L’Ajuntament de Manresa es dota per primera vegada d’un Pla Estratègic per al Cardener que fixa les línies d’actuació fins al 2030

El document, que es portarà a aprovació al ple d’aquest dijous, té com a objectiu conservar i augmentar la biodiversitat i la connectivitat ecològica del riu, millorar l´ús públic de la ribera, i donar a conèixer els valors naturals i patrimonials de la zona.

imagen

Aconseguir que el riu Cardener i les seves ribes esdevinguin un espai d’oci i de salut per a la ciutadania i, a la vegada, un refugi per a la biodiversitat i un pulmó verd, que redueixi la temperatura i la contaminació de l’aire en un context d’emergència climàtica. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Manresa portarà al ple d’aquest dijous l’aprovació del Pla Estratègic del Cardener, un document de planificació a llarg termini que fixa els objectius necessaris per a la millora del riu i unes línies d’actuació estratègiques a seguir per aconseguir-los.

 

El Pla ha estat presentat aquest dimecres en roda de premsa per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i pel regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, que han subratllat la importància que l’Ajuntament es pugui dotar per primera vegada d’un document d’aquestes característiques, que ha estat fruit d’un procés participat per entitats, ciutadania, tècnics municipals de diverses àrees i grups municipals, que han arribat a consensos sobre quin ha de ser el model del riu Cardener al seu pas per Manresa.

 

La voluntat del document és la de coordinar les prioritats i actuacions de tots els departaments de l’Ajuntament de Manresa i de les diverses administracions competents en tot allò que fa referència al riu, i dibuixar un horitzó a llarg termini consensuat amb entitats i grups municipals perquè les polítiques públiques tinguin un camí definit que superi els mandats municipals de quatre anys. A més a més, permetrà presentar projectes a subvencions d’altres administracions que requereixen plans a llarg termini, així com demostrar la maduresa dels projectes.

 

 

Actuacions en cinc línies estratègiques

 

Les actuacions previstes se centren a la zona entre el pont petit de Sant Joan de Vilatorrada i Can Poc Oli, bàsicament al marge esquerre, que és el més proper a la ciutat i el més accessible. Dels objectius del pla, en deriven cinc línies estratègiques:

 

En primer lloc, recuperar la biodiversitat de l’àmbit fluvial. L’entorn del riu es configura com un corredor verd que acull gran varietat de fauna, especialment aus, que troben en la vegetació que voreja el riu l’ambient necessari per a desenvolupar-se. Per tal de mantenir un riu viu es considera necessari recuperar la vegetació pròpia de ribera, que ha de servir com a refugi i aliment per a la fauna salvatge, que es preveu que de mica en mica s’anirà implantant. També serà necessari garantir la millora de la qualitat de l’aigua i la retirada d’obstacles per al pas dels peixos.

 

En segon lloc, establir diferents intensitats d’usos en funció del tram del riu, mantenint una diferenciació clara entre el tractament de la riba, més naturalitzat, i el camí que ressegueix el riu. Es proposa un ús diferenciat dels diversos espais del riu que permeti la convivència entre la natura i els usos humans. No tots els indrets del voltant del riu han de ser accessibles a les persones, ni han de ser-ho amb la mateixa intensitat. S’han de respectar zones on la natura faci el seu curs sense interferències per permetre la renaturalització espontània de l’entorn del curs fluvial i establir quins són els indrets de freqüentació humana. La gestió de la vegetació en aquest espai serà clau per a la zonificació.

 

En tercer lloc, recuperar la connectivitat i accessibilitat al riu. Es pretén recuperar tant la connectivitat per a la fauna al llarg del curs del riu, com l’accessibilitat per a les persones des de la ciutat cap al riu i al llarg de la ribera. S’entén que el riu ha d’actuar com a connector ecològic i facilitador de la mobilitat a peu i en bicicleta. Per tant, caldrà millorar tant alguns trams d’itinerari vora el riu, com les voreres i carrers que hi menen des del nucli urbà.

 

En quart lloc, mantenir i protegir el patrimoni històric. El riu ha estat tradicionalment font d’energia per a fàbriques que s’han construït al seu entorn i que han necessitat d’infraestructures hidràuliques per a funcionar. Tot aquest patrimoni que s’ha acumulat a l’entorn del riu té un gran interès cultural i històric que cal protegir, mantenir i potenciar.

 

I en cinquè i darrer lloc, divulgar els valors naturals, patrimonials i ambientals del riu i la seva riba. Es considera que la promoció i difusió dels valors naturals, patrimonials i ambientals ha de permetre posar en valor l’entorn del riu i contribuir a l’educació ambiental de la ciutadania.

 

Cada una de les línies estratègiques compta amb una sèrie d’actuacions periodificades en blocs de quatre anys, segons un pla d’etapes que es determina en funció de les prioritats i de les possibilitats reals que es preveuen de desenvolupar les actuacions. Des del 2019 —quan es va començar a elaborar el Pla— algunes d’aquestes actuacions ja s’han anat duent a terme, com ara les passeres del Cardener i de la riera de Rajadell; la retirada de la discoteca de la Carpa del Riu; l’eliminació de canyes i la seva substitució per vegetació autòctona a l’alçada de la C-25; els diversos tallers que s’han fet per divulgar la fauna i la flora del riu i el seu bosc de ribera, o els nous criteris de manteniment del verd urbà, amb un lot específic per al Cardener i per a la millora de la seva biodiversitat.


 

*Podeu consultar el Pla Estratègic del Cardener en aquest enllaç

Documents relacionats

  • imagen