La Biblioteca del Campus Manresa va acollir aquest dimarts al vespre un emotiu acte d’entrega del primer Premi Rosa Argelaguet Isanta - Premi del Campus Manresa, un guardó que reconeix, promociona i sensibilitza sobre el paper d'aquelles dones que han contribuït activament en alguna activitat d'investigació, de divulgació o de docència en l'àmbit de les ciències.
“Estic molt contenta i emocionada i agraeixo a l’EPSEM, al jurat i a l’Ajuntament de Manresa haver cregut que el meu currículum era mereixedor d’aquest reconeixement i per haver creat aquest premi”. Amb aquestes paraules Maria Dolors Riera i Colom va agrair el Premi Rosa Argelaguet Isanta, un guardó que s’entrega per primer cop des de l’Ajuntament de Manresa per reconèixer, promocionar i sensibilitzar sobre el paper d'aquelles dones que han contribuït activament en alguna activitat d'investigació, de divulgació o de docència en l'àmbit de les ciències i que, en el cas de la premiada, va distingir la seva tasca professional i la seva implicació amb el territori i per despertar vocacions industrials entre les dones.
L’enginyera de mines, enginyera industrial en l'especialitat metal·lúrgica i doctora d'enginyeria industrial va posar de manifest en el seu discurs que les dones encara segueixen sent una minoria en els camps de la ciència i la tecnologia i va destacar una xifra concreta: “aquest any, a enginyera d’automoció de la UPC, d’una cinquantena de persones matriculades hi havia només una noia, que equival al 2%”. Amb aquesta dada i recordant el moment en què es va matricular a la UPC —era l’única noia a la llista d’admesos— Riera va traslladar un missatge a totes les nenes, noies i dones: “he estat una enginyera feliç”.
En el seu discurs, l’enginyera va dedicar unes paraules molt emotives a Rosa Argelaguet, a qui va definir com una persona “extraordinària, amb una vitalitat i una alegra i contagioses que no va perdre mai” i va afirmar que per ella “és un honor rebre un reconeixement que porta el seu nom”.
L’acte —conduit per la física i meteoròloga de TV3 Gemma Puig Feliu— va comptar amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; de la regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement i de Feminismes i LGTBI, Cristina Cruz Mas; del regidor d’Ensenyament i Universitats, Josep Gili Prat; del rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga, i de la família de Rosa Argelaguet Isanta, entre altres persones del món universitari i familiars de la premiada.
Va arrencar els parlaments la regidora Cristina Cruz Mas, que va explicar que la iniciativa va néixer durant l’acte de record a Rosa Argelaguet –traspassada el gener de 2020— amb la voluntat “d’homenatjar i promocionar dones, moltes vegades desconegudes a casa nostra, que han destacat en l’àmbit de la divulgació, la investigació o la docència i la ciència”. “Volem mostrar referents per altres dones, i sobretot per les nenes, moure vocacions i apropar-les a la ciència i la tecnologia”. Cruz va finalitzar la seva intervenció denunciant que les dones encara estan poc representades en els camps de la ciència, la tecnologia i les matemàtiques, entre altres, i felicitant a la premiada.
Tot seguit, i en un dels moments emotius de l’acte, va intervenir Laia Llenas Isanta, filla de Rosa Argelaguet, que va definir la seva mare com “una dona plena d’energia, que sempre tenia ganes i empenta per pensar en noves iniciatives i projectes per tirar endavant”. Llenas va assegurar que era un gran honor que el premi portés el nom de la mare i va afirmar sentir-se feliç en constatar “que la Rosa ha deixat empremta a tantes persones”.
Va agafar seguidament la paraula el rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga, que va lamentar el reduït nombre de dones presents en els estudis que ofereixen i va animar a “lluitar contra aquest xifra del 30% respecte del 100%”. Crespo va afegir que, en aquesta lluita, el que pot funcionar és “potenciar i visibilitzar les dones referents en ciència i tecnologia”, com just ahir es feia amb el premi. Crespo —que va tenir paraules de record per Argelaguet— va definir la premiada Maria Dolors Riera Colom com “un altre orgull per la universitat”.
Va arribar aleshores el moment de la lectura del veredicte, que va anar a càrrec del regidor d’Ensenyament i Universitats, Josep Gili Prat, membre del jurat, i l’entrega del premi a Maria Dolors Riera i Colom, que va rebre el guardó a mans de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, entre aplaudiments.
En el darrer parlament, l’alcalde va dir que “és un dia bonic i feliç perquè instituïm aquest premi, un reconeixement a la tasca de Maria Dolors Riera, i perquè el premi porta el nom d’una persona molt especial amb qui tots vam compartir tantes estones en l’àmbit familiar i professional”. Aloy va definir a Argelaguet com una persona “emprenedora, que formava part de moltes institucions” i va manifestar que per ell era un plaer atorgar aquest guardó, que també és important per la seva clau femenina.
L’alcalde va posar èmfasi en visibilitzar i reconèixer el talent i la tasca feta per dones per fer aflorar noves vocacions entre aquest col·lectiu en el camp de l’enginyeria. Finalment, va donar l’enhorabona, d’una manera molt especial i emotiva, a la premiada i va agrair la tasca feta per part de totes les persones que han fet possible aquesta iniciativa.
L’acte, que va tenir un aforament limitat a causa de la Covid, es va poder seguir també en directe per Internet, a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa (podeu recuperar el vídeo en aquest enllaç).
La vetllada es va cloure amb una actuació musical a càrrec del cor Cromàtics del Conservatori Municipal de Música de Manresa.