarregar els tracks a través de la pàgina web de l’Anella Verda o a l’app Wikiloc. També s’hi inclou informació complementària com ara els quilòmetres, la durada, la dificultat, la senyalització  i el desnivell de cada itinerari. En total, s’han editat 10.000 exemplars del plànol, que es poden recollir de manera gratuïta a l’Oficina de Turisme i en altres equipaments turístics. En la primera edició, se’n van fer 5.000, que ja s’han esgotat.

 

A la presentació d’aquest divendres, el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, ha subratllat que amb la incorporació del nou itinerari s’afegeix al plànol un altre dels espais “representatius i significatius de la ciutat”, i ha detallat que va ser la feina “altruista” que ha fet l’empresa Condals Group —que ha arranjat i condicionat una ruta circular d’1,7 quilòmetres en aquesta zona— la que els va portar a dibuixar la totalitat del nou itinerari M9: “és un racó de la ciutat molt bonic a tocar de casa i, en veure la bona feina que havia fet Condals Group, vam pensar en fer un nou recorregut que complementés aquest i la resta d’itineraris existents”. El regidor —que ha agraït també la tasca feta per la Comissió d’Itineraris de l’Anella Verda— ha convidat manresans i manresanes a descobrir un indret que inclou construccions de pedra seca, datades entre els segles XVIII i XIX, entre les quals destaquen altes parets que el caminant podrà veure de ben a prop, tines i un gran pou de glaç.

 

 

Redescobrir la pedra seca: Els Comtals i la serra de Montlleó

 

Com ha explicat el regidor Pol Huguet, la nova ruta M9 se centra en el conjunt monumental de parets de pedra seca al solell dels Comtals. Es tracta d’un recorregut d’onze quilòmetres que presenta una dificultat mitjana. L’itinerari passa per la serra de Montlleó, on el visitant pot veure tres tines, un pou de glaç i gaudir d’unes vistes d’allò més singulars de la ciutat de Manresa i de Montserrat. En aquest enllaç es pot trobar la descripció de la ruta i el recorregut a través de l’aplicació de Wikiloc.

 

En la presentació, membres de la Comissió d’Itineraris de l’Anella Verda han detallat les característiques de la nova ruta. Florenci Vallès —en representació de la Delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural— n’ha destacat els valors naturals i la seva gran biodiversitat, així com la part boscosa que integra, ja que part de l’itinerari transcorre per boscos que es van cremar el 1986. Jordi Griera-Cors —en representació del Camp d’Aprenentatge del Bages—, ha posat de relleu el patrimoni cultural, que s’evidencia “amb l’empremta que els nostres avantpassats van deixar al territori en forma de construccions de pedra seca”. I Ramon Cornet —en representació del Centre Excursionista Montserrat— ha subratllat la situació “estratègica” de l’itinerari, ja que enllaça amb diverses rutes i indrets que conformen l’Anella Verda. Tots tres també han posat èmfasi en el “gran interès etnològic” i el caràcter didàctic i divulgador de la ruta, que explica bona part del patrimoni del Bages relacionat amb la vinya. 

 

 

La Solana dels Comtals, una ruta circular dins la M9

 

Dins d’aquest itinerari, l’empresa Condals Group ha condicionat i adaptat una petita ruta circular d’1,17 quilòmetres amb plafons divulgatius de les activitats que es duien a terme a l’entorn rural abans de l'expansió industrial, així com dels punts d’interès naturals: “Tenim un patrimoni molt ric i un llegat a la comarca, i és molt important fer-lo extensiu a la resta de la ciutat i que la gent en pugui gaudir”, ha explicat durant la presentació Josep Lluís Victori, de Condals Group, que ha subratllat que en el projecte s’hi van implicar tots els departaments de l’empresa. La ruta que proposen, l’itinerari de la Solana dels Comtals, és un recorregut per unes terres que, a principis de segle XX, encara estaven destinades a cultius agrícoles i que l'abandó d'aquesta activitat va transformar en un bosc jove. 

 

 

L’Anella Verda de Manresa

 

L’Anella Verda és el conjunt d’espais lliures al voltant de la ciutat que, pels seus valors socials, ambientals, paisatgístics i productius agraris s’han de protegir, connectar i potenciar. Està formada per nou itineraris de diferents llargades i dificultats, que permeten als manresans i manresanes descobrir i gaudir d’un entorn natural a tocar de casa. Es tracta d’itineraris d'entre 8 i 18 quilòmetres, a l'abast de qualsevol persona amb un estat de forma mitjà i amb una durada d'entre 2 i 4 hores majoritàriament.

 

Les rutes es poden trobar a la web de l’Anella Verda, amb apartats en els quals el ciutadà podrà descobrir excursions amb infants per fer a un quilòmetre de casa, els entorns de la Torre Lluvià i els nou itineraris dels quals consta ara l’Anella Verda, així com d’altres propostes.

Documents relacionats

  • imagen