L'Ajuntament de Manresa presenta el portal de govern obert per millorar la transparència i la informació als ciutadans

El nou portal està estructurat en diverses seccions que ofereixen continguts que van des de les dades obertes fins a la participació, passant pels indicadors de transparència, els programes de govern o informació molt detallada sobre el pressupost municipal.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui el nou portal del govern obert per millorar la informació que ofereix als ciutadans sobre l’activitat municipal, en la línia de les actuacions vinculades a reforçar la transparència i la proximitat de l’actuació del govern de la ciutat. El nou portal està estructurat en diverses seccions que ofereixen continguts en diversos àmbits amb la finalitat d’universalitzar l’accés a les dades a tota la ciutadania, com es fa actualment des de la web municipal, però d’una forma més àmplia i detallada.

El nou portal Govern Obert, al qual es pot accedir directament des de la web municipal, ha estat presentat avui al matí pel portaveu del govern municipal, Antoni Llobet; i el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta. Els han acompanyat també l’equip de tecnologies de la informació de l’Ajuntament de Manresa que han treballat en el disseny i en el desenvolupament d ’aquesta nova eina.

Llobet ha destacat l’estrena d’aquesta nova eina “que vol reforçar el concepte de proximitat que ofereix aquest Ajuntament, un concepte que es desenvolupa per exemple amb el treball quotidià de la regidoria de Barris, amb processos de participació amb vot directe com el que s’han fet, o passa també per la transparència i per la universalització de les dades que donen compte de com es gestionen els recursos de cadascú dels ciutadans i ciutadanes de Manresa”.

Una eina útil per als ciutadans

El portaveu del govern municipal ha manifestat que la ciutadania vol “que no hi hagi res que quedi a les fosques” i ha afegit “la transparència és molt més que el compliment dels diversos requeriments d’entitats que vetllen per aquest concepte, sinó que la transparència ha de ser útil per al coneixement que el ciutadà té de la gestió de l’Ajuntament”. En aquets sentit, Llobet ha ressaltat que el nou portal “és una eina que aprofita les noves tecnologies que tenim a l’abast i posa en valor el treball dels professionals que hi ha treballat”.

Per la seva part, Jordi Serracanta ha anat desgranant el contingut del nou portal “que està dividit en cinc grans blocs que tenen com objectius principals augmentar la transparència de l’Ajuntament posant les dades públiques a l’abast dels ciutadans, entitats, empreses i institucions” perquè estiguin ben informats i al mateix temps es puguin explotar creant serveis i desenvolupar aplicacions. Igualment , es busca potenciar la iniciativa d’obertura de les dades públiques i promocionar la seva reutilització; al mateix temps que es vol promocionar el teixit econ òmic amb aquesta iniciativa.

Serracanta ha volgut ressaltar l’apartat dedicat al pressupost, “el qual, per primera vegada, proporcionarà als ciutadans dades molt detallades que s’actualitzaran mensualment sobre l’estat dels comptes de l’Ajuntament”.

Dades obertes

En primer lloc, el portal de govern obert té una secció dedicada a les dades obertes on es pot trobar informació completa de la ciutat sobre l’agenda d’actes, entitats, equipaments, activitats econòmiques, carrers, itineraris o informació estadística de població, entre d’altres.

L’apartat de dades obertes és el resultat d’un projecte que l’Ajuntament de Manresa ha treballat conjuntament amb els ajuntaments de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Cornellà, Tarragona, Sant Cugat, Viladecans, El Prat de Llobregat, Badalona i Mataró. El resultat és que tots aquests municipis publiquin els mateixos blocs d’informació, amb les mateixes característiques i formats.

Les dades s’actualitzen diàriament i de forma automàtica a partir de les estructures internes d’ informació que disposa l’Ajuntament, i la informació d’entitats, equipaments i activitats econòmiques s’actualitzen tant al portal de dades obertes com a la a la web municipal al mateix temps

Transparència.

Un altre dels apartats del nou portal del govern obert és el que fa referència a la transparència, i on figuren diversos indicadors que mesuren el nivell de transparència de les webs municipals, l’Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA) o l’indicador Infoparticipa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), així com els indicadors globals de ciutat.

La majoria d’aquests indicadors fan referència a espais i documents de la web municipal que s’actualitzen en el moment que hi ha canvis, encara que les revisions dels indicadors per part dels organismes que els promouen són anuals.

Pressupost municipal

L’apartat dedicat al pressupost municipal és una eina interactiva que permet a l’usuari seleccionar els períodes de temps i el tipus de consultar que vol realitzar. Les dades que hi figuren s’actualitzen mensualment de forma automàtica a partir de la informació pressupostària de què disposa l’ajuntament.

Pla de govern

Els ciutadans que consultin el nou portal de govern obert de l’Ajuntament de Manresa també podran trobar informació detallada tant dels programes de govern impulsats pel govern mu nicipal en el període 2012-2015 així com el grau de compliment en què es troben les accions i actuacions que se’n deriven. La mateixa estructura es pot trobar en les mesures relacionades amb el pacte de ciutat.

La informació es va actualitzant també a mesura que canvia l’estat d’execució de les actuacions que s’hi recullen.

Participació

L’apartat dedicat a la participació, que completa el nou portal del govern obert presentat avui, recull els diversos àmbits de participació que l’Ajuntament de Manresa ofereix a la ciutadania estructurats en eines de participació directa, com les xarxes socials; els espais de participació a través dels consells municipals o través de les entitats.

Què són les dades obertes?

L’obertura de dades públiques –també conegudes com a OpenData- consisteix a posar la informació que posseeix el sector públic a l’abast de tothom en formats digitals, estandarditzats i oberts, seguint una estructura clara que permeti la seva comprensió. Al mateix temps es facilita l’accés a aquesta informació per tal de fomentar la seva reutilització.

D’aquesta forma la societat –ciutadania, empreses i qualsevol institució- pot accedir-hi fàcilment per informar-se o per crear nous serveis augmentant el valor social i, si s’escau, també el valor comercial.

Així doncs, facilitar la informació pública en formats oberts per tal que tothom en pugui fer ús (OpenData) és anar més enllà del simple procés de permetre la reutilització de la informació: és "retornar" a la societat les seves dades píbliques i fomentar que les reutilitzi per tot allò que desitgi.

Documents relacionats

  • imagen