Durant l’acte, celebrat aquest dijous a l’Ateneu les Bases de Manresa, s’ha donat a conèixer la programació d’activitats previstes al llarg de la temporada a Manresa per potenciar el bàsquet femení. La programació arrenca aquest divendres amb una recepció a l’Ajuntament i un partit al Nou Congost entre exjugadores del Manresa i una selecció d’exjugadores de Primera, protagonistes dels anys històrics del bàsquet femení a Manresa en el període 1985-1992.
Manresa ja exerceix com a capital del bàsquet femení per a la temporada 2021-2022. Aquesta dijous a la tarda, en un acte celebrat a l’Ateneu les Bases de Manresa, s’ha oficialitzat el relleu per part de Malgrat de Mar, municipi que ha estat l’amfitrió d’aquesta capitalitat durant la darrera temporada.
La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) va designar el juliol passat la ciutat de Manresa com seu de la Capitalitat del Bàsquet Femení. La capitalitat permetrà que la ciutat sigui l’epicentre d’un reguitzell d’actes adreçats a potenciar el bàsquet femení i reivindicar Manresa com a ciutat de bàsquet. Aquesta fita esportiva compta amb el suport de l'Ajuntament de Manresa i de les entitats que fomenten el bàsquet femení a la ciutat, com l’AE Salle, el Bàsquet Oms, l’entitat de nova creació Manresa Club Bàsquet Femení i persones a títol individual que van estar vinculades al anys històrics del bàsquet femení a Manresa, així com la delegació a les Comarques Centrals de la FCBQ.
Malgrat de Mar ha estat fins ara la quarta ciutat que ha exercit la Capitalitat del Bàsquet Femení, un projecte impulsat l’any 2017 per la Federació Catalana de Basquetbol amb la intenció i objectiu final de potenciar el paper de la dona dins d’aquest esport i en el marc d'una localitat, al llarg de tot un any.
Manresa és, doncs, la cinquena ciutat que exercirà aquesta capitalitat després de Malgrat de Mar (2020). Anteriorment ho havien fet Igualada (2019), Girona (2018) i Sant Feliu de Llobregat (2017).
L’acte institucional de relleu, celebrat aquest dijous, ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; de la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat, Anna Caula Paretas; del regidor d’Esports de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Massegú Calveras; del president de la Federació Catalana de Basquetbol, Ferran Aril Duran; i de l’alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader Carbó.
A banda de les intervencions institucionals, durant l’acte —conduït per la periodista i membre de la Comissió Organitzadora, Montse Xixons Fortuño— s’ha projectat el vídeo ‘La Llum que portes dins’, del grup musical manresà Gossos. També s’ha pogut veure un vídeo resum de les capitalitats exercides per Sant Feliu de Llobregat, Girona, Igualada i Malgrat de Mar, i un darrer vídeo de promoció de la capitalitat de Manresa que ha estat produït per la comissió organitzadora i que es pot recuperar a la pàgina web de la capitalitat manresana.
Recepció a l’Ajuntament i partit al Nou Congost d’exjugadores de Primera, aquest divendres
Durant l’acte d’avui dijous s’ha donat a conèixer el calendari d’activitats previstes al llarg de la temporada en el marc de la capitalitat, una programació que arrenca aquest divendres mateix amb el primer acte, que serà una recepció oficial i un partit amistós amb les protagonistes dels anys històrics del bàsquet femení d’elit a Manresa, patrocinats amb el nom de Font Vella i Pryca.
La recepció al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa es farà les 16.30 h. Una hora més tard (17.30 h) les jugadores i tècnics es traslladaran al Nou Congost per iniciar l’escalfament i presentació del partit amistós —previst per a les 19 h— entre els equips Exjugadores Manresa i una representació d’exjugadores de Primera Divisió dels anys 1985-1992. A la mitja part del partit, es presentarà el projecte “Bàsquet per Tothom” de la Fundació Ampans.
El bàsquet femení a Manresa tindrà una nova gran cita aquest setembre al Nou Congost amb la celebració de 33a edició de la Lliga Catalana Femenina 2021, que un any més comptarà amb l'Spar Girona i el Cadí La Seu com a protagonistes. La final es disputarà diumenge 12 de setembre a les 12 h i s'emetrà en directe per Televisió de Catalunya a través del seu canal Esport3.
Un calendari farcit d’activitats per potenciar el bàsquet femení
El partit històric d’exjugadores que es disputa aquest divendres i la final de la lliga catalana de la setmana vinent són el gran aperitiu d’un ampli i atractiu calendari que ha preparat la Comissió de Manresa, Capitalitat del Bàsquet Femení 2021-2022, que integren l’AE Salle, el Bàsquet Oms, l’entitat de nova creació Manresa Club Bàsquet Femení i persones a títol individual que van estar vinculades al anys històrics del bàsquet femení a Manresa, així com la delegació a les Comarques Centrals de la FCBQ i l’Ajuntament de Manresa.
El programa s’ha dissenyat en tres grans eixos de treball que, alhora, es desplegaran en una trentena d’actes. Els tres eixos s’han anomenat “Competim”, “Participem” i “Més enllà del bàsquet”.
L’eix “Competint” el configuren propostes de caràcter competitiu que es disputaran a Manresa, i que estan adreçades als equips i les esportistes. En aquest apartat es poden destacar esdeveniments com la final de la lliga catalana femenina, les concentracions de les seleccions catalanes de diferents categories o tornejos de bàsquet femení per les festes de la Llum o del Camí Ignasià, entre altres.
L’eix “Participem” aixopluga una desena d’activitats vinculades al bàsquet, però obertes a la participació d’escoles, centres de secundària i la ciutadania en general. Una trobada d’escoles de bàsquet per la Festa de la Llum, un torneig de bàsquet platja, una fira de bàsquet coincidint amb l’ExpoBages o l’acte popular “Driblem la desigualtat”, en què es preveu fer botar la pilota per la ciutat fins a arribar al Congost, són algunes de les activitats proposades.
“Més enllà del bàsquet” és el nom del tercer eix del programa, que desplegarà diverses propostes i activitats culturals vinculades al bàsquet i al reconeixement històric d’aquest esport femení a la ciutat. Un concurs de fotografia, un cicle de xerrades sobre psicologia, alimentació i medicina de l’esport, la realització d’un gran grafit del bàsquet, l’inici de tràmits per incorporar el nom de Maria Ciuraneta al nomenclàtor de la ciutat, la presentació de la miscel·lània del bàsquet femení i una exposició de la història del bàsquet a Manresa seran, entre altres, les activitats programades.
La programació sencera i el calendari previst es pot consultar a la web http://cbfmanresa.cat/cbfmanresa/