Manresa inaugura el nou passeig de la República en el marc de la Festa Major

Ahir a la tarda el va celebrar l’acte de descoberta de les noves plaques del que fins ara havia estat el carrer Alfons XII.

imagen

El carrer d’Alfons XII ha passat definitivament a la història. Ahir a la tarda es va celebrar l’acte de descoberta d'una de les cinc plaques que donen nou nom a aquest vial: passeig de la República. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, del director de Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló; de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols; i del president del Centre d’Estudis del Bages, Francesc Comas Closas, acompanyats per veïns, veïnes, regidors i regidores del de l'Ajuntament, membres de l'Associació Memòria i Història de Manresa, exregidors,  i la pubilla i l'hereu de la ciutat. 

El canvi de nom  va ser aprovat en el Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa celebrat el 16 de juliol passat. Prèviament, l’Ajuntament de Manresa havia iniciat els tràmits per al canvi del nom del carrer d’Alfons XII i batejar-lo amb el nom de passeig de la República, un cop consultada la Comissió de treball de Nomenclàtor de Manresa i experts en la història i el nomenclàtor de la ciutat. Aquesta comissió fa un treball de revisió de noms de carrers que venen de l’època del franquisme i d’altres moments històrics i que es considera que actualment no representen els valors que identifiquen la ciutat de Manresa.

La  proposta a la Comissió del Nomenclàtor donava compliment a la proposició aprovada al ple municipal de setembre de 2020 -amb els vots a favor d'ERC, Junts per Manresa i Fem Manresa- que denunciava la sortida de l'Estat espanyol del rei Joan Carles i instava l'Ajuntament a canviar els noms dels carrers que hi ha a la ciutat en homenatge a qualsevol membre de la família reial, com és el cas de l'Alfons XII, així com a estudiar quins reconeixements personals, títols honorífics o medalles d'or ha atorgat la ciutat a qualsevol membre de la família reial, per corregir-ho. 

Enguany, que es commemoren els 90 anys de la proclamació de la República, s’ha considerat adequat fer el canvi de nom pel del passeig de República pel seu valor simbòlic.

En l’acte d’ahir, tant l’alcalde Marc Aloy com la regidora de Cultura, Anna Crespo, van explicar que la qüestió s’ha tractat en la comissió de Nomenclàtor i que la proposta de retirar el nom a Alfons XII prové inicialment d’una proposició del grup municipal de la CUP del 2016. L’alcalde va assegurar que ahir es feia un acte de justícia i que “els símbols i els noms són importants i s’ha de vetllar perquè representin i s’hi senti còmode la majoria de la societat”. L’alcalde va recordar que l’acte d’ahir formava part del conjunt d’activitats amb motiu de la celebració del 90è aniversari de la República, va agrair la bona disposició dels veïns i veïnes per acceptar el canvi de nom i va recordar que la sessió informativa amb el veïnat va servir també per crear una comissió entre Ajuntament i veïns i veïnes per abordar temes urbanístics i de seguretat, per tal de continuar millorant el nou passeig de la República, on recentment ja s’ha canviat la il·luminació i s’ha instal·lat un sistema de leds.

El president del Centre d’Estudis del Bages, Francesc Comas Closas, va recordar que Alfons XII no va tenir cap vinculació amb la ciutat i que per tant la seva inclusió al nomenclàtor de la ciutat no compleix el reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament. El president del Memorial Democràtic, Jordi Font, va remarcar la importància de definir els espais públics d’acord amb els principis democràtics, d’igualtat i solidaritat, i “el nom d’anterior encarna tot el contrari”. Font va recordar que Alfons XII és “el símbol màxim de la restauració monàrquica que va acabar amb la primera experiència democratitzadora que va ser la primera república”.

Documents relacionats

  • imagen