Manresa commemora aquest dijous el Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust

Una conferència en línia d’un testimoni de l’Holocaust, un recorregut per les llambordes stolpersteine instal·lades i un acte de sensibilització a la plaça Sant Domènec, són les propostes adreçades especialment als centres de secundària i obertes al públic en general.

imagen

Manresa se suma un any més a la commemoració dels dia internacional en memòria de les víctimes de l’holocaust, que se celebra internacionalment cada  27 de gener en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz i dels milions de persones assassinades pel nazisme. I ho farà a través de diverses activitats adreçades especialment als centres de secundària de la ciutat i obertes al públic en general. La programació està organitzada per l’Ajuntament de Manresa, els centres educatius impulsors del projecte Manresa-Mauthausen i l’Associació Memòria i Història  de Manresa.

La programació d’enguany s’iniciarà dijous a  les 10 de matí amb una conferència on-line de Dory Sontheimer –que aporta un testimoni únic sobre l’exili, la deportació i l’Holocaust-. L’activitat va adreçada a tots els centres de batxillerat de la  ciutat, que s’hi  podran connectar telemàticament. També s’hi poden connectar persones particulars. Per poder-hi participar caldrà sol·licitar prèviament l’enllaç de la sessió a patrimonicultural@ajmanresa.cat. 

Sontheimer va néixer a Barcelona i va ser educada com a catòlica en l’Espanya franquista. Un cop morta la seva mare, va descobrir set caixes amb fotografies, cartes, passaports i altres documents que li van revelar la identitat jueva i la dramàtica història de la seva família, víctima de la persecució i matança de jueus perpetrada pel règim nazi. Aquest fet va comportar un abans i un després en la vida de Sontheimer , que ha viatjat arreu del món per completar la investigació sobre el seu passat. Ha publicat els llibres Les set caixes (2014) i La vuitena caixa(2016). I el 2015 va rebre el 2n Premi Sant Jordi d’Òmnium Cultural. El 2018 TV3 va emetre el documental Les set caixes. Aquest acte es fa amb la col·laboració del Grup DEMD (Exili, Deportació iHolocaust) del Departament d'Educació i Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Després de la conferència, a les 11.30 h, s’ha organitzat un itinerari per les stolpersteine de la ciutat amb apadrinament i neteja de llambordes, que durà a terme l’alumnat dels instituts participants: Lluís de Peguera, Pius Font i Quer i Manresa Sis.

Cada grup finalitzarà el seu recorregut a la plaça Sant Domènec, on a les 13 h es farà un acte amb lectures i aportacions diverses per part de l’alumnat amb un gest d’homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis a la placa commemorativa instal·lada en aquest espai cèntric de la ciutat. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de la ciutat; Marc Aloy Guàrdia; la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols;  i el regidor d’Ensenyament i Univesitat, Josep Gili Prat.

 

La commemoració a les xarxes

Tothom que hi estigui interessat pot resseguir la història de vida de les persones manresanes que van patir l’horror del nazisme als camps de concentració a través de l’itinerari audioguiat “Les stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis”, disponible en xarxa a: www.manresa.cat/itineraris_espais_memoria.

A més, l’Amical de Mauthausen i la Xarxa Mai Més de Municipis contra el Feixisme, de la qual Manresa forma part, proposen per a tota la ciutadania una acció simbòlica amb la voluntat de fer visible la commemoració a les xarxes, tot recollint una iniciativa que es realitza en l’àmbit internacional. Es tracta d’encendre una espelma davant d’un monument o un espai de memòria, fer-li una fotografia o un vídeo i posteriorment penjar-la a les xarxes socials, sota els hashtags #MemòriaDignitatJusticia, #RecordVíctimesHolocaust, #AmicalMauthausenXarxaMaiMés i #OneDay. Tothom qui vulgui s’hi pot sumar. A Manresa es pot fer davant la placa dedicada als deportats manresans que hi ha a la Plaça Sant Domènec, als contraforts del Teatre Conservatori o bé en alguna de les stolpersteine de l’itinerari.

 

Altres actes

Paral·lelament als actes d’aquest dijous, el dimarts 1 de febrer a les 19 h hi haurà la presentació del llibre L’horitzó del mar de Buchenwald, d’Enric Garriga Elies, fill del deportat Marcel·lí Garriga i que ha estat president de l’Amical de Mauthausen.

L’acte serà a la llibreria Parcir i està organitzat per la mateixa llibreria, Edicions El Cep i la Nansa i l’Associació Memòria i Història de Manresa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa.

Així mateix, des d’ara i fins al 30 d’abril s’organitzen visites per als centres de secundària al refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença per recordar els bombardeigs de l’aviació franquista sobre Manresa durant la guerra civil espanyola.  Les visites són concertades i acompanyades per historiadors membres de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

 

Documents relacionats

  • imagen