Es crea una taula que agrupa tots els grups municipals i representants veïnals, del comerç, de l’advocacia i dels cossos de seguretat; s’instal·laran 12 càmeres en punts conflictius de la ciutat; s’augmenta la presència de policies al carrer; es reforçaran els programes socials adreçats a persones vulnerables, es farà una revisió de les llicències de les activitats econòmiques conflictives i es reforçarà la neteja i la il·luminació en els espais on s’han detectat focus de conflictivitat.
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Joan Calmet Piqué, acompanyats del cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora Soria, han comparegut aquest dilluns en roda de premsa per explicar la feina que està duent a terme l’Ajuntament per frenar el creixement de la conflictivitat a la ciutat i per anunciar noves mesures encaminades a posar-hi remei. Aloy ha assegurat que la situació actual genera “molta preocupació” i que “garantir la seguretat a la ciutat és una prioritat absoluta”.
L’alcalde ha explicat que es tracta d’una problemàtica “molt complexa”, que no és exclusiva de Manresa —una ciutat “històricament tranquil·la”, ha dit— i que no té una solució senzilla ni ràpida. En aquest sentit, ha detallat que cal afrontar-la de manera transversal, des de diferents fronts (àmbit policial, social, legislatiu, jurídic) i tenint en compte tots els aspectes que expliquen l’actual situació, com la crisi econòmica, agreujada per la pandèmia, i la crisi migratòria. A la vegada, ha indicat que es tracta “d’un tema sensible, que pot derivar en un populisme que hem de defugir”.
Amb la compareixença d’avui, l’alcalde ha volgut llançar un missatge de “confiança” i ha indicat que s’estan abocant tots els esforços a resoldre la situació actual: “la seguretat ha de ser un bé democràtic, per tothom. Perquè sense seguretat no hi ha llibertat”. Abans de tancar el seu parlament inicial, ha indicat que en les darreres setmanes s’han fet reunions amb diferents col·lectius —com la federació d’associacions de veïns, la UBIC, diverses entitats, grups de persones, escoles o comunitats de propietaris— i que s’està en contacte permanent amb els cossos de seguretat i amb el Conseller d’Interior. “Tenim tota la informació i la ciutadania ha de saber que hi estem treballant”.
Quatre tipologies de situacions conflictives
Tot seguit, el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet Piqué, ha exposat la diagnosi de la situació actual i ha explicat que hi ha quatre tipologies d’accions que generen inseguretat i problemes d’incivisme i convivència a la població. En primer lloc, ha parlat dels conflictes i lluites entre bandes relacionades amb el tràfic de drogues, que són els que han provocat tres apunyalaments en el darrer mes, un dels quals amb resultat de mort. Es tracta, ha detallat, d’un tipus de delinqüència que és en mans dels grups d’investigació dels Mossos d’Esquadra i del cos de Policia Nacional. En aquests casos, la Policia Local hi pot jugar només un paper de suport.
En segon lloc, ha exposat els robatoris, furts i estrebades, relacionats majoritàriament “amb joves que estan fora del sistema, joves que han estat expulsats pel sistema, i per als quals no s’han trobat eines socials per poder atendre’ls”. Ha detallat que “no són actes delictius tan greus com els que causen les màfies de drogues, però són actes que generen una alta sensació d’inseguretat”. Sobre aquesta problemàtica, el regidor ha demanat un canvi legislatiu que aporti solucions, sobretot en els casos de furts reiteratius, ja que amb la llei actual els detinguts solen tornar a ser al carrer amb molt poques hores, un fet que també genera “impotència” als cossos policials. També ha demanat que l’anunciada reforma de la llei d’estrangeria es porti a terme com més aviat millor “perquè permetria als joves migrats poder tenir paper i treballar; i com a Ajuntament els podríem atendre, oferir formació, fer-los entrar dins el circuit i retornar-los al sistema”.
En tercer lloc, Calmet ha exposat les problemàtiques d’incivisme, que en aquests moments es troben concentrades sobretot al passeig de la República i a la plaça Sant Domènec. El regidor ha explicat que “no es tracta de delinqüència, es tracta d’un incivisme extrem que té un alt grau d’incidència sobre la qualitat de vida de la gent que viu en aquestes zones, un incivisme vinculat a grans consums i dependències d’alcohol i drogues”. Així, ha assegurat que en aquest cas el problema s’ha d’afrontar des de l’àmbit de la salut, de l’acció social, del civisme i de la mediació. En quart i últim lloc, el regidor de Seguretat Ciutadana ha parlat de les ocupacions conflictives, sobre les quals s’hi està treballant amb un grup específic i multidisciplinar.
Bateria de noves mesures
Un cop exposada la diagnosi, l’alcalde de Manresa ha enumerat les mesures que es posaran en marxa. Ha començat recordant l’augment de 15 efectius de Mossos d’Esquadra a Manresa i de 4 agents de Policia Local, que se sumaran a les sis places previstes per a l’any vinent (més informació en aquest enllaç). També ha explicat que s’ha augmentat la presència policial als carrers, intensificant també les accions coordinades que es duen a terme amb la resta de cossos de seguretat.
L’alcalde ha anunciat la creació de la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència, una nova eina que ha de permetre “compartir informació i punts de vista, i escoltar”, ha dit Aloy, que ha afegit: “els veïns són els ulls de la ciutat”. La taula estarà integrada per la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, per la Unió de Botiguers de Manresa, per la Cambra de Comerç, pel Col·legi d’Advocats, per tots els grups municipals i per representants dels cossos de seguretat. Farà la seva primera reunió la setmana vinent.
Una altra de les mesures que s’ha anunciat avui és la instal·lació de 12 càmeres a la via pública, que entraran en funcionament entre aquest any i el vinent. Segons ha explicat l’alcalde, amb dos objectius. El primer és el seu efecte dissuasiu. I el segon, la capacitat que tenen de nodrir d’informació complementària (indumentàries, matrícules, etc.) tot el sistema policial, una informació que es pot compartir també amb els altres municipis del voltant que també disposen de càmeres. Els dispositius s’instal·laran en diversos punts de la ciutat.
Tot seguit, Aloy també ha citat els projectes de l’àmbit social. Ha recordat que en aquests moments ja funciona amb èxit el programa Sostre 360, que dona suport social i habitacional a joves en risc de carrer (més informació en aquest enllaç), i ha anunciat que s’està estudiant un nou programa d’acollida i suport social a persones en situació de marginalitat. En darrer lloc, ha exposat les tasques de reforç de la neteja i de la il·luminació “en aquells espais que són focus de conflictivitat”, ha explicat que dins el govern s’ha creat un grup específic per treballar els temes de seguretat i convivència i ha detallat també que s’està fent una revisió de les llicències d’establiments “que traslladen conflictes de l’àmbit privat a l’espai públic”.
Abans de tancar la compareixença, Aloy ha recordat que aquest divendres es farà una reunió específica sobre seguretat a l’Ajuntament de Manresa amb el Consell d’Interior, Joan Ignasi Elena, “que ja coneix la problemàtica i que ve a posar solucions sobre la taula”.