El Tocats de Lletra 2021 reivindica la fragilitat amb un format presencial

El festival literari manresà reforça el seu compromís amb la cultura amb un programa de trenta-dues propostes que lliguen la poesia amb l’art, la música o el teatre. La XV edició se celebrarà del 19 al 31 d’octubre en diversos espais de la ciutat i arrencarà amb una conversa amb la reconeguda poeta, novel·lista i activista Gioconda Belli.

imagen

La quinzena edició d’un dels festivals literaris de referència a Catalunya, el Tocats de Lletra, se celebrarà del 19 al 31 d’octubre en diversos espais de Manresa. El certamen torna al format presencial amb un total de trenta-dues propostes, que majoritàriament també es podran seguir en directe per Internet. L’esdeveniment, que donarà veu a grans autors de referència i a joves promeses, amb un clar predomini de veus femenines, tornarà a fer protagonista la paraula amb homenatges a grans autors, recitals de poesia, espectacles, presentacions de llibres i converses amb escriptors.

 

Sota el lema Fràgils, el programa donarà espai a escriptors de renom com Bernardo Atxaga, Manuel Forcano, Teresa Pascual, Chus Pato o Gioconda Belli, i també a veus literàries més emergents com, Núria Contreras o Anna Casajuana. Els homenatges als literats que ja no hi són també tindran pes amb propostes entorn l’obra de l’escriptor berguedà Jordi Cussà, els versos amb més sensibilitat musical del poeta Joan Margarit, el centenari del naixement de Felícia Fuster o el cinquantè aniversari de la publicació de Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés.  

 

La programació s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a l’Ajuntament de Manresa en què han intervingut els principals promotors d’un festival compromès amb la cultura. Anna Crespo, regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Estrada, representant d’Òmnium Cultural Bages-Moianès, Antoni Daura, en nom del Gremi de Llibreters de Catalunya i l’autora de la imatge del programa d’enguany, Marina Berdalet, han explicat els detalls d’un esdeveniment que també se celebra sota l’aixopluc de la Institució de les Lletres Catalanes i la Diputació de Barcelona.

 

L’espot del festival, firmat pel creador Oriol Segon, ha obert la presentació del programa. Crespo ha afirmat que “el vídeo encarna l’esperit de l’edició d’enguany, que versa sobre la fragilitat”. En aquest sentit, la regidora ha posat en relleu que l’atribut ‘fràgil’ no implica falta de fortalesa i ha assegurat que “el caràcter polièdric d’aquesta paraula s’explorarà en el conjunt dels actes que se celebraran en diversos espais de la ciutat”. També ha afegit que, “en un moment en què la nostra llengua es posa en entredit, el festival és una forma de reivindicar-la”.

 

En la mateixa línia s’ha expressat Estrada, que ha assenyalat que “una llengua no s’entén sense una literatura que li atorgui un prestigi”. Amb l’objectiu de defensar la paraula viva, ha detallat que “el programa no només donarà protagonisme a la llengua escrita, sinó també a la llengua oral amb recitals, taules rodones o converses”. Algunes d’aquestes propostes seran de collita pròpia, com el muntatge Veus d’Exili, de la companyia Els Carlins, “que recull els versos dels poetes que van haver de fugir després de la Guerra Civil”. L’acte se celebra en el marc del norantè aniversari de la proclamació de la República.

 

En referència a l’origen del festival, Daura ha tingut unes paraules en record als inicis d’aquest projecte que ja suma quinze anys d’experiència. “El Tocats va néixer com una proposta modesta, però, amb els anys, ha agafat una volada impressionant”, ha subratllat. “El certamen”, ha continuat, “s’ha consolidat com una plataforma de projecció dels autors més novells, però també com un lloc de parada per aquells grans noms de la literatura catalana”. També ha fet referència que, al llarg d’aquests anys, “el certamen no ha deixat de demostrar que el català és una llengua literàriament potent”.

 

Berdalet també ha intervingut per explicar els detalls de la imatge del programa d’enguany. L’artista barcelonina resident a l’Estany ha destacat que l’encàrrec la va entusiasmar, “especialment pel tema”. La fragilitat és el concepte que batega al fons d’una composició creada a partir del rastre del fum d’un llumí i d’un fragment del poema En la meva mort de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. “El fum és un element amb capacitat de deixar empremta del seu moviment atzarós, que em permet reflexionar sobre la no permanència i l’empremta artística de l’ésser humà”, ha expressat.   

