Estava prevista per dijous 24 de febrer, dins els actes de la Festa de La Llum.
L'exposició 'Artistes Manresans de 1931', que s'havia d'inaugurar aquest dijous 24 de febrer a la Sala d'Exposicions del Claustre del Museu de Manresa, ha quedat posposada fins a nova data.
La mostra, que estava inclosa dins els actes de la Festa de la Llum d'enguany, reuneix de nou l'obra de pintors i pintores que el 1931 van exposar a la Segona Exposició d'Artistes Manresans, i representa una continuació de la mostra que es va dur a terme durant la Festa Major d'Estiu sobre la República.
Llibertats polítiques, socials i culturals
L’arribada de la Segona República l’any 1931 comportà una millora de les llibertats polítiques i socials i una major difusió de noves tendències i idees en l’àmbit cultural. A Manresa, de mica a mica van sorgir noves iniciatives culturals, com l’aparició de l’avantguardista revista Ara o el grup Penya Ara. Pel que fa a les arts plàstiques, al voltant del pintor Evarist Basiana es va començar a aplegar un grup d’artistes que es reunia i treballava a una dependència del cafè la Gàbia on organitzaven sessions de dibuixos i pintura al natural, conferències o exposicions, entre altres.
Una de les ocasions que tenien els artistes locals de mostrar la seva obra eren les anomenades exposicions d’artistes manresans, la primera de les quals es va celebrar l’any 1930. L’èxit de la iniciativa, tant pel que fa a la participació d’artistes com a l’acceptació del públic, va fer que la mostra tingués continuïtat i que encara avui formi part del programa de la Festa Major.
El 1931 es va celebrar el segon certamen de la mostra al vestíbul del Grup Escolar (actual Institut Lluís de Peguera). S’hi van presentar 25 artistes, amb un total de 107 obres exposades, i va esdevenir un dels actes més visitats de la Festa Major. La mostra oferia des d’obres d’artistes amateurs fins a obres d’artistes reconeguts a nivell nacional, una exposició a cavall entre la tradició i la modernitat.
91 anys després, es tornen a reunir alguns dels noms de l’exposició del 31, com ara Figueras, Basiana, Padró, Noguera o Uró, entre molts altres, amb la intenció de mostrar com era l’ambient artístic manresà durant la Segona República i posar en valor l’obra d’aquests artistes, que va influir i marcar el camí de l’art manresà dels segles XX i XXI.
L’exposició forma part de les tasques de recerca del Museu de Manresa, que ha impulsat un grup de treball per difondre i posar en valor els nostres artistes i el seu paper en la creació artística de la ciutat i del territori.
*Imatge: Sessió de dibuix al natural a la Gàbia. J. Padró, P. Carreras, E. Basiana, J. Vilanova, E. Vilajosana, J. Codina, P. Armengou i A. Corrons.