El cicle de pensament ha obtingut una bona resposta per part del públic, amb una mitjana d’assistència de 77 espectadors als actes i més de 3.000 visualitzacions al canal de Youtube.
Del 3 al 25 de novembre, el certamen ha convocat experts com Marina Garcés, Joan-Carles Mèlich, Inger Enkvist, Santiago Alba Rico, David Fernández, Francina Martí i David Bueno.
El Cosmògraf tanca la V edició després d’un mes de converses, debats i taules rodones per reflexionar sobre com educar per pensar. Del 3 al 25 de novembre, una quinzena de veus autoritzades d’àmbit nacional i internacional han visitat Manresa per apuntar quins són els camins més encertats a l’hora de fomentar l’esperit crític a les aules. D’aquesta forma, el cicle de pensament ha permès enriquir el debat educatiu des de diferents mirades i ha renovat la confiança del públic, que ha omplert la desena de propostes que s’han celebrat a la ciutat amb una mitjana de 77 espectadors, a més de les 3.000 visualitzacions al canal de youtube de Manresa Cultura.
Un any més, el Centre Cultural El Casino, amb el suport del Professorat de Filosofia de la Catalunya Central, la demarcació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Cercle Artístic de Manresa i el col·lectiu Una altra educació és possible, ha permès desplegar un programa d’activitats que ha plantat una llavor de saviesa a la ciutat. Els actes s’han celebrat amb normalitat, tret de la cancel·lació a última hora de la conversa entre la mestra, activista social i exdiputada de la CUP Gabriela Serra Frediani i la periodista de la Catalunya Central Estefania Escolà, per motius aliens a l’organització.
El cicle, emmarcat dins del projecte global Ciutat Àgora, es va estrenar amb dues conferències a càrrec dels filòsofs Marina Garcés i Joan-Carles Mèlich, que van omplir l’Espai Plana de l’Om. A banda de donar espai als pensadors reconeguts del país, el cicle també ha permès obrir una finestra al món i enriquir els coneixements dels ciutadans amb visions foranes. D’aquesta forma, el programa ha comptat amb experts de projecció internacional com la pedagoga sueca Inger Enkvist o la doctora en educació Marlène Lebrun, que ha treballat en diferents països.
Amb el propòsit d’oferir un acostament ric i divers al tema central del programa, l’espai de pensament ha cercat aportacions de disciplines diverses i, alhora, complementàries com la filosofia, l’art, la sociologia, la ciència o incús l’arquitectura. Aquesta vocació ha quedat plasmada en actes sobre l’aprenentatge amb l’espai a càrrec de la doctora arquitecta Mariona Genís, el paper de l’art a les aules amb el mestre especialista en educació artística Dimas Fàbregas o la neurociència educativa de la mà del biòleg David Bueno, que ha clos el certamen.
A més, el cicle també ha acollit diàlegs amb el filòsof, escriptor i traductor Santiago Alba Rico i el periodista i activista social David Fernández, així com taules rodones envers l’educació amb la participació del pedagog, periodista i sociòleg Jaume Carbonell, la directora de recerca de la Fundació Jaume Bofill, Mònica Nadal, i la vicepresidenta de la Societat Catalana de Filosofia, Mercè García. La història també ha tingut un pes important amb un acte per recordar el llegat de l’escola republicana, en els 90 anys de la proclamació de la República, a càrrec de la presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí.