L’Ajuntament de Manresa obté una subvenció de 55.000 euros per desenvolupar polítiques d’acció orientades a assolir els objectius establerts en l’Agenda 2030

La subvenció s’ha aconseguit gràcies al fet que la ciutat s’ha incorporat a la xarxa URBACT, integrada per 19 ciutats europees, i que té per objectiu desenvolupar plans d’acció per a la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). L’ajut servirà per potenciar encara més la feina que l’Ajuntament de Manresa realitza des del 2018 per contribuir als reptes globals, així com per intercanviar coneixements amb altres ciutats sobre com implementar amb èxit els ODS a escala local.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha obtingut una subvenció de 55.000 euros per desenvolupar el pla d’acció dirigit a l’assoliment dels objectius establerts en l’Agenda 2030. L’ajut s’ha obtingut gràcies al fet que l’Ajuntament ha estat seleccionat per formar part de la nova xarxa URBACT, integrada per 19 ciutats europees i liderada per la ciutat de Tallin (Estònia). L’objectiu principal d’aquesta xarxa és  desenvolupar plans d'acció, conjuntament amb altres ciutats europees, per a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

 

La subvenció servirà per potenciar encara més la feina que l’Ajuntament de Manresa realitza des del 2018 per contribuir als reptes globals, així com per intercanviar coneixements amb altres ciutats sobre com implementar amb èxit els ODS a escala local per esdevenir una ciutat més justa, més verda, més productiva i més segura.

 

La xarxa executarà el seu pla de treball entre l’abril del 2021 i el novembre del 2022. Compta amb un pressupost total d’1.724.310 euros, dels quals Manresa n’ha d’executar 78.620, amb una subvenció del 70% procedent del fons FEDER, que corresponen als citats 55.034 euros. Com a contrapartida, els socis es comprometen a dur a terme polítiques que es tradueixin en el disseny, implementació, seguiment i revisió d'accions de sostenibilitat global a escala local, tot integrant l'Agenda 2030 al seu territori.

 


Manresa s’integra a la Xarxa URBACT


El secretariat URBACT va obrir una convocatòria el desembre del 2020 per constituir una xarxa de ciutats europees que estiguessin treballant per assolir els objectius establerts en l'Agenda 2030 i en l'alineament de la seva estratègia amb els ODS.

 

Posteriorment, el secretariat va sol·licitar als ministeris de cada país i al Comitè Europeu Municipis i Regions (CEMR) que proposessin ciutats per ser-ne membres. A través de la xarxa Eurotowns, de la qual Manresa n’és membre, el CEMR va proposar la candidatura de Manresa. Els criteris per a la selecció van ser, entre altres, que la ciutat candidata demostrés un ferm compromís del municipi cap a l’assoliment dels ODS.

 

 

Objectius ODS, la Manresa del 2030


L'Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ja fa tres anys que porta a terme un procés d'alineament de les polítiques municipals per als pròxims 10 anys amb els 17 ODS. A finals del 2018, es va redactar un document dels reptes dels ODS a Manresa amb el propòsit d’incentivar un debat intern amb regidories i personal tècnic municipal. Aquest document va donar lloc a un segon document adreçat a la ciutadania.

 

Durant els anys 2019 i 2020 es va engegar un procés de participació ciutadana per donar veu als agents del territori i a la ciutadania en la configuració de l’Agenda 2030 local. Es van elaborar dos models d’enquesta (un per a les entitats i els agents locals i una altra per a la ciutadania) i se’ls va demanar que l’emplenessin. L’objectiu era conèixer l’opinió i els desitjos de tota la població sobre el model de ciutat que es vol desenvolupar durant els pròxims anys. També impulsar la implicació de la ciutadania en la implementació dels ODS a la ciutat.

 

D’altra banda, també es va preparar un aplicatiu que permetia fer un taller en línia per conèixer amb més detall els 17 ODS i fer aportacions a l’estratègia Manresa 2030.

 

En les pròximes setmanes es publicarà la versió definitiva del document “El repte dels ODS a Manresa”, on es recullen els reptes locals proposats per l’Ajuntament de Manresa i la ciutadania. A partir d’aquest treball i del posterior debat en focus de grups d’agents, experts i personal tècnic i polític municipal, es plantejarà la formulació de l’Agenda Manresa 2030. L’Agenda inclourà els reptes, accions i indicadors per implementar i avaluar l’estratègia de sostenibilitat de la ciutat per als pròxims 10 anys.

 

 

Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)


L’Agenda 2030 és un full de ruta per als pròxims anys per avançar cap al desenvolupament sostenible. Aquesta agenda es concreta amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que van ser aprovats per tots els estats membres de l’ONU l’any 2015 i dels quals es deriven fites (en total 169)  i indicadors que avaluen l’assoliment dels objectius proposats.

 

Les temàtiques que aborden van des de la lluita contra la pobresa i el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau i les ciutats sostenibles. Els podeu consultar en aquest enllaç.

 

Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals, configura un full de ruta d’actuació per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

 

Documents relacionats

  • imagen