El Premi Rosa Argelaguet i Isanta-Premi del Campus Manresa es lliurarà el pròxim 15 de juny

La doctora en enginyeria industrial, Maria Dolors Riera i Colom, rebrà el premi per la seva trajectòria professional vinculada al territori i per despertar vocacions industrials entre les dones. L’acte serà conduït per la meteoròloga i física Gemma Puig Feliu. El guardó reconeix, promociona i sensibilitza sobre el paper d'aquelles dones que han contribuït activament en alguna activitat d'investigació, de divulgació o de docència en l'àmbit de les ciències. Alhora, vol reconèixer la figura de Rosa Argelaguet i Isanta, traspassada de forma sobtada el 30 de gener del 2020.

imagen

La Biblioteca del Campus Universitari de Manresa acollirà el pròxim dimarts 15 de juny a les 19 h l’acte de lliurament de la primera edició del Premi Rosa Argelaguet i Isanta - Premi del Campus Manresa, un guardó que reconeix, promociona i sensibilitza sobre el paper d'aquelles dones que han contribuït activament en alguna activitat d'investigació, de divulgació o de docència en l'àmbit de les ciències. Alhora, reconeix la figura de Rosa Argelaguet i Isanta, traspassada de forma sobtada el 30 de gener del 2020.

 

L’enginyera de mines, enginyera industrial en l'especialitat metal·lúrgica i doctora d'enginyeria industrial, Maria Dolors Riera i Colom, rebrà el premi en reconeixement a la seva trajectòria professional i a la seva implicació en el territori i en despertar vocacions industrials entre les dones.

 

Per motius Covid, l’acte es farà a porta tancada i estarà conduït per la física i meteoròloga de TV3 Gemma Puig Feliu. Tot i això, també es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa.

 

El premi és una iniciativa impulsada des de la regidoria de Feminismes i LGTBI i la regidoria d’Universitats de l’Ajuntament de Manresa.

 

Maria Dolors Riera i Colom: una llarga trajectòria professional vinculada al món de la ciència


Maria Dolors Riera i Colom (Monistrol de Montserrat, 1956) és enginyera de mines, enginyera industrial especialitzada en metal·lúrgica i doctora en Enginyeria Industrial. Riera és titular d'universitat i ha fet tota la seva carrera a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on també ha tingut càrrecs de gestió.

 

Del 2001 al 2018 va ser Cap de Simulació i Disseny Innovador a la Fundació Centre Tecnològic de Manresa, actualment Eurecat, on encara participa en projectes com a personal UPC.

 

Pel que fa a la recerca, destaca en les àrees de ‘Modelització i simulació del comportament mecànic de materials’ i en la de ‘Processos de conformat per deformació plàstica’. Pertany als grups de recerca de la UPC Manresa ‘Grup de Recerca en Mineria Sostenible – GREMS’ i al ‘Smart Sustainable Resources – SSR’. Així mateix, ha participat en més d’una trentena de projectes R+D+I, que inclouen dos doctorats industrials i, el 2019, va sol·licitar una patent. Ha publicat un total de 94 documents en revistes i congressos i la seva vessant divulgadora també es fa palesa en la publicació de llibres i apunts, així com en la participació en taules rodones.

 

El jurat del premi va destacar de Maria Dolors Riera i Colom la seva trajectòria professional i la seva implicació en el territori i en despertar vocacions industrials entre les dones. La premiada va ser proposada per la Comissió de propostes, formada per les entitats del Campus Manresa: UPC Manresa-EPSEM, UManresa-FUB, Universitat Oberta de Catalunya (Seu territorial de Manresa), la Biblioteca del Campus Universitari (BCUM) i l’Ajuntament.

 

Un guardó creat amb impressió 3D


L’alumnat de 2n curs del cicle formatiu de grau superior d’il·lustració de l’Escola d’Art de Manresa van  participar en el disseny del guardó, tenint en compte per la seva creació la tasca desenvolupada per la Dra. Rosa Argelaguet. De les nou propostes presentades, es va escollir la de l’alumna Lisa Pletneva.

 

El disseny consisteix en la figura d’una dona aguantant una esfera, que simbolitza el món, i que  està envoltada amb un engranatge, amb la voluntat d’aportar al món els seus coneixements d’enginyeria.

 

El Centre de Formació Pràctica de Manresa va ser l’encarregat de passar el disseny del format paper al 3D i de fabricar el guardó amb impressió 3D.

 

Primera edició del Premi Rosa Argelaguet i Isanta-Premi del Campus Manresa


La creació del premi es va aprovar amb la unanimitat de tots els grups municipals el desembre de l’any passat amb la voluntat d’atorgar-lo anualment al voltant de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Enguany, a causa de la pandèmia, l’acte de lliurament s’ha hagut d’ajornar i no s’ha pogut programar fins ara.

 

El premi vol distingir la tasca de dones que com, Rosa Argelaguet, treballen per impulsar el paper de les dones a la ciència, visibilitzar el talent de tecnòlogues i científiques del nostre territori (acció recollida en el pla d’igualtat de Manresa), i, alhora, reconèixer la profunda implicació i preocupació de la mateixa Argelaguet per aconseguir despertar vocacions científiques femenines i la dedicació per assolir aquest objectiu.

 

Documents relacionats

  • imagen