El programa, que arribarà a 140 joves de diferents punts del territori català i promourà el vincle amb la comunitat, compta amb la col·laboració de la Fundació ”la Caixa”. A Manresa, el projecte es porta a través dels educadors de la cooperativa Gedi, que treballen a peu de carrer. Serveis Socials de l’Ajuntament de Manresa és la porta d’entrada dels joves que accedeixen al programa.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; l’alcalde Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, juntament amb representants de la cooperativa Gedi, han presentat aquesta tarda a la capital del Bages el projecte ‘Sostre 360º’, un programa d’acompanyament personalitzat a joves vulnerables majors d’edat que es troben en situació de carrer.
“El sensellarisme –ha subratllat Chakir el Homrani- ha canviat en els darrers anys i necessitem noves eines per abordar-lo; eines basades en la col·laboració entre administracions i amb el teixit social. Cal un treball intensiu amb aquests joves, més flexible, cal generar confiança, acompanyar-los perquè puguin desenvolupar el seu projecte vital.”
El projecte, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, preveu arribar a un mínim de 140 joves a tot Catalunya, als quals oferirà suport social i habitacional: un marc estable de referència per ajudar a construir un projecte de vida autònom i autosuficient a les persones ateses, abordant les seves necessitats des d’un vessant social i educatiu.
La iniciativa compta amb una inversió de 2,02 milions del Departament, i amb la important col·laboració de la Fundació ”la Caixa”, que aportarà una inversió de 808.501 euros per als projectes específics de Tarragona i Manresa. Concretament, en el cas de la capital del Bages, el finançament de la Fundació ”la Caixa” és de 202.125 euros.
Chakir el Homrani ha destacat que “L’estat ha de complir el seu compromís i modificar el reglament de la llei d’estrangeria. Cada dia que passa tenim joves en aquest país que acaben condemnats a una major vulnerabilitat per decisió de l’administració. Joves que hem acollit, que poden tenir projecció, però que no poden renovar els permisos quan són majors d’edat. Deixa també sense cap sentit el treball que fem entre tots, administracions i entitats. 6.000 joves es poden quedar al carrer si aquest 2021 no es modifica el reglament de la llei d’estrangeria”.
El projecte es nodreix del treball en xarxa amb els ens locals, i també de manera multidisciplinari per atendre les necessitats bàsiques, superar situacions conflictives i evitar la cronificació de la situació de vulnerabilitat i en alguns casos de deteriorament físic i de salut mental. També es preveu la complementació d’una alternativa habitacional en el casos en què sigui necessària.
Tot i que és un projecte que es dirigeix a tots els joves d’entre 18 i 24 anys en situació de carrer, cal apuntar que un dels perfils majoritaris que es preveu atendre és el d’un noi immigrat de forma recent, sense documentació i amb poca capacitat adhesió a Serveis Socials o altres projectes d’atenció a les persones joves.
En la presentació, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha remarcat la importància del treball conjunt entre les administracions i entitats per aconseguir tirar endavant un programa com aquest, que té per objectiu “revertir situacions problemàtiques” a través d’una atenció individualitzada i integral dels joves. L’alcalde ha afirmat que una peça clau del projecte són “els educadors que treballen a peu de carrer, amb tenacitat i esforç” i hi ha afegit que fer front a problemàtiques socials complexes és una feina que es resol “a foc lent, però amb perseverança”. També ha agraït la feina de la cooperativa Gedi, responsable tècnica del projecte a Manresa.
El conseller El Homrani ha explicat que el projecte va néixer d’una reunió a Manresa, amb l’alcalde Aloy i la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina, arran d’una problemàtica important de joves amb risc de vulnerabilitat, i a partir d’aquí s’ha dissenyat un programa que arribarà a tot el territori.
Abans de la presentació d’avui, s’ha fet una reunió de treball al Saló de Sessions de l’Ajuntament, amb el conseller i l’alcalde, els regidors Mariona Homs Alsina i Josep Gili Prat, representants de la Fundació La Caixa i també de la cooperativa Gedi (amb el seu responsable, Robert Fornés, a més d’Alba Rojas i l’equip d’educadors que participen al programa).
Abordatge integral de problemàtiques socials
Gràcies a l’abordatge multidisciplinari, el programa ‘Sostre 360º’ oferirà als i les joves:
- Acompanyament a l’autonomia personal: suport a la vida quotidiana, rutines domèstiques i hàbits saludables; vetllar per la convivència dins i fora del recurs habitacional, i vinculació del jove als recursos de l’entorn.
- Suport en processos administratius, legals i judicials: acompanyar en l’obtenció de documentació legal i els tràmits per a la regularització administrativa, i vincular al jove amb assistència jurídica.
- Suport en la formació i la inserció sociolaboral: acompanyament en el procés de formació i inserció laboral; promoure l’assoliment de competències lingüístiques i instrumentals que permetin un bon desenvolupament i arrelament social, i que faciliti l’accés al món laboral, i fomentar la seva autonomia en la recerca de feina.
- Salut: facilitar l’accés a la xarxa sanitària normalitzada, acompanyar en l’inici de processos de deshabituació a substàncies addictives i promoure la salut emocional i física.
- Prospecció d’habitatge: cercar habitatge alternatiu.
Els Serveis Socials dels municipis seran la porta d’entrada al programa, amb la participació per a la valoració i diagnòstic inicials de la situació del o la jove i de les seves necessitats, per part d’una comissió gestora de casos interdisciplinària, que farà seguiment del projecte, identificarà els recursos de la xarxa i donarà suport en la derivació a altres serveis i projectes quan sigui necessari. L’acompanyament finalitza un cop el jove assoleixi la seva emancipació i integració social, o bé quan sigui recomanable la seva derivació a altres recursos més específics.
El projecte ja s’ha començat a implantar a les comarques del Maresme i el Gironès, i a les ciutats de Girona, Lleida, Tarragona i Manresa, i properament a Barcelona, Mataró, Masnou i Terrassa. El projecte promou el treball en xarxa, la col·laboració i la coordinació amb els serveis i recursos que ofereix l’entorn i que són imprescindibles per assolir aquest acompanyament integral als joves. També promourà l’ús i la vinculació dels i les usuàries als serveis de la xarxa comunitària que siguin més adequats per les seves dificultats o necessitats en cada moment, i farà sensibilització.