Creat l’any passat, el Consell és un òrgan de participació i d’acció conjunta entre administració, entitats, institucions i ciutadania que treballen per construir una Manresa amb una major qualitat de vida per a totes les persones.
L’edifici de la FUB2 ha acollit aquesta setmana el primer Plenari del Consell per l’Acció i la Inclusió Social, un espai de participació i d’acció conjunta entre administració, entitats, institucions i ciutadania que treballen per construir una Manresa amb una major qualitat de vida per a totes les persones. La sessió va ser presidida per la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina, i va comptar amb la participació de prop d’una trentena persones de més d’una quinzena d’entitats.
El Consell es va crear l’any passat, impulsat per la Regidoria d’Acció i Inclusió Social, amb l’objectiu de facilitar informació útil i motivadora per a l’acció; promoure oportunitats d’accés i intercanvi d’informació, recursos i coneixements; donar respostes integrals a problemes socials existents i a nous problemes sorgits a causa de la Covid, i promoure l’impuls de projectes en els quals és important la cooperació entre la pluralitat d’entitats i organitzacions de la ciutat.
Després dels primers mesos de feina, el primer Plenari va servir per revisar el compromís subscrit per tots els participants, per validar les propostes sorgides de les diferents taules i comissions i per decidir els escenaris futurs. En aquesta línia, es va presentar el treball fet en els espais de treball del Consell que es van concretar en quatre reptes:
Repte 1 – Atenció social integrada
L’objectiu d’aquest repte és garantir un model d’atenció social integrat, coordinat i de treball en xarxa i transversal posant a la persona al centre d’aquest model amb l’objectiu de garantir a la ciutadania de Manresa una vida digna, i que la ciutadania tingui les seves necessitats bàsiques cobertes.
Repte 2 – Promoció de l’autonomia
L’atenció a les persones en situació de dependència i/o discapacitat i la promoció de la seva autonomia personal constitueixen un dels principals reptes de la política social dels països desenvolupats. El repte no és un altre que vetllar per les necessitats de les persones que, pel fet de trobar-se en situació d’especial vulnerabilitat, requereixen ajudes per dur a terme les activitats essencials de la vida diària, assolir més autonomia personal i poder exercir plenament els seus drets de ciutadania.
Repte 3 – Acció comunitària i inclusiva
És aquella intervenció social que busca, de manera intencionada i planificada, dinamitzar i enfortir els vincles socials entre els diferents actors que conviuen en un mateix territori, amb l’objectiu de disminuir les desigualtats d’accés a les esferes d’inclusió social de les persones i promoure el desenvolupament social del territori.
Repte 4 – Innovació Social
Vol ser un espai tant de recollida d’informació i estudi de la realitat de la ciutat com un espai de generació d’idees per tal de fomentar la innovació social en les polítiques socials de la ciutat. La seva tasca ha de nodrir els diferents espais de treball per poder encaminar les accions a combatre les desigualtats socials de la ciutat.