Demà s’estrena una exposició que homenatja el llegat del col·lectiu d’artistes Grup 13

La mostra, organitzada pel  Grup de Recerca Humanística de l’Institut Cal Gravat i l’Ajuntament de Manresa,  es podrà veure del 21 de gener al 12 de febrer a la Casa Lluvià.

 

imagen

Demà divendres, 21 de gener a les 7 de la tarda, a la Casa Lluvià de Manresa, s’estrena l’exposició “Grup 13: Amistat, Vocació, Tradició”, una mostra que reconeix i homenatja el llegat del col·lectiu de pintors integrat per alguns dels noms més destacats del panorama artístic de la capital bagenca de la segona meitat del segle XX: el Grup 13.

La mostra està organitzada pel Grup de Recerca Humanística de l’Institut Cal Gravat (GREHVAT.0), que va néixer amb l’objectiu d’aprofundir en la investigació del patrimoni artístic i cultural de l’entorn més immediat, i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa.

Grup 13, vint anys conreant la creativitat artística

El naixement del Grup 13 va estar motivat per l'homenatge pòstum que un grup d'amics van tributar al pintor Joan Jubert, sastre d'ofici i amfitrió d'una tertúlia artística informal al seu taller ubicat al carrer Nou de Manresa.  D'ençà de la seva primera exposició, celebrada l'any 1988, el Grup 13 va realitzar un total de catorze mostres col·lectives a diferents sales de la capital del Bages i a d'altres municipis de la Catalunya Central com ara Sant Fruitós de Bages, Navarcles o Solsona.

Al llarg d'aquests vint anys d'activitat expositiva -entre 1988 i 2008- un total de vint-i-un artistes van formar part d'aquest col·lectiu: Andreu Argelich, Joan Caballé, Jaume Casacuberta, Salvador Clotet, Andreu Descals, Josep Fornells, Mario García, Antoni March, Josep Mª Massegú, Oriol Olivé, Maurici Pla, Rodrigo Rodríguez, Antoni Sala, Ramon Salisi, Joan Sallent, Lluís Sanz, Josep Mª Sarrate, Francesc Serrano, Antoni Sivillà, Josep Vila Closes i Isabel Vila Prat.  

Segons els organitzadors de la mostra del grup: “cadascun d'ells, des de la seva sensibilitat personal i amb el seu tarannà particular, van contribuir a reivindicar una concepció de l'ofici artístic profundament arrelada en els principis de l'amistat, la vocació i la tradició. Inspirats principalment per la Natura i el seu entorn quotidià, van ser capaços d'expressar-se en un mateix llenguatge -gairebé sempre figuratiu- però amb una pluralitat de mirades i una sintaxi molt diversa.”

Després de reunir-se i entrevistar-se amb artistes, familiars i amics, i de recopilar i inventariar tot tipus de documents i materials sobre l'activitat d'aquests pintors, els investigadors del col·lectiu GREHVAT.0, han seleccionat una obra representativa de cadascun d'aquests vint-i-dos pintors (els vint-i-un que van formar part del Grup 13 més Joan Jubert) que s'exposa acompanyada de la seva cartel·la i d'una imatge i un breu semblant biogràfic de cadascun dels seus creadors. Així mateix, l'exposició es complementa amb una gran varietat de material documental, com ara cartells, fotografies, programes de mà, targetons o retalls de premsa de les diferents mostres realitzades pel Grup 13.

Exposició i activitats paral·leles

L'exposició podrà veure's del 21 de gener al 12 de febrer,  de dimecres a dissabte, de 17.30 a 20.30 h i es complementarà amb tot un seguit d'activitats paral·leles. El divendres 4 de febrer, els alumnes de l'escola de música Esclat de Manresa, oferiran una vetllada musical al mateix auditori de la Casa Lluvià. L’endemà, dissabte 5 de febrer, els joves investigadors del grup GREHVAT.0 oferiran una visita guiada a l'exposició. Finalment, el divendres 11 de febrer, tindrà lloc al mateix auditori de la Casa Lluvià una tertúlia protagonitzada pels artistes del Grup 13 que encara estan en actiu. Donada la situació pandèmica, caldrà fer reserva de places per assistir a les activitats paral·leles a l'adreça: centrecultural@ajmanresa.cat o bé al telèfon 938720171.

 

 

Documents relacionats

  • imagen