Els fons documental, fotogràfic i bibliogràfic de Jaume Pons Agulló ingressen a l’Arxiu Comarcal del Bages per a la seva preservació i difusió.
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i les senyores Anna i Maria Teresa Pons Ribolleda, en qualitat de propietàries, han signat un contracte de cessió gratuïta dels fons documental, fotogràfic i bibliogràfic creats i recollits per Jaume Pons Agulló, a favor de l’Ajuntament de Manresa, amb destí a l’Arxiu Comarcal del Bages. L’acte de signatura ha comptat també amb l’assistència de la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols; i el director de l'Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras Serra.
Jaume Pons Agulló (1933-2014), col·leccionista, arxiver amateur i divulgador de la història i la cultura manresana, va reunir al llarg de la seva vida una àmplia i nombrosa documentació en suports diversos amb la finalitat de recuperar la història de Manresa i posar-la a l’abast de les persones i entitats interessades. La seva producció bibliogràfica així com les nombroses col·laboracions en llibres i publicacions periòdiques han permès ampliar els coneixements històrics, urbanístics, folklòrics i artístics de la ciutat.
Els fons cedits comprenen documentació manuscrita o mecanoscrita; fotografia, clixés i postals; impresos (programes, cartells, recordatoris, fulls volanders,...); hemeroteca (diaris, revistes i butlletins); biblioteca (llibres i opuscles); material audiovisual; plànols de la ciutat; arxius particulars (Sarret i Arbós, Llobet, Guitart, Casas i Quintana); retalls de premsa, actes notarials, goigs, pergamins i altres.
Molts d’aquests documents són de gran interès històric. Se’n poden destacar la documentació manuscrita, especialment una vintena de pergamins d’època medieval, les fotografies i postals, algunes poques de finals del segle XIX i d’altres de la primera meitat del segle XX i impresos, programes i fulls volanders d’institucions, entitats i associacions de Manresa i comarca.
L’Ajuntament de Manresa i l’Arxiu Comarcal del Bages reconeixen el valor històric d’aquest fons documental i celebren que la família el posi a disposició dels investigadors i de la ciutadania en general, seguint la voluntat i generositat que sempre havia mostrat Jaume Pons Agulló de compartir el fons del seu arxiu. Ambdues institucions assumeixen conjuntament el compromís de fer difusió pública d’aquesta donació i afavorir les accions que s’escaiguin per tal de promoure el coneixement públic i facilitar la seva consulta.
Donacions com aquesta permeten créixer el patrimoni documental i la història de Manresa, alhora que incentiven la recuperació de la memòria històrica de la ciutat. La tasca de conservació d’aquests fons documentals que fan les persones amb sensibilitat per la història i el patrimoni comú unida a la tasca especialitzada de l’Arxiu, enriqueix enormement la ciutat.