Manresa signa el conveni que oficialitza la designació de Capital de la Cultura Catalana 2018

L’alcalde Valentí Junyent, i el president de l’Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ratifiquen l’elecció de Manresa, una capitalitat que permetrà projectar la ciutat i, alhora, contribuirà a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes.

imagen

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el president de l’Associació Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat aquest dilluns el conveni que ratifica i oficialitza la designació de Manresa com a Capital de la Cultura Catalana 2018. L’acte de signatura ha comptat amb la presència del regidor de Cultura, Joan Calmet.

Valentí Junyent ha mostrat la seva satisfacció pel fet que Manresa hagi estat escollida per ser la Capital de la Cultura Catalana el 2018 i ha recordat que la candidatura va tenir el suport unànime de tots els grups municipals.

En la seva opinió, aquesta fita “és una magnífica oportunitat perquè el 2018 la ciutat pugui demostrar la seva vitalitat cultural, fruit de l’empenta de les entitats, i el nivell dels seus equipaments; camí d’una fita històrica per Manresa com serà la commemoració ignasiana del 2022”.

Per la seva part, Xavier Tudela ha afirmat que “Manresa a partir d’avui ja pot presumir de ser la capital catalana del 2018 i, en conseqüència, fer servir aquesta elecció com un element d’atracció cultural per a la ciutat”.

Una oportunitat per projectar la ciutat

L’entitat independent Capital de la Cultura Catalana - ens promotor d’aquest esdeveniment - va fer públic el 26 de novembre passat la designació oficial de Manresa. Aquesta elecció té l’objectiu de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat, tant a l'interior com a l'exterior.

La designació de Manresa comportarà el desenvolupament d’un ampli programa d'activitats culturals al llarg de l’any, inspirades sota criteris de visió estratègica, rellevància, propostes amb gran capacitat d’impacte mediàtic i popular, participació i equilibri entre tradició i innovació.

Aquesta elecció té lloc després que el 19 de setembre passat el Ple Municipal aprovés per unanimitat de tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament la idoneïtat de presentar la candidatura de Manresa. En el moment de la presentació de la candidatura de Manresa, el setembre passat, l’Ajuntament va destacar el fet que “la ciutat compta amb un capital cultural i patrimonial considerable, que reforça el seu caràcter de capitalitat en l’àmbit territorial de la Catalunya Central i que li permet afrontar amb garanties el repte de Capital Cultural. Aquesta ha de ser vista com una oportunit at per posar en valor aquest capital i un repte per donar impuls a projectes propis ja endegats com el de la Manresa 2022”.

Per a l’Ajuntament de Manresa “la capitalitat cultural ha de ser també una excusa per fer endreça i reforçar l’autoestima i el prestigi de la ciutat. La capitalitat cultural és una aposta estratègica que adquireix tot el seu sentit des de la perspectiva dels projectes i els reptes que la ciutat té plantejats i des de la visió del lloc que la ciutat de Manresa aspira a ocupar en el nostre país”.

A partir d’ara es posaran en marxa els tràmits necessaris destinats a la planificació d’un projecte de previsió de finançament destinat a l’obtenció de recursos per fer front a les despeses ordinàries i extraordinàries que exigiria aquesta concessió com a Capital de la Cultura Catal ana, comptant amb les aportacions d’altres administracions superiors així com de la iniciativa privada.

Ciutats que han estat Capital de la Cultura Catalana

La iniciativa Capital Cultural Catalana es va posar en marxa l’any 2004, amb el suport de tots grups del Parlament de Catalunya. Des d’aleshores, les ciutats que han estat seus són: Banyoles (2004), Esparreguera (2005), Amposta (2006) Lleida (2007), Perpinyà (2008), Figueres (2009), Badalona (2010), Escaldes-Engordany (2011), Tarragona (2012), Ripoll (2013), Barcelona (2014). Per als propers anys, les ciutat escollies són Vilafranca del Penedès (2015), Vic (2016), Reus (2017) i Manresa (2018).

Documents relacionats

  • imagen