El Tocats de Lletra arrenca la XV edició amb el 100% d’aforament als actes

La conversa amb Gioconda Belli, el recital inaugural en record a Joan Margarit i l’espectacle que cerca la musicalitat dels versos sota el títol “Recomposats” donaran el tret de sortida al certamen.

El festival tornarà a fer protagonista la paraula a la ciutat amb trenta-dues propostes que combinen homenatges a grans autors, recitals de poesia, espectacles, presentacions de llibres i converses amb escriptors.


imagen

El Tocats de Lletra arrenca la XV edició amb un programa que se celebra del 19 al 31 d’octubre. A causa de la fi de les restriccions en l’àmbit cultural, el certamen recupera el 100% d’aforament en les trenta-dues propostes que giraran entorn la poesia i els seus vincles amb l’art, la música i el teatre. La conversa amb l’escriptora i activista Gioconda Belli, el recital inaugural en record al poeta Joan Margarit i l’espectacle Recomposats, que cerca la musicalitat dels versos, seran alguns dels plats forts de la setmana.

 

Una tarda amb Gioconda Belli (19 d’octubre, 19 h, Espai Plana de l’Om) és la proposta que donarà el tret de sortida al festival. Nascuda l’any 1948 a Managua, Nicaragua, l’escriptora i activista conversarà amb la poeta Àngels Gregori sobre la seva obra El pez rojo que nada en el pecho, premi de poesia Jaime Gil de Biedma. El certamen reafirma la seva aposta per acollir artistes de projecció internacional amb una autora que acompanya l’escriptura amb la reivindicació pública del paper de les dones a la societat.

 

El recital inaugural del certamen arribarà amb l’espectacle Me n’aniré estimant-vos (20 d’octubre, 20 h, sala petita Kursaal), que comptarà amb la veu de l’actriu Sílvia Bel i amb la música del manresà Manel Camp. L’acte recordarà l’obra de Joan Margarit, especialment aquells versos amb més sensibilitat musical. De fet, els homenatges a grans autors tindran un pes especial en aquesta edició amb activitats envers el centenari del naixement de Felícia Fuster, l’obra de l’escriptor berguedà Jordi Cussà o el cinquantè aniversari de la publicació de Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés.

 

Un altre dels plats forts de la setmana serà Recomposats (21 d’octubre, 20 h, biblioteca Ateneu Les Bases), una proposta trencadora en què intervindran els poetes Oriol Sauleda, Núria Martínez, Raquel Santanera i la música de Valentina Risi. Es tracta d’un nou format que pretén posar sobre la taula que la poesia és la capacitat de transformació a través de la paraula i la música que aquesta destil·la. Els poetes que protagonitzaran l’espectacle beuen literalment de tots els estímuls sonors que els envolten i, en aquesta ocasió, estaran acompanyats per les melodies de Risi.  

 

La setmana poètica encara portarà més sorpreses a les portes del cap de setmana, quan es durà a terme un homenatge als milers de catalans que van patir l’exili. Estels de la memòria (22 d’octubre, 20.30 h, Sala Els Carlins), a càrrec de la companyia Els Carlins, és el títol de l’espectacle que rescatarà la veu d’aquells poetes que van saber posar paraules als desplaçaments forçosos que es van produir després de la Guerra Civil. L’obra de producció pròpia s’emmarca en la commemoració dels 90 anys de la proclamació de la República.

 

País petit (23 d’octubre, 19 h, Espai Plana de l’Om) serà un altre dels plats estrella del cap de setmana. Un any més, el festival donarà veu a tres llengües, tres cultures i tres maneres d’explicar i sentir el món. En aquesta edició, hi intervindran tres grans representants de la literatura catalana, basca i gallega. Pel que fa a la primera de les llengües, hi assistirà el poeta i traductor Manuel Forcano (Barcelona, 1968). En clau basca, hi intervindrà Bernardo Atxaga (Asteasu, 1951), amb una obra prolífica que abraça novel·la, conte, poesia i assaig. Finalment, Chus Pato (Ourense, 1955) ens acostarà al gallec, la llengua amb què cultiva la seva poesia.  

 

La setmana es tancarà amb un vermut poètic que fusionarà els versos de Mireia Calafell i Pol Guasch i la música d’Adriano Galante. Sota el títol Nosaltres, foc (24 d’octubre, 12.30 h, Espai Plana de l’Om), la poesia i la música s’entreteixiran a través de l’acció sonora lliure de Galante, única i diferent en cada representació. La proposta arribarà just un dia després del recital que dona espai a les joves promeses literàries. En la proposta Darrera fornada (23 d’octubre, 21 h, Espai Plana de l’Om), recitaran Núria Contreras, Irene Gómez i Anna Casajuana, acompanyades pel músic Timothée Kamba.

 

Documents relacionats

  • imagen