 

 

Una tarda amb Gioconda Belli

 

Un dels plats forts del festival el protagonitzarà la poeta, novel·lista i activista Gioconda Belli, que serà l’encarregada d’encetar el programa literari. Una tarda amb Gioconda Belli (19 d’octubre, 19h, Espai Plana de l’Om) consistirà en una conversa entre la reconeguda autora procedent de Nicaragua i la poeta Àngels Gregori, que permetrà indagar en l’univers literari d’una de les veus imprescindibles de la literatura llatinoamericana. El pez rojo que nada en el pecho, l’obra que ha publicat recentment, serà el centre de gravetat d’una trobada que es durà a terme en llengua castellana.

 

 

Collita pròpia

 

En aquesta edició, el festival també dona pes a les produccions de collita pròpia. Una d’elles serà el recital inaugural que retrà homenatge a l’obra del poeta i arquitecte Joan Margarit, que va morir el passat febrer. Sota el títol Me n’aniré estimant-vos (20 d’octubre, 20h, sala petita Kursaal), l’espectacle comptarà amb la presència de l’actriu Sílvia Bel i del músic manresà Manel Camp. La proposta explorarà la influència de la música en l’obra de Margarit. Per al poeta tant el jazz com la música clàssica sempre van ser una font d’inspiració.

 

Un altre dels actes de producció pròpia destacats serà el recital de cloenda del Tocats de Lletra. L’espectacle poètic titulat Serem tan fràgils que farem molta nosa (29 d’octubre, 20h, sala petita Kursaal) incidirà de ple en el fil conductor del programa. Les veus poètiques de quatre autores, Maria Callís, Teresa Colom, Sònia Moya i Blanca Llum Vidal, acompanyades per la música de Laura Andrés i, sota la direcció d’Ivan Padilla, viatjaran entre paraules per cercar la fortalesa de la fragilitat.

 

 

Literatura, dona i política

 

El festival també comptarà amb actes amb sensibilitat feminista a partir de propostes com la conversa amb l’escriptora, activista i actual diputada al Parlament de Catalunya, Jenn Díaz. Sota el lema Literatura, dona i política (25 d’octubre, 19.30h, Espai Plana de l’Om), la convidada reflexionarà sobre el lligam entre aquests tres conceptes. Com a narradora, Díaz es va donar a conèixer l’any 2011 amb la novel·la Belfondo. El 2015 va publicar la seva primera novel·la en català, Mare i filla, i el 2020, l’assaig Dona i poder.

 

 

Consciència lingüística

 

Un altre dels plats estrella del programa serà la proposta País Petit (23 d’octubre, 19h, Espai Plana de l’Om). Un any més, el festival torna a donar veu a tres llengües, tres cultures i tres formes d’explicar i sentir el món. En aquesta edició, ens acompanyaran tres grans representants de la literatura catalana, basca i gallega. En representació a la primera de les llengües, hi assistirà el poeta i traductor Manuel Forcano (Barcelona, 1968). En clau basca, hi intervindrà Bernardo Atxaga (Asteasu, 1951), amb una obra prolífica que engloba novel·la, conte, poesia i assaig. I finalment, Chus Pato (Ourense, 1955) ens acostarà al gallec, la llengua amb què cultiva la seva poesia.   

 

 

En clau jove


Booktubers: influencers literaris (28 d’octubre, 18h, Biblioteca Ateneu les Bases) és l’activitat que s’ha organitzat pensant especialment en el públic més jove, però també en aquelles persones amb curiositat per descobrir el fenomen dels ‘booktubers’, joves entusiastes que comparteixen la seva afició per la lectura a través de Youtube. La proposta es basa en un taller introductori, que anirà a càrrec de Mixa, una de les ‘booktubers’ més influents a Catalunya. Durant la sessió, s’ensenyaran els aspectes tècnics i creatius necessaris per començar a ser un ‘booktuber’. 

 

En el festival, no només tindran cabuda els joves amb amor per la lectura, sinó també els que tenen fusta d’escriptors, amb textos inèdits o obra publicada recentment. Darrera fornada (23 d’octubre, 21h, Espai Plana de l’Om) és l’espai que dedica Tocats de Lletra a les noves generacions que compten amb talent literari i tota una trajectòria per davant. Enguany, Irene Gómez, Núria Contreras i Anna Casajuana recitaran acompanyades per la música de Timothée Kamba.

Documents relacionats

  • imagen